ΤΟΠΙΚΑ

Απεβίωσε η Λευκή Σαράτση

απεβίωσε-η-λευκή-σαράτση-438974

Η βραβευμένη συγγραφέας άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου της Λευκής Σαράτση, η οποία άφησε χθες το απόγευμα την τελευταία της πνοή σε ηλικία 84 ετών, από καρδιακό επεισόδιο. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας, η οποία διακρίθηκε στον τουριστικό, λογοτεχνικό και εν γένει πνευματικό χώρο, και βρίσκεται από χθες στις γειτονιές των αγγέλων, έπασχε από τη νόσο αλτσχάϊμερ τα επτά τελευταία χρόνια.

Φύλακας άγγελος στο πλευρό της έως την ύστατη στιγμή, ο αγαπημένος της σύζυγος Δημήτρης Σαράτσης, ανεψιός του Δημήτρη Σαράτση, ιστορικής προσωπικότητας του Βόλου, με τον οποίο μοιράστηκε 58 ευτυχισμένα χρόνια και απέκτησε μια κόρη, την Αρχιτέκτονα Ελενα, σύζυγο του μηχανικού Χρήστου Δημητρίου. Η Λευκή Σαράτση ήταν πολύ αφοσιωμένη στην οικογένειά της, ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στην τοπική κοινωνία και καμάρωνε τις δύο εγγονές της, Μαίρη και Λευκή-Λάουρα, πολλά υποσχόμενες Αρχιτεκτόνισσες με μεταπτυχιακές περγαμηνές.

Η εκλιπούσα, η οποία ήταν εκπαιδευτικός, όπως άλλωστε και ο σύζυγός της, και δίδαξε σε πολλά σχολεία, ολοκληρώνοντας τη θητεία της στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου ως υποδιευθύντρια, κατείχε ξεχωριστή θέση στον πνευματικό και εκπαιδευτικό χώρο. Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά, μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη της Θράκης και σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Κοινωνιολογία, ενώ παράλληλα πήρε μαθήματα Δημοσιογραφίας στη Σχολή του Χρήστου Πασαλάρη.

Το λαμπρό της πνεύμα σε συνδυασμό με τη λυρική της πένα, της χάρισαν σειρά διακρίσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Παιδείας, φορέων της Θεσσαλίας, ενώ ο μακροσκελής κατάλογος των βραβείων που απέσπασε, διανθίζεται επίσης από το 1ο και 2ο Βραβείο Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού Ελλάδος, το Βραβείο Τουρισμού Αιγύπτου κ.λ.π. μηδέ εξαιρουμένης αντίστοιχης διάκρισης του Πανεπιστημίου του Μονάχου για το βιβλίο της «Γαλάζιο και Πράσινο».

Παράλληλα όμως με τη σημαντική της πνευματική δράση ανέπτυξε αντίστοιχες κοινωνικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες: Μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος ΕΔΣΤΕ, της FIJET (Διεθνής Οργανισμός Δημοσιογράφων), Μέλος της OMJET (Οργανισμός Δημοσιογράφων Τουρισμού Μεσογειακών Χωρών), της Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας, της «ΕΛΒΕ» (Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας), μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Εργαζομένων Γυναικών «ΖΟΝΤΑ» Club, ενώ διετέλεσε πρόεδρος «ΖΟΝΤΑ ΒΟΛΟΥ» δύο φορές και Υποδιοικητής «ΖΟΝΤΑ» Ελλάδος. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος στη Χ.Ε.Ν. Βόλου, μέλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, του Λυκείου των Ελληνίδων, Γενική Γραμματέας στη Δημοτική Επιτροπή Βόλου «Για τα δικαιώματα της γυναίκας» και άλλων φορέων, καταλαμβάνοντας επάξια μια εξέχουσα θέση στην κοινωνία του Βόλου και όχι μόνο.

Ανθρωπος με σπάνιες ευαισθησίες και ευγένεια ψυχής η Λευκή Μπένου – Σαράτση, αποτέλεσε παράδειγμα σεμνότητας και ήθους, κερδίζοντας δικαιολογημένα μια περίοπτη θέση στον πνευματικό χώρο.

Η εξώδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 5.30 μμ στον ιερό ναό Αναλήψεως, όπου συγγενείς και φίλοι θα της απευθύνουν το τελευταίο αντίο. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην τελευταία της κατοικία και θα ταφεί σε οικογενειακό τάφο στην Αγία Τριάδα Ανω Βόλου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εκφράζει θερμά συλληπτήρια στην οικογένειά της.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου