ΤΟΠΙΚΑ

Φορτηγά σε αναγκαστική στάθμευση λόγω έλλειψης ρευστότητας

φορτηγά-σε-αναγκαστική-στάθμευση-λόγ-440429

Κίνδυνος από εβδομάδα για την τροφοδοσία των Β. Σποράδων

Το 60% του στόλου των φορτηγών αυτοκινήτων στη Μαγνησία έχει σταματήσει να εκτελεί μεταφορές, ενώ το υπόλοιπο 40% στερεύει από ρευστό αυτή την εβδομάδα. Από Δευτέρα, οι ιδιοκτήτες φορτηγών προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε αναγκαστική στάθμευση λόγω έλλειψης ρευστότητας, αναγνωρίζοντας ότι το κύριο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην τροφοδοσία των Βορείων Σποράδων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το κλείσιμο των τραπεζών αυτή την εβδομάδα και άρα η έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο των μεταφορών, οδήγησε αρκετά φορτηγά από τις πρώτες κιόλας ημέρες, στα πάρκινγκ. Ιδιοκτήτες τράβηξαν χειρόφρενο και σταμάτησαν τις μεταφορές, λόγω έλλειψης χρημάτων. Δεν μπορούσαν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των φορτηγών, ούτε καν να πληρώσουν τα τέλη διοδίων και επέλεξαν να χάσουν το μεροκάματο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Μαγνησίας, κ. Απ. Πίτσο, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και οι τράπεζες κατέβασαν ρολά, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν είχαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Δεν είχαν όμως ούτε κεφάλαιο σε ρευστό για να φουλάρουν πετρέλαιο στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και να εκτελέσουν το δρομολόγιο.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο, το ρεζερβουάρ των φορτηγών παίρνει περίπου 600 λίτρα πετρέλαιο επί 1,30 ευρώ ανά λίτρο, χρειάζονται περίπου 800 ευρώ για να φουλάρουν και να εκτελέσουν ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη για παράδειγμα. Την ίδια στιγμή τα διόδια για το ίδιο δρομολόγιο ανέρχονται στα 120 ευρώ.

Οσοι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν είχαν ρευστό, ακινητοποίησαν τα φορτηγά. Πρόκειται για το 60% του στόλου των φορτηγών της Μαγνησίας που ελλείψει ρευστότητας έχασαν από τη μία ημέρα στην άλλη το μεροκάματό τους.

Ακόμη όμως κι αυτοί που είχαν ρευστό, στεγνώνουν. Από την ερχόμενη εβδομάδα, είναι αμφίβολο πόσοι θα μπορέσουν να θέσουν τα φορτηγά τους σε κίνηση. Οπως καταγγέλλουν επαγγελματίες, πέρα από το γεγονός ότι δεν τους δίνονταν πίστωση ούτε για μία ημέρα, ακόμη κι όσοι είχαν λογαριασμούς και μπορούσαν μέσω e-banking να πιστώσουν απευθείας χρήματα στους προμηθευτές τους, αυτό δεν γινόταν δεκτό. Μόλις από χθες άρχισε να γίνεται δεκτή η πληρωμή από τραπεζικό σε τραπεζικό λογαριασμό.

«Εμείς πληρωνόμαστε με επιταγές και καλούμαστε να πληρώσουμε σε ρευστό», ανέφερε αυτοκινητιστής στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση από Δευτέρα, θα τραβήξει χειρόφρενο επ’ αόριστον το σύνολο των φορτηγών αυτοκινήτων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κυριότερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην τροφοδοσία των Βορείων Σποράδων. «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Στερέψαμε. Μας ζητούν να προ-πληρώνουμε ακόμη και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», κατήγγειλε ο ιδιοκτήτης φορτηγού Ζήσης Ντελόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου