ΤΟΠΙΚΑ

Eκτός «μάχης» 40 ανεμβολίαστοι ~ Σε ασφυκτική πίεση από σήμερα το Αχιλλοπούλειο

eκτός-μάχης-40-ανεμβολίαστοι-σε-ασφυκ-445206

Βγαίνουν σε αναστολή περίπου 40 υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό – Αγωνία για τη λειτουργία των κλινικών πρώτης γραμμής

Ασφυκτική πίεση αναμένεται να δέχεται από σήμερα το νοσοκομείο Βόλου, καθώς βγαίνουν εκτός μάχης… 40 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, μεταξύ των οποίων γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Η εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας θα τους βρει εκτός εργασίας.

Από τους 40 ανεμβολίαστους (σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε χθες νωρίς το απόγευμα), οι 7 είναι γιατροί, 25 άτομα ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και οι υπόλοιποι σε διάφορες διοικητικές υπηρεσίες.

Το εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝΒ ήταν προγραμματισμένο να παραμείνει ανοιχτό μέχρι αργά χθες το βράδυ. Αν κάποιος από τους 40 ανεμβολίαστους εργαζόμενους επιθυμούσε, έστω και την τελευταία στιγμή, είχε τη δυνατότητα να εμβολιαστεί.

Από σήμερα όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο δεν θα έχουν τη δυνατότητα εργασίας, καθώς θα υπογραφούν οι διοικητικές πράξεις αναστολής.

Για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές, υπάρχει προγραμματισμός να προσληφθεί με διαδικασία εξπρές επικουρικό προσωπικό και οι ανάγκες θα ανακοινωθούν σήμερα στο Υπουργείο, καθώς ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού λόγω αναστολών.

Από το υπουργείο υπάρχει η διαβεβαίωση πως διαδικασίες δεν θα είναι χρονοβόρες και πως θα γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς για να μην καταρρεύσουν οι κλινικές.

Προβλέπεται μάλιστα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην απαιτείται έγκριση από τον υπουργό για τις προσλήψεις αλλά μόνο από τους διοικητές των ΥΠΕ.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου έχει επίσης αποφασιστεί ορισμένα κενά θα αντιμετωπιστούν με εσωτερικές μετακινήσεις από κλινικές που δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό, με τη διοίκηση να εκτιμά ωστόσο ότι «η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», όπως τόνισε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ι. Ντόκος.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας στο ΕΣΥ προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, την επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου και την αλλαγή της εργασιακής κατάστασης όσων εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, καθώς ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή τους, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται θα έχουν διαφοροποιηθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου