ΤΟΠΙΚΑ

«Πόλεμος» για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος

πόλεμος-για-τη-μετάδοση-των-αποτελε-442144

Πολιτική αντιπαράθεση Χρήστου Μπουκώρου – Μάκη Μπαλλή

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Μπουκώρου (ΝΔ), προκλήθηκε χθες με αφορμή την έκδοση εκλογικής εγκυκλίου από το Υπ. Εσωτερικών και συγκεκριμένα από την αναφορά στον τρόπο μετάδοσης των αποτελεσμάτων του Κυριακάτικου δημοψηφίσματος.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών της 30η Ιουνίου 2015, η οποία αποτελεί αντίγραφο αντίστοιχης που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο 2015 για τις βουλευτικές εκλογές, καθορίζονται οι διαδικασίες συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, αν και όπως προκύπτει, δεν τηρήθηκαν με απόλυτο τρόπο την 25η Ιανουαρίου.

«Εχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, αναφέρει η εγκύκλιος Ν. Βούτση προς τις Περιφέρειες, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της περιοχής ευθύνης σας (Περιφέρειες), αυτά μεταδίδονται στα τοπικά τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η, κατά προτεραιότητα, μετάδοσή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεν είναι, λοιπόν, επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για το λόγο αυτό, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας».

Τα παραπάνω ίσχυαν και τον Ιανουάριο 2015, αλλά όπως επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, δεν υιοθετήθηκαν στο έπακρο μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο, το οποίο τότε επέτρεψε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά παρέκκλιση της εγκυκλίου, να αναρτήσει στην εκλογική ιστοσελίδα της, αποτελέσματα πριν την ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Εσωτερικών.

Με την …παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε πριν πέντε μήνες, τα ΜΜΕ είχαν έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από την Π.Ε. για τα εκλογικά αποτελέσματα, ενημερώνοντας άμεσα τον ελληνικό λαό, ενώ προέκυπτε και χρόνος για την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Σήμερα, με την επανέκδοση της εγκυκλίου, κανείς δεν γνωρίζει αν θα εφαρμοστεί κατά γράμμα ή εάν θα ισχύσει το προηγούμενο περιβάλλον εφαρμογής αν δηλαδή θα επιτραπεί, ταυτόχρονα με την αποστολή των αποτελεσμάτων στο Υπ. Εσωτερικών αλλά πριν τη δημοσιοποίησή τους από την ιστοσελίδα του, να αποστέλλονται για ταχύτερη ανάρτηση στην εκλογική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο απολογισμός της διαχείρισης του Ιανουαρίου, απέδειξε ότι από την ιστοσελίδα της Π.Ε. και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων άμεσα στα τοπικά ΜΜΕ, προέκυπτε ταχύτερη ενημέρωση καθώς το ποσοστό ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από το αντίστοιχο του Υπ. Εσωτερικών που έπρεπε να διαχειριστεί τα αποτελέσματα όλης της επικράτειας και δικαιολογημένα υστερούσε σε ταχύτητα από την ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο.

Αντιπαράθεση

Δυστυχώς, αντί να βελτιωθεί η εγκύκλιος, στάλθηκε με το ίδιο περιεχόμενο, προκαλώντας τη σκληρή ανακοίνωση των βουλευτών της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου (Μαγνησίας) και Γ. Γεωργαντά (Κιλκίς) υπό τον τίτλο «Πρωτοφανές πραξικόπημα», αναφέροντας τα εξής:

«Με σημερινή του εγκύκλιο το Υπ. Εσωτερικών απαγορεύει ουσιαστικά την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος το βράδυ της Κυριακής από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες ολόκληρης της χώρας. Αποφασίζει και διατάζει να αποστέλλονται όλα τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών από όπου και θα μεταδίδονται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τις οποίες αποτελέσματα μετέδιδαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ( πρώην Νομαρχίες) παράλληλα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η σημερινή εγκύκλιος προκειμένου να υπηρετεί τη διαφάνεια αντί να αναφέρει: «Δεν είναι λοιπόν επιτρεπτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανόμενων και των ιστοχώρων που ενδεχόμενα διαθέτετε, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο». Αν η εγκύκλιος υπηρετούσε τη διαφάνεια, κατά την άποψή μας θα έπρεπε να αναφέρει: «Απαγορεύεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τις Περιφερειακές Ενότητες, αν δεν έχει προηγηθεί η αποστολή τους και όχι η μετάδοσή τους από το Υπουργείο».

Μεθοδεύσεις που θα ζήλευε ο αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα και ο ηγέτης της βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν τα βήματα του οποίου αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Ελληνικός λαός καλείται σε επαγρύπνηση.

Πλέον δεν κινδυνεύει απλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά η ελεύθερη πληροφόρηση και κατ’ επέκταση η δημοκρατία.

Επισυνάπτουμε την κατάπτυστη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών».

Απάντηση Μάκη Μπαλλή

Αμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλλή, προερχόμενου, όπως και ο Χρ. Μπουκώρος, από τον δημοσιογραφικό κλάδο, με κοινές ευαισθησίες για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Ο κ. Μπαλλής, απάντησε στο συνάδελφό του της ΝΔ, υπό τον τίτλο: «Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Προς τον Α. Σαμαρά τα «σκάγια» του Χρ. Μπουκώρου», τα εξής:

«Οταν δεν ξέρουμε, ρωτάμε. Τουλάχιστον φροντίζουμε να διασταυρώσουμε την πληροφορία πριν την κάνουμε χαρτοπόλεμο, όπως διδάσκουν οι κανόνες της σωστής δημοσιογραφίας και της υπεύθυνης πολιτικής στάσης. Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον συνάδελφο (στη δημοσιογραφία και στην πολιτική) Χρήστο Μπουκώρο, ότι είναι κατάπτυστη η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την απαγόρευση μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από τις Περιφέρειες, πριν αυτά μεταδοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Μόνο που τα «σκάγια» του συναδέλφου θα πρέπει να απευθυνθούν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή στη δική του κυβέρνηση. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η σημερινή εγκύκλιος είναι αντιγραφή της εγκυκλίου που είχε ισχύσει στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Στις εκλογές στις οποίες και ο ίδιος μετείχε. Βέβαια, τότε υπουργός ήταν ο Μιχ. Θεοχαρόπουλος και πρωθυπουργός ο Σαμαράς, οπότε «και τα σκυλιά δεμένα». Νάταν άραγε ομοϊδεάτες του Σαμαρά ο «αλήστου μνήμης Εμβέρ Χότζα και ο ηγέτης της βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν τα βήματα του οποίου αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση»; Ανατρέχοντας στις δύο εγκυκλίους θα διαπιστώσετε ότι το μόνο που έχει αφαιρεθεί είναι η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης.

Κατά τα άλλα, βεβαίως πρέπει να είναι ο λαός σε επαγρύπνηση, γιατί αυτό που ομολογημένα πλέον επιδιώκεται είναι η ανατροπή της δημοκρατικά και νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. Η ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας. Εκτός και αν θεωρούν περιττές ακόμη και τις εκλογές. Ας μας το πουν όμως».

Ανταπάντηση Μπουκώρου

Η αντιπαράθεση έκλεισε με ανταπάντηση του Χρ. Μπουκώρου, αναφέροντας τα εξής:

«Η «πρώτη φορά χάος» να αφήσει τα κολπάκια και τις μεθοδεύσεις. Με αφορμή τη σημερινή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και κάποιες δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας επισημαίνουμε τα εξής:

Μπορεί να πρόκειται για την ίδια εγκύκλιο σε σχέση με τις προηγούμενες Εθνικές Εκλογές, αλλά αφορά εντελώς διαφορετικού τύπου εκλογική αναμέτρηση και κατά συνέπεια αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Στις Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η εγκύκλιος στάλθηκε είκοσι ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και κατά συνέπεια υπήρχε όλος ο απαιτούμενος χρόνος για τις αναγκαίες υπηρεσιακές συνεννοήσεις, ώστε οι Περιφέρειες Ενότητες να μεταδώσουν τα αποτελέσματα, χωρίς να περιμένουν κανενός είδους «πολιτική διαχείριση» από το Υπουργείο Εσωτερικών, πράγμα το οποίο και έγινε με την έγκαιρη μετάδοση των τοπικών αποτελεσμάτων από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Με τη σημερινή εγκύκλιο δεν δίδονται σχετικές διευκρινίσεις και πολύ αμφιβάλουμε αν υπάρχει χρόνος για αυτές.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίσει σήμερα κιόλας, αν οι Περιφερειακές Ενότητες θα μεταδίδουν τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως έκαναν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή θα ισχύσει το γράμμα της σημερινής εγκυκλίου, που επιβάλλει αναμονή μέχρι τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ολα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές, ζητούμε διευκρινίσεις αμέσως κιόλας.

Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, η οποία διεξάγει εκλογική αναμέτρηση εθνικής κλίμακας σε πέντε μόλις εργάσιμες μέρες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που ακυρώνει όλες τις χρονικές προβλέψεις των σχετικών νόμων και με ένα μόνο ψηφοδέλτιο, σαν να πρόκειται για εκλογές τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου