ΤΟΠΙΚΑ

Αναγκαία η προαγωγή του θηλασμού

αναγκαία-η-προαγωγή-του-θηλασμού-439845

Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η Ημερίδα στο «Αχίλλειο»

Με σύνθημα των διοργανωτών «Η επιστροφή στο μητρικό θηλασμό είναι ό, τι καλύτερο μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας» συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειο» η Ημερίδα με τίτλο «Γέφυρες» που πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Οι φίλοι του μητρικού θηλασμού» σε συνεργασία με το δήμο Βόλου.

«Η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού- Κοντά στη μητέρα», «Μητρικός θηλασμός – Δέκα βήματα» και μεταξύ άλλων «Μητρικός θηλασμός, σημαντικός οικονομικός παράγοντας» ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα θέματα του θηλασμού, καθώς τα ποσοστά των βρεφών που θηλάζουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, είναι πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε το 2009, στα βρέφη στο τέλος του πρώτου μήνα ζωής είναι μόλις 34%, στο τέλος του τρίτου μήνα 11% και στο τέλος του έκτου μήνα μόλις 0,9%.

Η παιδίατρος – νεογνολόγος, διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Μητρικού Θηλασμού Στέλλα Εγγλέζου απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά στην έλλειψη ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των γονιών. «Οι γυναίκες, τα κορίτσια πρέπει να γνωρίζουν από το σχολείο ότι είναι απαραίτητο να θηλάζουν τα παιδιά. Η κουλτούρα της τεχνητής διατροφής κρύβει πολλά συμφέροντα από πίσω. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν και γι’ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά. Η παράδοση, η φύση είναι ό, τι πολυτιμότερο μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πόσο ειλικρινά ουσιαστικός είναι για τη ζωή των βρεφών αλλά και τη ζωή όλων των ανθρώπων στη συνέχεια ο μητρικός θηλασμός.

«Δεν είναι μόνο η διάσταση η βιολογική. Υπάρχει ένας δεσμός πνευματικός, ψυχικός ουσιαστικός. Είμαστε ψυχοσωματικές οντότητες και νομίζω ότι πολύ σοφά ο θεός έχει θέσει τη σχέση της μητέρας με το παιδί να ξεκινάει με αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός του θηλασμού.

Η Εκκλησία το αποτύπωσε και στην γαλακτοτροφούσα Παναγία. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία μέσα στο θεσμό της οικογένειας να λειτουργεί και αυτό με τον τρόπο που ο Θεός έχει δώσει στους ανθρώπους».

Να σημειωθεί ότι στο Αχίλλειο υπάρχει έκθεση ζωγραφικής με θέμα το μητρικό θηλασμό.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου