ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσίασε τους Βολιώτες η φρεγάτα «Σπέτσαι» [photos]

εντυπωσίασε-τους-βολιώτες-η-φρεγάτα-444449

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε χθες η φρεγάτα «Σπέτσες», που κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Βόλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», που διοργανώνονται υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Πολλοί Βολιώτες κάθε ηλικίας ανέβηκαν στο κατάστρωμα του πλοίου, ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και θαύμασαν τα σύγχρονα συστήματα που συνθέτουν τον εξοπλισμό της εντυπωσιακής φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, μιας από τις δεκατρείς που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ξενάγησε ο κυβερνήτης της φρεγάτας, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Καραγεώργης, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι «Σπέτσες» είναι από τις πιο μεγάλες φρεγάτες, σε επίπεδο εκτοπίσματος που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό».

Το εντυπωσιακό πολεμικό πλοίο έχει μήκος 117 μέτρα, 14 μέτρα πλάτος, εκτόπισμα 3.600 τόνων και διαθέτει συνολικά πλήρωμα 160 περίπου ατόμων. Το πλοίο «Σπέτσες» φέρει τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου, το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλαπλό περιβάλλον, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε υποβρύχιους στόχους, ενώ μπορεί παράλληλα να αντιμετωπίσει αεροσκάφη και ελικόπτερα καθώς και πλοία επιφανείας, τόσο με το πυροβόλο, όσο και με τα κατευθυνόμενα βλήματα που διαθέτει. Επίσης φέρει και ελικόπτερο υποστήριξης, το οποίο είναι επανδρωμένο με εξειδικευμένο δυναμικό, έτοιμο να δράσει ανά πάσα στιγμή.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας, Γεώργιος Καραγεώργης (αριστερά), με τον υπό παραλαβή νέο κυβερνήτη Δημήτριο Λαμπίρη

Η φρεγάτα «Σπέτσες» πλέει κατά μήκος όλων των παραλίων του Αιγαίου, από το Καστελόριζο μέχρι τη Σαμοθράκη, για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες της φρεγάτας είχαν χθες την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα, να διαπιστώσουν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας, τη δύναμη της ψυχής των παλληκαριών που ανήκουν στο δυναμικό το πλοίου και να θαυμάσουν παράλληλα ένα από τα «καμάρια» του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εθνικής κυριαρχίας είναι το πρώτο και κύριο μέλημα όσων εντάσσονται στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το βάρος είναι πολύ μεγάλο, αλλά γι’ αυτό ορίζεσαι κυβερνήτης, για να παίρνεις το βάρος των ευθυνών».

Εξωτερική άποψη του επιβλητικού πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού

Ο κ. Καραγεώργης έχει μακρά θητεία στη θάλασσα, μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του, αντιπλοίαρχο Δημήτριο Λαμπίρη, ο οποίος θα παραλάβει τη σκυτάλη ως νέος κυβερνήτης του πλοίου σε δώδεκα μέρες. Ο νυν αντιπλοίαρχος και υπό παραλαβή νέος κυβερνήτης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό «είναι πλέον τρόπος ζωής. Έχει επηρεάσει όλη τη ζωή μας, τον τρόπο που σκεπτόμαστε, τον τρόπο που δρούμε και επικοινωνούμε. Είναι χαρά και τιμή για μας, προσέθεσε, να κάνουμε το έργο που μας έχει ανατεθεί».

Σε κάθε γωνιά της φρεγάτας μπορεί να διακρίνει κανείς το υψηλό επίπεδο του πολεμικού ναυτικού, ενώ όπως σημείωσε κλείνοντας ο κυβερνήτης κ. Καραγεώργος απευθυνόμενος στον κόσμο, την τοπική κοινωνία αλλά και ευρύτερα: «Όταν απαιτηθεί, να είναι βέβαιοι όλοι ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα επιτελέσει το έργο του στο ακέραιο».

Η φρεγάτα «Σπέτσες» απέπλευσε χθες το βράδυ και ανοίχτηκε ξανά στο πέλαγος, προκειμένου να ενωθεί με τα υπόλοιπα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση.

Πολλά παιδιά περιεργάστηκαν ενθουσιασμένα το ελικόπτερο

Πλοίο στη Σκόπελο

Στο λιμάνι της Σκοπέλου κατέπλευσε εξάλλου χθες το ταχύπλοο – πυραυλάκατος «Ρουσσέν» του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των παραπάνω εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε διάφορα λιμάνια της χώρας. Οι τοπικές αρχές ξεναγήθηκαν στο πλοίο, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του άγνωστου ναύτη, που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της Σκοπέλου. Στη συνέχεια ακολούθησε θερμή υποδοχή των αξιωματικών του πλοίου και δεξίωση στον δήμο, και κατόπιν έγινε ξενάγηση των επισκεπτών στο πλοίο. Παράλληλα αρκετοί Σκοπελίτες ξεναγήθηκαν στην πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και θαύμασαν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Το πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσες» ποζάρει στον φακό του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Πολλοί Βολιώτες ανέβηκαν στο πλοίο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου