ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος πάλι στο καταφύγιο αδέσποτων

πόλεμος-πάλι-στο-καταφύγιο-αδέσποτων-438282

Νέος «πόλεμος» μεταξύ Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και Δήμου, με φόντο το Καταφύγιο Αδέσποτων στις Γλαφυρές. Μέλη της ΦΙΟΒ που επισκέφθηκαν αιφνιδίως το Καταφύγιο, προχώρησαν σε καταγγελία στις συναρμόδιες αρχές για άθλιες συνθήκες υγιεινής, για παράνομο εγκλεισμό ζώων, για μη σωστή σίτιση κουταβιών που βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Αστυνομία και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, βρέθηκαν χθες, στο χώρο του Καταφυγίου…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη ΦΙΟΒ, «μετά από μια τυπική επίσκεψη της φιλοζωικής ομάδας Βόλου στο δημοτικό κυνοκομείο Γλαφυρών διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά ο εμπαιγμός και η κοροϊδία απέναντί μας και γενικότερα προς τους φιλόζωους πολίτες της πόλης. Πολλές οι συναντήσεις της φιλοζωικής ομάδας με τον τέως αντιδήμαρχο κ. Μπατζιάκα και εν συνεχεία με την νυν κ. Μορφογιάννη πολλές οι υποσχέσεις αλλά πράξη ουδεμία».

Οπως καταγγέλλει η ΦΙΟΒ, «η χωρητικότητα του κυνοκομείου είναι για 40 ζώα, αλλά βρίσκονται 97. Τα 72 είναι μέσα στα κλουβιά φυλακισμένα παράνομα χωρίς προαυλισμό, σε αντίθεση με αυτά που λέει ο νόμος (επανένταξη μετά τη στείρωση και το τσιπάρισμά τους στο φυσικό τους περιβάλλον από την στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές να τα φιλοξενήσουν έως ότου υιοθετηθούν). Οι περιφράξεις που έχουν στηθεί δεν διαθέτουν κανενός είδους προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Κόπρανα ημερών, φαγητό για ενήλικα ζώα (μεγάλη κροκέτα ποτισμένη με γάλα εβαπορέ ανθρώπινο τουλάχιστον 2 ημερών με μιλιούνια μύγες μέσα) σε κουτάβια. Στη διπλανή περίφραξη δε, τα λίγο μεγαλύτερα, 4 μηνών περίπου ζώα, είναι γεμάτα παράσιτα (τσιμπούρια, ψύλλους). Πράξεις που παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι το μόνο που ενδιαφέρει την δημοτική αρχή είναι να τα πετάξει στο καταφύγιο σαν σκουπίδια που μολύνουν την πόλη».

Η ΦΙΟΒ υποστηρίζει ότι το κυνοκομείο είναι στον αέρα. «Στις 7 Ιουνίου (σήμερα δηλαδή) λήγει η σύμβαση του υπεύθυνου του καταφυγίου Νίκου Πολύζου, ενώ η σύμβαση του κτηνιάτρου, Κων. Παγουρτζή έχει ήδη λήξει. Από το να διατυμπανίζει η αντιδήμαρχος κ. Μορφογιάννη ότι δεν υπολογίζει νόμους και εισαγγελείς, πιο φρόνιμο θα ήταν να ενημερωθεί για τον νόμο περί αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων ώστε να τον εφαρμόσει», αναφέρει.

Σε Εισαγγελία και Αστυνομία

Μέλη της ΦΙΟΒ κατήγγειλαν τα παραπάνω σε Εισαγγελία και Αστυνομία. Η αντιδήμαρχος κοινωνικής μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη, μόλις πληροφορήθηκε την καταγγελία, προσήλθε μόνη της στην Εισαγγελία, απ’ όπου όμως ενημερώθηκε ότι η καταγγελία αφορούσε αποκλειστικά στον υπεύθυνο του Καταφυγίου.

Στη συνέχεια μετέβη στο Καταφύγιο Αδέσποτων στις Γλαφυρές, όπου ήδη βρίσκονταν και περιπολικό της αστυνομίας σε αναζήτηση του υπευθύνου λειτουργίας του χώρου.

Με αφορμή την καταγγελία, έλεγχο στο Καταφύγιο πραγματοποίησε και η κτηνιατρική υπηρεσία, που σήμερα αναμένεται να κοινοποιήσει το πόρισμα του ελέγχου της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της Κτηνιατρικής επιβεβαίωσε ότι στο καταφύγιο βρίσκονται υπεράριθμα ζώα κι ότι δεν επιτρέπεται η φύλαξη ζώων στις περιφράξεις. Φαίνεται όμως ότι προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει τα καταγγελλόμενα για την καθαριότητα των χώρων και την υγιεινή και σίτιση των ζώων.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα γίνουν το επόμενο διάστημα εργασίες επέκτασης του Καταφυγίου και διόρθωσης των περιφράξεων προκειμένου να μπορεί να γίνεται και προαυλισμός των ζώων. «Αυτό είναι σε γνώση των φιλοζωικών», επεσήμανε η κ. Μορφογιάνη.

Καταγγελία για το Πεδίο του Αρεως

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, οι καταγγελίες στην υπηρεσία είναι καθημερινές από πολίτες που διαμαρτύρονται για αδέσποτα ζώα που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην πόλη.

Η ίδια μάλιστα επεσήμανε ότι στο δημοτικό καταφύγιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το θέμα με τα αδέσποτα, «σε αντίθεση με το χώρο στο Πεδίο του Αρεως, όπου υπάρχουν ζώα που ζουν σε κλουβιά που προορίζονταν για πουλιά και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι σωστές». Η ίδια μάλιστα προχώρησε σε καταγγελία για το χώρο στο Πεδίο του Αρεως, ζητώντας νέο έλεγχο στις εγκαταστάσεις που πάντως λειτουργούν χωρίς άδεια. «Δεν μπορείς να εγκαλείς κάποιον κι εσύ να κάνεις χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε επίθεση από αδέσποτο

Την ίδια ώρα που τα παραπάνω εξελίσσονταν στο Καταφύγιο Αδέσποτων στις Γλαφυρές, πολίτης διαμαρτυρόταν για επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτο, στην παραλία του Βόλου.

Το περιστατικό που κατήγγειλε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο 67χρονος Γ.Ν., έγινε προχθές, Δευτέρα, στις 10:30 το βράδυ, στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδας. «Περπατούσα όταν δέχθηκα επίθεση από αδέσποτο. Με δάγκωσε από πίσω, στη γάμπα του αριστερού μου ποδιού. Ευτυχώς φορούσα τζιν παντελόνι. Ακόμη κι όταν με άφησε συνέχισε να μου γαβγίζει αναίτια. Ηταν μία εμπειρία πρωτόγνωρη. Δεν έχω δεχθεί ξανά επίθεση από σκύλο. Το μόνο που σκέφτομαι είναι τι θα γινόταν αν στη θέση μου ήταν ένα παιδί», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Γ.Ν. επισκέφθηκε γιατρό που του παρείχε βοήθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου