ΤΟΠΙΚΑ

Εορτασμός εθίμου φάβας στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

εορτασμός-εθίμου-φάβας-στον-αγιο-γεώρ-447242

Μετά την αναγκαστική παύση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, αναβίωσε και φέτος ένα από τα παλαιότερα έθιμα του τόπου, η γιορτή της παρασκευής της φάβας στον μνημειακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο γραφικό χωριό του Αγίου Γεωργίου Νηλείας στο Νότιο Πήλιο.

Το έθιμο τηρείται απαράμιλλο από γενιά σε γενιά, από τις αρχές του αιώνα, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποια ακριβώς χρονολογία ξεκίνησε.

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου νωρίς το πρωί γυναίκες κυρίως, αλλά και άνδρες, κάτοικοι του χωριού, μαζεύτηκαν στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου και ξεκίνησαν τον καθαρισμό μεγάλων ποσοτήτων κουκιών που είχαν μουλιάσει σε νερό από την προηγούμενη μέρα. Το σούρουπο της ίδιας μέρας ακολούθησε η πρώτη βράση τους και η μετατροπή τους σε φάβα, διαδικασία που διήρκησε έως αργά τα μεσάνυχτα.

Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας Σάββατο 28 του μηνός, παραμονή της Αποτομής της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννη, η φάβα ξανάβρασε προσθέτοντας το απαραίτητο λάδι και κρεμμύδι. Ετοιμη πια μοιράστηκε σε ατομικά πλαστικά κουπάκια και δόθηκε σαν ευλογία στους πιστούς αργά το απόγευμα μετά το πέρας του εσπερινού – αρτοκλασίας.

Ο τριήμερος εορτασμός ολοκληρώθηκε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας το πρωί της Κυριακής στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου