ΤΟΠΙΚΑ

«Ομηροι» των τραπεζών 650 μηλοπαραγωγοί

ομηροι-των-τραπεζών-650-μηλοπαραγωγοί-445231

Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς εκταμιεύει 1,7 εκατ. ευρώ, αλλά δεν φτάνουν στις τσέπες των συνεταιριστών

Στη χειρότερη οικονομική συγκυρία της χρονιάς, συνέπεσε η ετήσια Τακτική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1.700.000 ευρώ ως εκκαθάριση προς τους 650 μηλοπραγωγούς για τις ποσότητες μήλων που έδωσαν στον Συνεταιρισμό, αλλά οι δικαιούχοι δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματά τους, λόγω του παγώματος των τραπεζικών συναλλαγών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στυλοβάτης της Ζαγοράς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός συνεχίζει να στηρίζει την τοπική οικονομία και το 2016 συμπληρώνει 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έχοντας καταφέρει να κάνει ξακουστό το ΖΑΓΟΡΙΝ στις αγορές όλου του κόσμου.

«Σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον στην παγκόσμια αγορά μήλου το 2014, πετύχαμε να διαθέσουμε όλο τη σοδειά, η οποία ήταν αυξημένη κατά 30% από το 2013 και να μην πάει χαμένο ούτε ένα κιλό μήλα. Ήταν μια σκληρή χρονιά, καθώς στην Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση μηλοπαραγωγής από 11 σε 12 εκατ. τόνους, ενώ από το εμπάργκο στη Ρωσία, έμειναν αδιάθετα άλλες 800.000 τόνοι. Δηλαδή, στην παραγωγή της Ευρώπης, προστέθηκαν 2.000.000 τόνοι και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την υποκατανάλωση, αυτές οι ποσότητες δημιούργησαν ευρύτερες πιέσεις τιμών προς τα κάτω σε όλο τον κόσμο.

Εμείς, τονίζει ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου κ. Διονύσης Βαλασσάς, πουλήσαμε μέχρι και το τελευταίο κιλό της σοδειάς του 2014 και το αποτέλεσμα, όπως παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση της Κυριακής, ήταν αξιοπρεπές. Οι τιμές που δώσαμε στους παραγωγούς – συνεταιριστές ήταν μειωμένες κατά 15% σε σύγκριση με το 2013, αλλά στις διεθνείς συνθήκες που υλοποιήθηκε η δραστηριότητα του 2014, εκτιμήθηκε από τα μέλη της Συνέλευσης ότι η πορεία ήταν επιτυχής».

Στην αρχή της σοδειάς και με τις πρώτες παραδόσεις μήλων στον Συνεταιρισμό, οι παραγωγοί έλαβαν προκαταβολές και χθες ανακοι8νώθηκαν τα αποτελέσματα των εκκαθαρίσεων για τους 650 μηλοπαραγωγούς με τα μεσοσταθμικά έσοδα από την πώληση των μήλων να ανέρχεται ετησίως σε 12.000 ευρώ, ποσά από τα οποία αφαιρείται το κόστος παραγωγής και άλλες δαπάνες που έχουν καταβληθεί.

Προσεχώς στον Συνεταιρισμό θα πραγματοποιηθούν εκλογές για νέα Διοίκηση, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τον προγραμματισμό εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Πιεστικό περιβάλλον

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από στοιχεία του Τελωνείου Βόλου, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και προϊόντων από τη Μαγνησία, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από την κατάσταση στις τραπεζικές συναλλαγές, πρόβλημα υπάρχει με τις εισαγωγές που έχουν μειωθεί σημαντικά. Οι έως τώρα παραγγελίες προϊόντων από το εξωτερικό εκτελούνται, αλλά ανακύπτουν διαρκώς ζητήματα στα τελωνεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύψουν, ακόμη και τα διόδια…

Οι πρώτες ύλες θα αποτελέσουν τον κύριο τομέα στον οποίο θα φανούν οι ελλείψεις εντός των ημερών, τόσο λόγω της αδυναμίας καταβολής χρημάτων από τους εγχώριους εισαγωγείς, όσο και λόγω της επιφύλαξης των ξένων πελατών να στέλνουν μεγάλες ποσότητες στους Έλληνας συνεργάτες τους…

Στην παρούσα φάση, η τροφοδοσία γίνεται κανονικά με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να συνεχίζουν να προμηθεύουν την αγορά, ωστόσο, ήδη ορισμένοι προμηθευτές «παγώνουν» τις τιμολογήσεις ως προς νέες παραγγελίες ή /και βάζουν πλαφόν στις συναλλαγές, οι οποίες πλέον γίνονται αποκλειστικά τοις μετρητοίς.

Σε επίπεδο κατανάλωσης, στα σούπερ μάρκετ ο ρυθμός της αύξησης των τελευταίων ημερών εκτιμάται περί το 20%-30%, ποσοστό που σύμφωνα με τις αλυσίδες, «δεν δημιουργεί πρόβλημα στον ανεφοδιασμό στα ράφια, τουλάχιστον, για την τρέχουσα εβδομάδα».

Από το Τελωνείο Βόλου, σύμφωνα με τον Τελώνη κ. Δημ. Δεμίρη, οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν καύσιμα και βιομηχανικά προϊόντα, με τις αγορές τους να καλύπτονται από ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι εισαγωγικές εταιρίες διαθέτουν υπηρεσίες web banking.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου