ΤΟΠΙΚΑ

Ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

ευφυές-σύστημα-έγκαιρης-πυρανίχνευσ-446229

Στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για δασικές εκτάσεις αποκτούν οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη δημοπράτηση των δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 104.408 ευρώ με χρηματοδότηση από το Leader-Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Επενδύουμε στην πρόληψη, προκειμένου να αποφύγουμε την εκδήλωση φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τον μοναδικό και αναντικατάστατο φυσικό πλούτο του βουνού των Κενταύρων, προστατεύοντας ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον», δήλωσε ο Κ. Αγοραστός.

Τα δύο έργα περιλαμβάνον τα εξής:

*Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Οι κάμερες επιτήρησης θα τοποθετηθούν της παρακάτω θέσεις:

α) θέση «Βράχος» στο ΧΥΤΑ Νοτίου Πηλίου στη Δ.Ε Αργαλαστής

β) Στο Φράγμα Παναγιώτικο στη Δ.Ε Αφετών

γ) Θέση «Ράχη» Τ.Κ Αγ. Γεωργίου Νηλείας Δ.Ε Μηλεών.

*Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου

Οι κάμερες επιτήρησης θα τοποθετηθούν της παρακάτω θέσεις:

α) Άθωνας – Ζαγορά,

β) Άθωνας – Μακρυράχη

γ) Άθωνας –Τσαγκαράδα

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά

  • Το Σύστημα θα βασίζεται στη χρήση εμπορικών δικτυακών καμερών και θα μπορεί να ενσωματωθεί και σε υπάρχοντα συστήματα τηλεόρασης κλειστού κυκλώματος (CCTV), εφόσον πληρούν της προϋποθέσεις των οπτικών αισθητήρων και μπορούν να δώσουν ψηφιακό σήμα.
  • Η εικόνα από την κάθε εγκατεστημένη κάμερα (ψηφιακή ή αναλογική μέσω encoder) θα μεταφέρεται σε ένα τοπικό Η/Υ ο οποίος θα πραγματοποιεί άμεση ανάλυσή της με αλγόριθμους εντοπισμού καπνού και φλόγας.
  • Σε περίπτωση εντοπισμού θα αποστέλλεται ειδοποίηση στο διαχειριστή του Συστήματος με όποιο τρόπο της έχει ζητήσει (sms, e-mail, μήνυμα σε άλλο πληροφοριακό σύστημα, κ.λπ.).
  • Μαζί με την ειδοποίηση θα αποστέλλεται και εικόνα από την περιοχή ώστε να γίνεται άμεση αξιολόγηση και οπτική επαλήθευση του συναγερμού (αληθής ή εσφαλμένος), και να αποφασίζεται η κρισιμότητα της κατάστασης.
  • Θα αποστέλλονται οι συντεταγμένες της περιοχής του συναγερμού (κατά προσέγγιση), που θα υπολογίζονται αυτόματα από το Σύστημα.
  • Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται μέσω των δικτύων που είναι διαθέσιμα στην περιοχή (aDSL, WiFi, 3G).
  • Το Σύστημα θα αποτελείται από Υποσύστημα Ανίχνευσης (με μέρη εγκατεστημένα σε σημεία της περιοχής πυρανίχνευσης) και ένα κεντρικό Υποσύστημα Διαχείρισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου