ΤΟΠΙΚΑ

Αποζημιώσεις χωρίς καθυστερήσεις

αποζημιώσεις-χωρίς-καθυστερήσεις-445932

Νέο κανονισμό στον ΕΛΓΑ ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός

Την επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνεχιζόμενες ζημιές στις καλλιέργειες καθιστούν επιτακτική την αλλαγή αντιμετώπισης των ασφαλιζόμενων καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ.

«Η άμεση επικαιροποίηση του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, σε μία περίοδο όπου άπαντες συμφωνούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη, πρέπει να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη διεύρυνση του κανονισμού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς και το αποτέλεσμά της, να αντικατοπτρίζει με σαφή και ρεαλιστικό τρόπο, τη σύγχρονη πραγματικότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Οσον αφορά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της αποζημίωσης των καλυπτόμενων κινδύνων, όπως τόνισε ο κ. Αγοραστός, εντείνουν το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες νοικοκυριά και ανέφερε ότι θα πρέπει η αποζημίωση να γίνεται από την Πολιτεία «εντός τριμήνου», όπως ίσχυε πριν από μία περίπου πενταετία.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ έχει τη δυνατότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση καθώς υπάρχουν τα στοιχεία των εισφορών των ασφαλισμένων της τριετίας 2011-2012-2013, καθώς και τα στοιχεία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου