ΤΟΠΙΚΑ

Τα πάντα έτοιμα για τις πανελλαδικές στη Μαγνησία

τα-πάντα-έτοιμα-για-τις-πανελλαδικές-σ-444628

Σε πλήρη ετοιμότητα για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ, και την Τετάρτη 7 Ιουνίου για τα γενικά λύκεια, βρίσκεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι στελεχώνουν τα 22 εξεταστικά κέντρα της περιοχής μας, είτε ως μέλη των λυκειακών επιτροπών εξετάσεων είτε ως επιτηρητές, είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους υποψηφίους στο γνωστό, ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον του ελληνικού σχολείου», δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Δ.Δ.Ε., Σωκράτης Σαβελίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της διεύθυνσης.

Ο κ. Σαβελίδης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους της Μαγνησίας, συνέστησε όμως ψυχραιμία προκειμένου να μην σημειωθούν για μία ακόμη φορά φέτος επεισόδια κρίσεων υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα. «Οι πανελλαδικές εξετάσεις σηματοδοτούν την αφετηρία της κατάκτησης στόχων ζωής για ένα πλήθος νέων παιδιών. Απευθυνόμενοι σε αυτά τα παιδιά θα τους επισημάνουμε κάτι που γνωρίζουν καλά: ότι ο δρόμος της επιτυχίας στη ζωή ταυτίζεται με το δρόμο της αρετής, της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής. Ο δρόμος αυτός δεν περνά απαραίτητα μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Συνιστούμε να οπλιστούν με ηρεμία και νηφαλιότητα, να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να είναι ψύχραιμα, ώστε να διαβούν τον δρόμο αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Η «ταυτότητα» των εξετάσεων

Στα στοιχεία που συνθέτουν την «ταυτότητα» των πανελλαδικών εξετάσεων στη Μαγνησία, αναφέρθηκε το μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Δ.Δ.Ε. και διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Αρετή Τζανετοπούλου.

Στη μάχη των πανελλαδικών θα ριχθούν 1.467 υποψήφιοι από τα γενικά λύκεια, εκ των οποίων οι 1.170 φετινοί μαθητές και οι 297 απόφοιτοι, 409 από τα επαγγελματικά λύκεια, εκ των οποίων οι 348 φετινοί μαθητές και οι 61 απόφοιτοι, συνολικά δηλαδή 1.518 τελειόφοιτοι και 358 απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

Έχουν οριστεί 20 εξεταστικά κέντρα για τα γενικά λύκεια και δύο εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ όπου θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές, ενώ οι πάντες θα βρίσκονται στις θέσεις τους: επιτηρητές, βαθμολογητές, μέλη των λυκειακών επιτροπών.

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσει φέτος το 48ο Βαθμολογικό και Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο.

«Οι μαθητές ετοιμάζονται μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις να κάνουν το επόμενο βήμα για τη ζωή τους. Θα πρέπει να στηρίξουμε τους μαθητές ψυχολογικά και να τους δώσουμε κουράγιο. Άλλωστε οι πανελλαδικές δεν είναι τίποτα παραπάνω από τις εξετάσεις που έδιναν κάθε φορά και στο σχολείο», ανέφερε.

Οδηγίες

Οδηγίες προς τους υποψηφίους για τις πανελλαδικές έδωσε το μέλος της εξεταστικής επιτροπής και διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Παρασκευή Λοντρίδου.

Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στο εξεταστικό κέντρο στις 8 το πρωί, έχοντας μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου και εφοδιασμένοι με δύο στυλό ανεξίτηλης γραφής χρώματος μαύρου ή μπλε, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκάλι με νερό ή αναψυκτικό.

Δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, σημειώσεις, διορθωτικό, υπολογιστικές μηχανές και κινητά τηλέφωνα, ή ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, γιατί αυτό συνεπάγεται μηδενισμό του γραπτού.

Επίσης δεν πρέπει να τσαλακώνουν ή να διπλώνουν το τετράδιό τους και να προσέξουν να μην γράψουν το όνομά τους ή κανένα άλλο διακριτικό σημάδι σε κανένα σημείο του τετραδίου. Τέλος μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρόχειρο τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου τους δηλώνοντάς το με τη λέξη «πρόχειρο».

Η κ. Λοντρίδου απηύθυνε συμβουλές και προς τους ίδιους τους γονείς. «Θα θέλαμε να συστήσουμε στους γονείς να προσπαθήσουν να διαχειριστούν το άγχος τους και να μη το μεταδίδουν στα παιδιά. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίζουν η διατροφή των παιδιών τους να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες», επεσήμανε.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης υποψηφίων σε 24ωρη βάση

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της Θεσσαλίας θα λειτουργήσει μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο».

Σύμφωνα με την περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, η γραμμή θα λειτουργεί καθ’ όλο το 24ωρο τις ημέρες των εξετάσεων.

«Η ψυχολογική στήριξη θα είναι σημαντική για τους μαθητές που βιώνουν αλλά και δυσκολεύοντα να διαχειριστούν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ενέργεια του Δ.Σ. του νοσοκομείου αποδεικνύει περίτρανα την ευαισθησία της και δικαιώνει την στάση της αλληλεγγύης σε δύσκολες στιγμές», σημειώνει η κ. Αναστασοπούλου.

Οι μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μπορούν να απευθύνονται από 4 Ιουνίου έως και 25 Ιουνίου στις εξής Υπηρεσίες:

  • Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τις καθημερινές (6, 7, 8, 9, και 12, 13, 14, 15, 16 και 19, 20, 21, 22, 23 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2410669221.
  • Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ για τις αργίες (4, 5, και 10, 11 και 17, 18 και 24, 25 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2413501041.

Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη εφόσον χρειαστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου