ΤΟΠΙΚΑ

Βρόχος τα δάνεια στον πρώην ΟΕΚ ~ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΟΛΙΩΤΕΣ

βρόχος-τα-δάνεια-στον-πρώην-οεκ-ειδοπο-441478

Εκατοντάδες εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις ρυθμίσεις

Σε απόγνωση είναι δεκάδες Βολιώτες εργαζόμενοι που είχαν συνάψει στεγαστικά δάνεια μέσω ΟΕΚ και τρέχουν τώρα για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις η ένταξή τους είναι σχεδόν απαγορευτική καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα καθώς τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες πάνε και έρχονται.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ολα τα δάνεια που χορηγήθηκαν μέσω ΟΕΚ είχαν υποχρεωτικά 15ετή διάρκεια, το κεφάλαιο στην πράξη δεν υπερέβαινε τα 120.000-130.000 ευρώ, ενώ ο Οργανισμός επιδοτούσε το επιτόκιο με ποσοστό 50% έως και 100%, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Οι δανειολήπτες ζητούν να επιτραπεί η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής σε 20 ή 25 χρόνια, χωρίς όμως να θιγεί η επιδότηση, γεγονός που οι τράπεζες μεν το συζητάνε, ωστόσο φαίνεται ότι «προσκρούει» στις επιταγές της τρόικας και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι τώρα δεν μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου, η οποία ίσχυε για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη διάδοχος ο ΟΑΕΔ που σήμερα έχει την αρμοδιότητα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Μαγνησία συνολικά έχουν δοθεί 4895 δάνεια αγοράς – ανέγερσης, 3457 δάνεια αποπεράτωσης – επισκευής, 1650 οικογένειες το χρόνο με επιδότηση ενοικίου και 295 δάνεια αγοράς – ανέγερσης ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ.).

Με την κατάργηση, η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες πέρασε αρχικά σε κατάσταση εκκρεμότητας ενώ σταδιακά οι Τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες είτε για να τροποποιηθούν οι όροι των δανείων είτε για να βρεθεί άλλη φόρμουλα αποπληρωμής.

Συνολικά σε όλη την επικράτεια έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2012: 63.992 για το 2013: 57.226, για το 2014: 49.082, για το 2015: 39.073 μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα 9 πρώτα χρόνια των δανείων (συνολικός χρόνος αποπληρωμής 15 έτη). Τίθεται αυτόματα θέμα για το εάν θα έχουν οι δικαιούχοι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια αυτά όταν θα διακοπεί η καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου από τον ΟΕΚ. Σημειωτέον ότι ήδη αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις τους και για το λόγο αυτό έχει ληφθεί μέριμνα ρύθμισης και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχέδιο σχετικής Υπουργικής Απόφασης μέσω της οποίας προβλέπεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν υποχρεωτικά 15ετή και για τα πρώτα 9 χρόνια ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτά τα δάνεια μπορεί να γίνει μετά την πάροδο 9ετίας, οπότε σταματά η συνεισφορά του ΟΕΚ.

Σε περίοδο κρίσης ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τέτοια δανειακής σύμβασης. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και ωρών εργασίας καθιστούν αναγκαία την επιμήκυνση αυτών των δανείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου