ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα κατά της κλοπής κειμηλίων

μέτρα-κατά-της-κλοπής-κειμηλίων-438703

Συστήματα ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί σε Nαούς και Mονές με προτροπή της Μητρόπολης Δημητριάδος

Σύγχρονα μέσα ασφαλείας, για τη φύλαξη και προστασία των Ιερών Ναών και Μονών της μητροπολιτικής περιφέρειας, έχουν πλέον εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές, με έμφαση στις πλέον απομακρυσμένες, προκειμένου να αποτραπεί κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο.

Τα κρούσματα κλοπών σημαντικών κειμηλίων, που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής μας, αποτελούν έναν από τους λόγους που «υπαγόρευσαν» τις παραπάνω παρεμβάσεις ασφαλείας, οι οποίες υιοθετήθηκαν, σημειωτέον, κατόπιν παραίνεσης του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Σε σχετική εγκύκλιο, που κοινοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα σε όλους τους προϊσταμένους των ενοριών της περιοχής μας, ο κ. Ιγνάτιος επαναλαμβάνει την προτροπή του για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές όπου φυλάσσονται Ιερά Λείψανα και Κειμήλια, που αποτελούν ακριβό κομμάτι της πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

«Η ίδια παραίνεση είχε διατυπωθεί και επί των ημερών του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο οποίος παρότρυνε τους ιερείς, κυρίως των ναών του Πηλίου, να εξοπλίσουν τους ναούς με συστήματα ασφαλείας για τον φόβο της αρχαιοκαπηλίας, ο οποίος ήταν και τότε ανεπτυγμένος. Πολλοί προϊστάμενοι ιερών ναών είχαν καταλάβει την κρισιμότητα αυτής της προτροπής, την υιοθέτησαν, και όντως έβαλαν συστήματα ασφαλείας» όπως αναφέρει, ερωτηθείς σχετικά, ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου.

Η ίδια προτροπή επαναλαμβάνεται από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, διότι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα αρχαιοκαπηλίας και εισβολών αγνώστων σε Ναούς και Μοναστήρια, για την αφαίρεση ιερών κειμηλίων και θησαυρισμάτων. «Ηταν μια υπενθύμιση και προς εκείνους οι οποίοι δεν είχαν λάβει τα μέτρα τους, προκειμένου να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του θέματος» τονίζει ο π. Επιφάνιος.

Οι περισσότεροι Ναοί που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία, κυρίως στην ύπαιθρο και στο Πήλιο, και διαθέτουν σημαντικούς θησαυρούς, καθώς επίσης και παλιές Μονές, έχουν υιοθετήσει τα σύγχρονα μέσα ασφαλείας, για ευνόητους λόγους.

Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν υλοποιηθεί και προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης των ιστορικών κειμηλίων που ανήκουν σε εξωκκλήσια, τα οποία βρίσκονται σε απομονωμένα σημεία. «Γνωρίζω ότι έχουν μεταφερθεί πολλά κειμήλια από τα εξωκκλήσια, στους κυρίως ναούς των χωριών, για λόγους ασφαλείας» υπογραμμίζει ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Σημαντική θέση μεταξύ των μέτρων που έχει υιοθετήσει η τοπική Εκκλησία για την προστασία των ιστορικών κειμηλίων, κατέχει παράλληλα η καταγραφή όλων των Ιερών Λειψάνων που φυλάσσονται σε Ιερούς Ναούς, Μονές και ιδιωτικές συλλογές, προκειμένου η Ιερά Μητρόπολη να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για αυτά και για τον τρόπο της αποκτήσεώς τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου