ΤΟΠΙΚΑ

«Εμπόδια» στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Βόλο

εμπόδια-στη-δημιουργία-αποτεφρωτη-444117

Παρότι από το Δήμο Βόλου έχει δοθεί σχετική άδεια εγκατάστασης

Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών, εκτός κοιμητηρίων, προτίθεται να καταθέσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Μάλιστα πρωτοπόρος σε αυτό φαίνεται ότι θα είναι ο Δήμος Βόλου καθώς έχει αποφάσισε να δώσει άδεια για την εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου στη πόλη ωστόσο μέχρι σήμερα διάφορα «εμπόδια» δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του έργου.

Βέβαια παρότι η ψήφιση του νόμου έχει γίνει εδώ και οκτώ χρόνια, η Ελλάδα ακόμη δεν έχει αποτεφρωτήριο. Στο Δήμο Βόλου παρότι το Μάρτιο του 2012, είχε ψηφίσει υπέρ της χωροθέτησης αποτεφρωτηρίου, φαίνεται ότι μέχρι σήμερα βρίσκεται με «δεμένα χέρια» αφού η κεντρική διοίκηση δεν έχει εκδώσει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Κάποιες δυνάμεις δημιουργούν εμπόδια»

Την υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης αποτεφρωτηρίου στο Βόλο φαίνεται ότι «μπλοκάρουν» κάποιες δυνάμεις που δημιουργούν εμπόδια, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γενικός γραμματέας Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδας κ. Νίκος Αγγελέτος.

Ειδικότερα ερωτηθείς για την θέση που έχει η Ενωση, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ενωση τάσσεται σαφώς υπέρ της αποτέφρωσης στην Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να δώσει άδεια για την εγκατάσταση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην πόλη μας.

Είναι περίεργο βέβαια, πως, ενώ έχει η σχετική νομοθεσία έχει ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή, τελικά δεν προχωρά. Κάποιες δυνάμεις που δεν γνωρίζουμε δημιουργούν εμπόδια στην ελεύθερη επιλογή των πολιτών καθώς και στην εναρμόνιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος βρίσκεται στη διάθεση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της Πολιτείας να συμβάλλει σε κοινές ενέργειες για την επίτευξη του στόχου».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ έκανε γνωστό ότι η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Επιπροσθέτως, στη ρύθμιση θα προβλέπεται και η τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου