ΤΟΠΙΚΑ

Στα σκαριά το πρώτο ελληνικό drone ~ Στους αιθέρες ο «Αρχύτας»

στα-σκαριά-το-πρώτο-ελληνικό-drone-στους-αι-438310

Θα διαθέτει τεχνολογία F35 και θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να συνδράμει στις Ενοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία

Στα σκαριά η κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone. Θα είναι έτοιμο από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία σε δυόμιση χρόνια, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να συμπράττει στην κατασκευή του.

Το ελληνικό drone «Αρχύτας» θα είναι το πρώτο ελληνικής σχεδίασης μη επανδρωμένο αερόχημα (drone) σταθερής πτέρυγας, το οποίο θα χρησιμοποιεί την κορυφαία τεχνολογική λύση στον πλανήτη σήμερα, αυτήν που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για το μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο μαχητικό 5ης γενιάς, που μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, το F-35B, και θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα χρηματοδοτήσει την ΕΑΒ για να αναπτύξει το Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV/drone) το οποίο θα έχει δυνατότητες κάθετης απο-προσγείωσης. Είναι ένα μεγάλο σύστημα σταθερής πτέρυγας και αυτό δεν έχει γίνει ξανά στην Ελλάδα.

Κύριος στόχος είναι, όταν ίπταται να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα. Θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από την πολιτική προστασία.

Θα σχεδιαστεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το ΑΠΘ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα παρέχοντας τον αεροδυναμικό σχεδιασμό για το συγκεκριμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα.

Για τη δημιουργία του νέου ελληνικού drone, η ομάδα των συνεργατών του θα δουλέψει από κοινού με μια περιορισμένη αλλά αποδοτική ομάδα συνεργατών απ’ όλα τα μέρη που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα αναπτύξουν τα συστήματα κατανομής ισχύος -power management- για τον κινητήρα και τις μπαταρίες, όπως και θα επιλέξουν συσκευές για τις ασύρματες επικοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, την αρχιτεκτονική του Σταθμού Εδάφους.

Θα είναι τεχνολογικά συστήματα που, είτε θα αναπτυχθούν από τα Πανεπιστήμια, είτε θα αποκτηθούν για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος που θα προκύψει από το «Αρχύτας».

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα αερόχημα, που θα μπορεί να επιτυγχάνει την κάθετη απογείωση και προσγείωση με συστήματα, που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί (σ.σ. στον χώρο των drones)», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων- Μηχανικών, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος.

Εξήγησε δε, πως κεντρικός στόχος του προγράμματος «Αρχύτας», πέρα από τη σχεδίαση αιχμής, είναι το συγκεκριμένο drone να κατασκευαστεί στη Ελλάδα από την ΕΑΒ και μάλιστα με περιορισμένο κόστος. «Είναι μια πολύ μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά θέλουμε να πάμε “διαφορετικά” στην κατασκευή αυτού του drone, με σχέδια που ο κόσμος δεν βλέπει συχνά.

Στόχος το μικρότερο δυνατό κόστος

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε ακόμη πως πέρα από την τεχνολογική υπεροχή αλλά και την συνεργασία, κύριος στόχος είναι αυτό, που θα παραχθεί, να μπει σε παραγωγή. «Η εντολή του Υπουργείου Οικονομικών όπως και της ΕΑΒ είναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο οικονομικά γίνεται. Ο στόχος που μας έχει τεθεί -και είναι κάτι που κάνουμε για την πατρίδα- είναι το drone αυτό να είναι έτοιμο και να το δοκιμάσουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, σ’ αυτό το διάστημα, να έχει πετάξει, να έχει περάσει όλες τις διαδικασίες on flight testing (σ.σ εναέριες δοκιμές), ώστε μετά να σχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής του και να πάρει το πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας», τονίζει ο κ. Υάκινθος.

Drone πολλαπλών ρόλων

Από το πρόγραμμα «Αρχύτας» θα προκύψει ένα Μη Επανδρωμένο Αερόχημα που περιγράφεται ως πολλαπλών ρόλων.

«Οπως ανακοινώθηκε και από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον CEO της ΕΑΒ Δημήτριο Παπακώστα, το συγκεκριμένο drone θα είναι πολλαπλών ρόλων. Θα το σχεδιάσουμε έτσι για επιτήρηση, φύλαξη αλλά και πιο εξειδικευμένες αποστολές. Θα είναι ένα “Μάτι στον Ουρανό”, το οποίο θα έχει πολύ υψηλή τεχνολογία ώστε να παίρνει την πληροφορία που χρειάζεται πάνω από κρίσιμες υποδομές όπως και σε κρίσιμες καταστάσεις.

Στη συνέχεια, η πληροφορία θα φτάνει στο κέντρο ελέγχου και από εκεί και πέρα θα δρουν στελέχη για οτιδήποτε είναι αυτό που έχει γίνει αντιληπτό στο έδαφος», εξηγεί ο κ. Υάκινθος.

Το drone θα μπορεί στη συνέχεια «…να συντονίζει ό,τι συμβαίνει στο έδαφος», προσθέτει ο καθηγητής του ΑΠΘ που εξηγεί πως το σύστημα θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ΕΔ της χώρας όπως και την Πολιτική Προστασία. «Ένα αερόχημα όπως αυτό άλλωστε το σχεδιάζουμε να είναι modular (σ.σ. σπονδυλωτό) ώστε να μπορούμε να «αλλάζουμε» π.χ. κάμερες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ή τους αισθητήρες που θα μπορεί να μεταφέρει. Θα παρέχει τη δυνατότητα για πάρα πολλούς χρήστες», καταλήγει ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου