ΤΟΠΙΚΑ

Παραποιούν την πραγματικότητα της Ελλάδας

παραποιούν-την-πραγματικότητα-της-ελ-436073

 

Τον διεθνούς φήμης Βρετανό Καθηγητή του Πανεπιστημίου Cambridge Paul A. Cartledge αναγόρευσε χθες ως Επίτιμο Διδάκτορα το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Καθηγητής Κλασικών Σπουδών έχει εντρυφήσει στην αρχαία Ελληνική Ιστορία, ενώ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας πως τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης παραποιούν τις καταστάσεις στην Ελλάδα και πρότεινε στους νέους να συμμετάσχουν στην πολιτική, όχι απαραίτητα διαμέσου κάποιου πολιτικού κόμματος.

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε χθες ο Paul A. Cartledge για την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. Ο Βρετανός Καθηγητής βρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1970 και από τότε η χώρα μας έχει γίνει η δεύτερή του πατρίδα, αφού η ιστορία της αποτελεί έμπνευση για τη συγγραφή των βιβλίων του και οδηγό για την ακαδημαϊκή του πορεία.

«Η αρχαία Ελλάδα μου έδωσε τη ζωή μου και έχω εντυπωσιαστεί από όλους τους αρχαίους συγγραφείς που έχω μελετήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Η ανησυχία του όμως αυτή τη χρονική περίοδο έγκειται στην οικονομική κρίση και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την Ελλάδα. Ο ίδιος ανέφερε πως συμπάσχει με τους Έλληνες όμως δεν ισχύει το ίδιο και για ξένα Μέσα Επικοινωνίας.

«Ανησυχώ κυρίως για τη σύγχρονη Ελλάδα και την οικονομική κρίση και συμπάσχω με τους Έλληνες. Όμως πιστεύω ότι ο Τύπος και τα ΜΜΕ έξω από την Ελλάδα παραποιούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σας. Για να καταλάβει κανείς τη σημερινή Ελλάδα πρέπει να έχει μελετήσει τουλάχιστον από την ιστορία της τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, τον Εμφύλιο, την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν ένα συγκλονιστικό επίτευγμα. Υπάρχει μία σύνδεση που πολλοί δεν την κάνουν», υπογράμμισε ο Paul A. Cartledge.

Συνεχίζοντας το σχόλιο του για την οικονομική κρίση, συνέστησε στους Έλληνες και κυρίως τους νέους να διδαχθούν από την αρχαία Ελληνική Ιστορία το γεγονός της συμμετοχής.

«Εκείνο που θα πρέπει να πάρουν οι σύγχρονοι Έλληνες από την Αρχαία Ελλάδα είναι η συμμετοχή στα κοινά, όχι σε κάποιο πολιτικό κόμμα, απλά να συμμετάσχουν», είπε.

Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι Βρετανοί για τους Έλληνες και κυρίως αυτή την περίοδο ο Καθηγητής σημείωσε πως δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πολλές δουλειές δέχονται προνόμια και έχουν σχέση με το κράτος. Πιστεύουν πως θα πρέπει να υπάρχει μια μικτή κατάσταση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Από την αρχαία Ελλάδα εκείνο που θαυμάζει περισσότερο απ’ όλα είναι η ιδέα της μεσότητας- η τήρηση του μέτρου- σε συνδυασμό με την τελειότητα.

«Για παράδειγμα ο Παρθενώνας είναι ένα δείγμα τελειότητας. Αλλά αν δεν μοιραστείς τα ιδανικά που υπάρχουν από πίσω μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ήταν μια τεράστια σπατάλη χρημάτων», εξήγησε ο Καθηγητής.

Ο ίδιος, θιασώτης της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, μιας και είναι μέλος της Βρετανικής Κοινότητας για την επανένωση των μαρμάρων τόνισε πως τα μάρμαρα όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως το βρετανικό μουσείο ισχυρίζεται ότι το μουσείο της Ακρόπολης είναι εθνικό, ενώ το δικό τους είναι διεθνές. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Γιατί στο βρετανικό μουσείο δεν παρουσιάζονται με τον σωστό τρόπο και θα ήταν πολύ καλύτερη η προβολή τους μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην τελετή αναγόρευσή του βρέθηκε ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις αλλά και οι περισσότεροι πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητές και φοιτητές.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου