ΤΟΠΙΚΑ

160 πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στη Μαγνησία

160-πάσχουν-από-μεσογειακή-αναιμία-στη-μ-445363

Οι διαρκείς και πάγιες ανάγκες για αίμα, με στόχο την εξυπηρέτηση των 160 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται 200 περίπου φιάλες μηνιαίως και σε μόνιμη βάση, τίθενται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τον Σύλλογο Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Αλληλεγγύη» και τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης διοργανώνονται με αφορμή την 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, καθώς και την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης (Κ. Καρτάλη – Α. Γαζή) με τη συμμετοχή γνωστών επιστημόνων.

Ομιλητές θα είναι οι: Στυλιανός Λαφιωτάκης, αιματολόγος – διευθυντής του Τμήματος της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου, Δέσποινα Λουκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία – συντ. παιδίατρος, Ιγνάτιος Γελαγώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μαγνησίας «Η Αλληλεγγύη», Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος θα κλείσει τις ομιλίες. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη σχολή του Παύλου Πλάκα και την Ομάδα Νέων του Αγίου Βασιλείου.

Την 14η Ιουνίου προγραμματίζεται εθελοντική αιμοδοσία, 09.00 – 13.00, στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία) και την Κυριακή 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, 10.00 – 13.00, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Δέσποινα Λουκάκη, υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των πασχόντων είναι ηλικίας 30 ετών και άνω, ενώ η βασική και αναντικατάστατη θεραπεία είναι η μετάγγιση αίματος. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αίμα», επεσήμανε η ίδια και προσέθεσε ότι «πρέπει να έχουμε επάρκεια αίματος για να μπορούμε να είμαστε ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας, να μη διαφέρει η ζωή μας από οποιουδήποτε άλλου, και να μπορούμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο ζωής».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ιγνάτιος Γελαγώτης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «διοργανώνουμε τις παραπάνω εκδηλώσεις για να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, σχετικά με την ανάγκη για ασφαλές αίμα και παράγωγά του, αλλά και για να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους αιμοδότες για το δώρο ζωής που προσφέρουν».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου