ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική στιγμή σε αρχαίο μνημείο ~ Επετειακό αφιέρωμα με λόγο και μουσική

ιστορική-στιγμή-σε-αρχαίο-μνημείο-επε-446215

«Ανεμος Λευτεριάς» με την Εστουδιαντίνα αύριο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος

Ορόσημο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 η μουσικοθεατρική παράσταση με τον τίτλο «Ανεμος Λευτεριάς», που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος στον Βόλο. Την εκδήλωση διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Πρόκειται για ένα πολυθέαμα λόγου και μουσικής, ένα δοξαστικό επετειακό αφιέρωμα που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21 και αποκτά σταδιακά πανηγυρικό χαρακτήρα, παραμένοντας σε διαρκή συνομιλία με τους Ελληνες του σήμερα που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη. Απαραίτητη η χρήση μάσκας και η προκράτηση θέσεων για την αποφυγή συνωστισμού και λόγω των μέτρων που ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο διευθυντής της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη διοργάνωση σε «μια σημειακή τοποθεσία όπως είναι το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, με αφορμή, αλλά και αιτία, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι μια επετειακή διάδραση, μια μουσικοθεατρική εκδήλωση η οποία νομίζω αξίζει σε μια πόλη της τέχνης όπως είναι ο Βόλος και με ένα μήνυμα «Ανέμου Λευτεριάς» όπως είναι και ο χαρακτηριστικός τίτλος της εκδήλωσης καθ’ ότι πραγματικά η συμβολική αξία μια τέτοιας επετειακής εκδήλωσης είναι ο άνεμος λευτεριάς».

Αναφερόμενη στην συνεργασία με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και τα μέλη της ορχήστρας τόνισε ότι «καταξιώνουν την πόλη και τον Νομό και όχι μόνο, αλλά έχουν γενέτειρα την πόλη του Βόλου και αποτελούν υψίστη αξία για την περιοχή, οι οποίοι πραγματικά έχουν αποδείξει εν τοις πράγμασι μέσα από την πορεία τους, την αξία και τις αρχές που τους διέπουν και γνωρίζουν έναν μοναδικό τρόπο να τα μεταλαδαμπαδεύουν μέσα από την τέχνη».

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την παραχώρηση της χρήσης του χώρου.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κατσιγιάννης τόνισε: «Και για εμάς είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μέσα σε αυτή την περίοδο και σε αυτές τις συνθήκες θα επικοινωνήσουμε με το κοινό μας και τους φίλους μας στην πόλη του Βόλου μέσα από μια ιδιαίτερη παράσταση με αφορμή τα 200 χρόνια από την δημιουργία στην ουσία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους μέσα από τα τραγούδια και από κείμενα που καταγράφουνε κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης και πως όλο αυτό το κίνημα επηρέασε πάρα πολύ τους σύγχρονους δημιουργούς ιδιαίτερα στον 20ο – 21ο αιώνα. Τα κείμενα σχετίζονται με μορφές της Επανάστασης και με προσωπικές μαρτυρίες από βιογραφικά στοιχεία που έχουμε πάρει από διάφορες προσωπικότητες από όλη την περίοδο του ’21 και την μετέπειτα περίοδο».

Η παράσταση

Ρήγας Φεραίος, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης, Μπουμπουλίνα, Ανδρούτσος, Σολωμός και τόσοι άλλοι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης εξιστορούν όσα οραματίστηκαν και έζησαν μέσα από τις φωνές καταξιωμένων ηθοποιών και τραγουδιστών της παράστασης.

Η σκηνογραφία μέσω προβολών ειδικά σχεδιασμένων με πίνακες, πορτρέτα αγωνιστών, χειρόγραφα και χάρτες μεταφέρει τους θεατές στην εποχή του Αγώνα. Αγαπημένα δημοτικά τραγούδια για την κλέφτικη ζωή και τον Αγώνα συνδυάζονται και εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων συνθετών όπως Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης και άλλοι.

Οι συντελεστές

Ερμηνείες μοναδικές από καταξιωμένους τραγουδιστές και ηθοποιούς με τη συμμετοχή τοπικής χορωδίας συνθέτουν το επετειακό αφιέρωμα.

Μουσική επιμέλεια, διεύθυνση της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Ανδρέας Κατσιγιάννης. Τραγουδούν Σοφία Παπάζογλου, Θάνος Ματζίλης. Αφήγηση Σπύρος Μαβίδης, Θωμάς Κοροβίνης.

Την ορχήστρα απαρτίζουν: Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι, Δημήτρης Γκαβαρδίνας τύμπανα, Σταύρος Κουσκουρίδας κλαρίνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος βιολί, Φίλιππος Ρέτσιος κοντραμπάσο, Κώστας Γεδίκης μπουζούκι – λάφτα, Δημήτρης Νάσιος κιθάρα.

Συμμετέχει το Χορωδιακό Σύνολο Ρυθμός, με υπεύθυνο Χορωδίας τον Νίκο Χιώτογλου. Επιμέλεια υλικού – σκηνοθεσία: Θωμάς Κοροβίνης.

Προκράτηση θέσεων

Αναφορικά με την εκδήλωση και προς διευκόλυνση του κοινού διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων με την ευκαιρία συμπλήρωσης διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η προκράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Τηλέφωνα για προκράτηση θέσεως είναι τα εξής: 24213-52712, 52713, 52721, τις ώρες 08:00-15:00.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη της παράστασης, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου