ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα για τη στήριξη των μεταφορών προανήγγειλαν υπουργοί στον Βόλο

μέτρα-για-τη-στήριξη-των-μεταφορών-προ-439622

Οπως προανήγγειλαν ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μεταφορών Μ. Παπαδόπουλος – Παράθυρο για αύξηση του ορίου επιβατών στα ΚΤΕΛ

Μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των μεταφορών και ειδικότερα των Υπεραστικών ΚΤΕΛ προανήγγειλαν χθες από τον Βόλο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο νέος υφυπουργός Μεταφορών και Υπ0δομών Μιχάλης Παπαδόπουλος, που παρευρέθηκαν στο ετήσιο διήμερο συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών Ελλάδας, που φιλοξενεί η πόλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας των Υπεραστικών Γραμμών Ν. Μαγνησίας Α.Ε.

O υπουργός Ανάπτυξης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης του κλάδου των υπεραστικών συγκοινωνιών, ενώ ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών με τη σειρά του επισήμανε ότι ο κλάδος των μεταφορών αδικήθηκε και άνοιξε παράθυρο για αλλαγή των πρωτοκόλλων και αύξηση του ορίου επιβατών ανά λεωφορείο.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι το πρώτο συνέδριο, που γίνεται στον Βόλο διά ζώσης, με υποδειγματικό μάλιστα τρόπο και αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους. Συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι από όλη τη χώρα.

Καλωσορίζοντάς τους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Φάτσιος κάλεσε την Πολιτεία να στηρίξει τον κλάδο τονίζοντας πως η πανδημία προκάλεσε μείωση εσόδων κατά 60% λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης και των περιορισμών στη δυναμικότητα επιβατών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ν. Μαγνησίας Δημήτρης Κολυνδρίνης ζήτησε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να στηριχθεί ο τομέας των μεταφορών.

Στο ίδιο συνέδριο, που συντονίστηκε από τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Δημήτρη Κολυνδρίνη, το «παρών» έδωσαν ακόμη οι υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Χρ. Τριαντόπουλος, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος, οι βουλευτές της ΝΔ Αθ. Λιούπης και Κων. Μαραβέγιας, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη κ.ά.

Δεν υφίσταται θέμα απελευθέρωσης

Αναφερόμενος στη λειτουργία των Υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι εργαζόμενοι «έβαλαν πολύ μεγάλη πλάτη», επιμεριζόμενοι κι αυτοί ένα μεγάλο κόστος, λόγω των μέτρων της καραντίνας και της μείωσης της κυκλοφορίας.

«Αλλο πράγμα είναι οι διαγωνισμοί, που πρέπει να υπάρχουν και άλλο να έρθει κάποιος, να πάρει την καλή διαδρομή και να αφήσει τους άλλους να προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με διαδρομές όχι καλές» δήλωσε ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης για να καθησυχάσει τους αυτοκινητιστές ότι δεν υφίσταται θέμα απελευθέρωσης του κλάδου τους.

«Η κυβέρνηση κι εγώ σταθήκαμε κοντά τους όσο περισσότερο μπορούσαμε και συνεχίζουμε την καλή μας συνεργασία και με το νέο ΕΣΠΑ, να βοηθήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα και να παρέχουν ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, από τις ήδη καλές υπηρεσίες που παρέχουν», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι μαζί με το υπουργείο Υποδομών θα είναι σε πολύ στενή συνεργασία για να σχεδιάσουν και νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, με σκοπό να βοηθήσουν και στην τεχνολογική αναβάθμιση των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, έτσι ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες να εξακολουθούν να είναι άρτιες, πολύ υψηλού επιπέδου και περιβαλλοντικά φιλικές.

Υπό εξέταση η αύξηση ορίου επιβατών

Νωρίτερα ο νέος υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος σχολίασε ότι τα ΚΤΕΛ έχουν αδικηθεί για να συνεχίσει λέγοντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που διέπουν τη λειτουργία των ΚΤΕΛ, πρέπει να βελτιωθούν, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που θα κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, εκτιμώντας ότι είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο επιβατών στα υπεραστικά λεωφορεία.

«Πιστεύω ότι όλα αυτά θα διευθετηθούν και θα ξεπεραστούν και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να πρωτοστατήσουμε όλοι στην προσωπική μας ασφάλεια απέναντι στον κορονοϊό, που διασφαλίζεται με τον εμβολιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αδ. Γεωργιάδης: Σχέδιο για την ανάσχεση των ανατιμήσεων

Πριν την έναρξη του συνεδρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ρωτήθηκε για το θέμα των ανατιμήσεων σε πολλά βασικά είδη και απάντησε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, το οποίο θα ανακοινωθεί στην επικείμενη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε πως η πορεία της οικονομίας είναι καλή, επικαλέστηκε τις πληροφορίες που υπάρχουν από την ΕΛΣΤΑΤ για να υπογραμμίσει: «Η οικονομία μας άντεξε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η αντίστροφη πορεία από την αναγκαστική ύφεση του 2020, λόγω πανδημίας, έχει ξεκινήσει και οδηγεί προδιαγεγραμμένα στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη του 2021 και στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του 2022. Σύμφωνα με παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν όλα τα ρεκόρ, ενώ καταγράφηκε ο υψηλότερος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας όλων των εποχών, ο υψηλότερος όγκος εξαγωγών, ο υψηλότερος τζίρος εξαγωγών και η υψηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα.

Η τουριστική περίοδος φέτος πήγε εξαιρετικά καλά, πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις, ενώ η καλή πορεία συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο. Οι δε εκτιμήσεις, βάσει των προκρατήσεων, είναι ότι θα συνεχίσει έτσι και τον Οκτώβριο. Τουρισμός, βιομηχανία, βιοτεχνία, μεταποίηση, επενδύσεις, όλα δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Τι χρειάζεται; Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, που η εποχή φέρνει, όπως το κύμα ακρίβειας, που έρχεται δυστυχώς εισαγόμενο και στην Ελλάδα, με τη μεγάλη αύξηση των ναύλων, της ενέργειας και των πρώτων υλών. Εδώ είμαστε να βρούμε λύσεις και για αυτά, όπως βρήκαμε για όλα τα άλλα τα δύσκολα, που βρέθηκαν στον δρόμο μας», παρατήρησε καταλήγοντας.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου