ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσες δίνουν οι αγορές ανάγκης

ανάσες-δίνουν-οι-αγορές-ανάγκης-443499

Πτώση τζίρου 80% σε καταστήματα, ισχνή κίνηση στα εμπορικά

Πτώση τζίρου 80% με εκτιμήσεις για εφιαλτικό Ιούλιο, αναγκαστικές άδειες προσωπικού και ψυχολογία στα τάρταρα, είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς του Βόλου, που βιώνει, σύμφωνα με καταστηματάρχες, τις χειρότερες μέρες της χρονιάς.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Εχει νεκρώσει η αγορά. Η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα και κατά συνέπεια ο τζίρος. Αν συγκρίνουμε την περίοδο που διανύουμε με το αντίστοιχο διάστημα του Ιουνίου, μιλάμε για μείωση τζίρου 80% ίσως και παραπάνω.

Φτάσαμε στο σημείο κάποια καταστήματα ένδυσης και επιβιώνουν με αγορές ανάγκης», αναφέρει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κων. Τσέλιος και συμπληρώνει: «Κάποιοι συνάδελφοι έκαναn τζίρο καθώς πούλησαν φορέματα λόγω γάμου, άλλος πούλησε μαύρα σε χήρα λόγω κηδείας, άλλος αγόρασε παντελόνι εκτός προγραμματισμού καθώς του σκίστηκε στο δρόμο.

Επίσης δεν βοήθησε ο καιρός έτσι όπως είναι άστατος, ενώ για το εισόδημα του καταναλωτή που έχει μειωθεί λόγω των 60ευρων, δεν μπορούμε να μιλάμε. Δυστυχώς κάμε μέρα που περνάει, βλέπουμε την κρίση στην αγορά να βαθαίνει και τα «Ζ»ΜΗΔΕΝ να αυξάνονται. Μακάρι να υπάρξει αναστροφή, άμεσα», κατέληξε.

«Ακόμη ζωντανή η αγορά»

Πιο αισιόδοξος ο κ. Αποστ. Οντόπουλος, εκτίμησε πως η αγοραστική κίνηση μειώνεται καθημερινά κατά 20% περίπου και πως χθες Τετάρτη, μια μέρα με μισό ωράριο, αποτυπώθηκε η διστακτικότητα των καταναλωτών.

«Είναι εμφανές πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην αγορά και θα αυξάνονται αν συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας. Η αγορά είναι ακόμη ζωντανή αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για πόσο».

«Ο κακός χαμός»

«Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει τραγικά από το Νοέμβριο και μετά», τονίζει η κα Δέσποινα Παλιά, με κατάστημα ειδών βάπτισης στο κέντρο του Βόλου.

«Από το κατάστημά μου εδώ στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, βλέπω καθημερινά τον κόσμο να περνάει και από την περατζάδα, μπορώ να πω, ότι προκύπτει ένας δείκτης για την κίνηση στην αγορά και στον τζίρο. Η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη σήμερα αλλά και τις προηγούμενες μέρες άλλοι δεν έκαναν καθόλου τζίρο, άλλοι χτυπάνε ταμειακή κάθε δεύτερη μέρα, ανάλογα και τα καταστήματα βέβαια. Ο κακός χαμός δηλαδή αλλά αυτό δεν είναι σημερινό», επισημαίνει η κα Παλιά.

Σε ορισμένα καταστήματα του Βόλου, άρχισαν από χθες οι αναγκαστικές καλοκαιρινές άδειες καθώς οι έμποροι προτιμούν να δώσουν τώρα άδεια στο προσωπικό τους καθώς δεν το χρειάζονται, λόγω της μειωμένης κίνησης.

Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για το τέλος του μήνα αν συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες στην αγορά καθώς δεν αποκλείεται να ληφθούν από επιχειρήσεις για τη βιωσιμότητά τους επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενούς τους όπως διαθεσιμότητες, αναγκαστική λήψη και της υπόλοιπης ετήσιας άδειας κ.α.

Πως οι επιχειρήσεις μπορούν να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό

Στο μεταξύ, προς ενημέρωση των εμπόρων, γίνεται γνωστό πωςεπιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα στο εξωτερικό για την πληρωμή προμηθευτών και την πραγματοποίηση εισαγωγών πρέπει να απευθύνουν αίτημα στην Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Το αίτημα κατατίθεται μέσω της εμπορικής τράπεζας με την οποία συνεργάζονται, η οποία το διαβιβάζει στην Επιτροπή. Η επικοινωνία με την τράπεζα για περισσότερες οδηγίες μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά, στο κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή στον κεντρικό τηλεφωνικό αριθμό κάθε τράπεζας. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων, οι επιχειρήσεις μπορούν να κοινοποιούν το αντίγραφο του αιτήματος που έχουν υποβάλει στην τράπεζά τους με φαξ στην Επιτροπή στο 210-3238783.

Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν μετρητά σε λογαριασμούς τους, μπορούν να το κάνουν είτε μέσω ΑΤΜ (σε σφραγισμένο φάκελο), είτε σε Υπηρεσία/ες των τραπεζών, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται από την τράπεζα. Επίσης, σύμφωνα με διαδικασία που καθορίζει κάθε τράπεζα θα εκτελούνται και εντολές πληρωμών με κεντρική εντολή (π.χ. για μισθοδοσίες, πληρωμή προμηθευτών κλπ.)

Οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα που συνεργάζονται. Για πληροφορίες και για την επίλυση προβλημάτων που ίσως προκύψουν οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται τηλεφωνικά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου στο τηλέφωνο 210- 3825529.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου