ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχουν και παγίδες στις δηλώσεις

υπάρχουν-και-παγίδες-στις-δηλώσεις-440870

Μία σειρά από δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσουν εφέτος οι φορολογούμενοι προκειμένου να αναγνωρίσει η εφορία δαπάνες, εισοδήματα, φοροαπαλλαγές κ.τ.λ.

Το υπουργείο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα απόφαση με την οποία ορίζονται μεταξύ άλλων τα δικαιολογητικά έγγραφα που υποβάλλονται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δίνει απαντήσεις σε θέματα επιστροφής φόρου που προκύπτει από τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στο έντυπο Ε1 που έχουν παραλάβει οι φορολογούμενοι έχει τυπωθεί μήνυμα ενημέρωσης για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ατομικές και της συζύγου, με στόχο την άμεση τακτοποίησή τους.

Ανάλογο μήνυμα εμφανίζεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων. Στο μήνυμα περιλαμβάνονται ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31−01−2011, μεγαλύτερες των 27 ευρώ, χωρίς αναστολή είσπραξης, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά την 07−02−2011.

Τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16), συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων και, εφόσον υποβάλλονται ταυτόχρονα, αποτελούν αδιαίρετη ενότητα με αυτήν και πρέπει να συμπληρώνονται σε όλες τις ενδείξεις του.

Η αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), το μηχανογραφικό δελτίο οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3) και η βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων, μπορεί να υποβληθούν σε προεκτυπωμένα έντυπα.

Όταν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρούνται τα έντυπα Ε3 και Ε2, όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1). Η σειρά καταχώρησης των συνυποβαλλόμενων Εντύπων Ε3 και Ε2 θα επιλέγεται από το φορολογούμενο.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από Μισθωτές Υπηρεσίες (Πίνακας 4Α), πρέπει να καταχωρούνται οι Α.Φ.Μ. εργοδοτών – ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο Α.Φ.Μ., πρέπει να καταχωρείται η Επωνυμία του εργοδότη.

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, και τα δικαιολογητικά πρωτότυπα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου