ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος για Μίκη Θεοδωράκη: «Ηταν αληθινός πατριώτης»

ιγνάτιος-για-μίκη-θεοδωράκη-ηταν-αλη-441584

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το τηλεοπτικό «Αρχονταρίκι» με προσκεκλημένο τον κορυφαίο συνθέτη

Πολύτιμη παρακαταθήκη της τηλεοπτικής σειράς εκπομπών «Αρχονταρίκη» αποτελεί η εκ βαθέων συνέντευξη του εμβληματικού Μίκη Θεοδωράκη, το 2008. Με αφορμή τον θάνατο του κορυφαίου συνθέτη, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ανατρέχει στην συγκεκριμένη εκπομπή και μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον «συνδαιτυμόνα» της εκπομπής, ο οποίος σφράγισε με την παρουσία του, την σύγχρονη Ελλάδα…

Στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα μεγάλα διεθνή θέματα, το Σκοπιανό, τα ζητήματα που απασχολούσαν και απασχολούν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων, στις δύσκολες στιγμές.

«Εάν είμαστε μια γροθιά, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε. Όταν είμαστε σκορποχώρι, τι να κάνουμε», διερωτήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στην αποφώνησή του, ο κ. Ιγνάτιος στάθηκε με έμφαση στην φράση του Μίκη Θεοδωράκη «εμείς οι Ελληνες πρέπει να μείνουμε ενωμένοι», τονίζοντας ότι «αποτελεί τον επίλογο αυτής της συζητήσεως».

Παράλληλα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας του Μίκη Θεοδωράκη, επισημαίνοντας ότι «το να είναι οι έλληνες ενωμένοι, σημαίνει να κρατήσουν την ιστορία, την παράδοση, την πίστη τους», με τον Μίκη Θεοδωράκη να προτρέπει «όλοι να είμαστε μια γροθιά».

Απευθυνόμενος στον συνθέτη της «Ρωμιοσύνης», τον δημιουργό ανυπέρβλητων δημιουργιών, μα πάνω απ’ όλα άνθρωπο και αγωνιστή, ο Σεβασμιώτατος τον ευχαρίστησε διότι «μας δώσατε τη δυνατότητα να είμαστε κοντά σας. Η παρουσία σας αποτελεί σταθμό για την δική μας τηλεοπτική εκπομπή. Αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον του τόπου».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, την συνομιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, που πλέον ανήκει στους αθανάτους του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης προσπαθούσε κάθε φορά να βλέπει τι συμβαίνει γύρω του, και να παραμένει ένας αληθινός πατριώτης. Ενας άνθρωπος που ήθελε πάντοτε ό,τι καλύτερο για τον συνάνθρωπό του και κυρίως να κυριαρχεί στους ανθρώπους η δικαιοσύνη, ειρήνη και συνύπαρξη».

Αναφερόμενος στην εμβληματική προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Ιγνάτιος τονίζει ότι: «Ηταν αληθινός πατριώτης, με την έννοια ότι στην πατρίδα έβλεπε τις ρίζες και αυτό σήμαινε για τον ίδιο παράδοση, Ορθοδοξία, ιστορία. Ολα αυτά που συγκροτούν την ταυτότητα των Ελλήνων και με τη μουσική του, τα ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου