ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησαν το χωριό της ευεξίας στο Πήλιο

δημιούργησαν-το-χωριό-της-ευεξίας-στο-440335

Επαγγελματίες της ψυχικής υγείας προωθούν τον εναλλακτικό τουρισμό στις Πινακάτες Πηλίου

Καινοτομία, που προωθεί την ψυχική υγεία και την αυτογνωσία, αποτελεί το χωριό της ευεξίας, που δημιούργησαν δύο επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας, στο Πήλιο. Το «Χωριό Ψ» που δημιουργήθηκε στις Πινακάτες Πηλίου από τον Δημήτρη Παντελή και την Αταλάντη Απέργη προωθεί τον εναλλακτικό τουρισμό και δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να μυηθούν στην έννοια της θεραπείας της ψυχής μέσα από βιωματικές δράσεις και εργαστήρια, που εντάσσονται σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Επιθυμία μας είναι αυτό το καλοκαίρι και για πολλά ακόμα, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τις καστανιές, στη δροσερή και θαλερή σκιά τους, με την εμψύχωση και τις γνώσεις έμπειρων θεραπευτών, να συναντηθούν άνθρωποι με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημαντικότητας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία» υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι δύο επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Το «Χωριό Ψ», όπως το έχουν ονομάσει, που συνδέει τη μικρή κοινότητα, τη φύση και την θεραπεία, περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις, παράλληλες δράσεις και αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης.

Ο Δημήτρης Παντελής, σύμβουλος Ψυχικής Υγείας από τις Πινακάτες, μετά από μακροχρόνια επαγγελματική εμπειρία σε διάφορους τομείς, επέλεξε συνειδητά την επιστροφή στα πάτρια, προκειμένου να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ψυχή.

Η Αταλάντη Απέργη, δραματοθεραπεύτρια, κοινωνιολόγος, θεατρολόγος, λάτρης του Πηλίου, αντίστοιχα, συνέδεσε τις αναμνήσεις της με το συγκεκριμένο χωριό και με οδηγό την αγάπη της για την περιοχή, συνδιοργανώνει με ενθουσιασμό την συγκεκριμένη δράση, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πολύπλευρη επαγγελματικής της δραστηριότητα.

«Τα χρόνια πέρασαν, ο καθένας ακολούθησε το δικό του δρόμο, πήγαμε και ήρθαμε, εντός κι εκτός Ελλάδας, εξελιχθήκαμε ως επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και σαν άνθρωποι, δεθήκαμε μεταξύ μας και με νέα πρόσωπα που μπήκαν στις ζωές μας, ταξιδέψαμε, γνωρίσαμε καινούργια πράγματα, αλλά στο τέλος της ημέρας πάντα επιστρέφουμε εκεί που η καρδιά μας ευφραίνεται και η ψυχή μας γαληνεύει, στο χωριό μας, τις Πινακάτες» επισημαίνουν.

Κοινωνική προσφορά

Το βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και πιο συγκεκριμένα στις Πινακάτες, ένα διατηρητέο χωριό με Προεδρικό Διάταγμα από το 1979 με έντονο παραδοσιακό χρώμα, αποτελεί από το καλοκαίρι του 2016, αλλά και σε βάθος χρόνου, έναν τόπο συνάντησης για θεραπευτές διαφορετικών προσεγγίσεων.

Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα και ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις για να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Το Xωριό Ψ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής.

Η ενότητα των φετινών δραστηριοτήτων, που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 24 – 29 Αυγούστου στις Πινακάτες Πηλίου είναι η «Αχίλλειος Πτέρνα: Δύναμη, Ευαλωτότητα, Υπευθυνότητα, Θεραπεία», με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για «ταξίδι αναψυχής στον χώρο της ψυχής»…

Οι δράσεις απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας, σε επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών και συναφών κλάδων

Φέτος στο Χωριό Ψ, στο βασικό του πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν τέσσερις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: η Gestalt από τις Ιωάννα Κάτο και Κατερίνα Μανωλάκη, η Δραματοθεραπεία από τη Λία Ζωγράφου, η Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία από την Ευγενία Γεωργαντά και το Θέατρο Playback από τον Λάμπρο Γιώτη.

Στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον βιωματικά εργαστήρια, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ψυχοθεραπευτές και άλλων προσεγγίσεων να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Οι συμμετέχοντες ζουν για λίγες μέρες σε έναν χώρο εξαιρετικής ομορφιάς, μέσα στη φύση, στοχεύοντας στην ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από τον ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο αλλά και τις βιωματικές δράσεις. Ετσι ωφελούνται τόσο από την ευεργετική λειτουργία της μικρής κοινότητας, όσο και από την ιαματική δυνατότητα που ούτως ή άλλως προσφέρει η φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.village-psy.gr ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 24230 86995.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου