ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΒΛΕΨΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΜΒ

ανοιξαν-οι-ασκοί-του-αιόλου-απο-τισ-αβ-437302

Με απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιδικάζει ένα σημαντικό ποσό στην ΕΡΓΗΛ

Φαίνεται ότι οι αβλεψίες της διοίκησης ΔΕΥΑΜΒ άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, αφού η πρώτη δικαστική μάχη χάθηκε. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν έκανε τελικά δεκτή, παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την αίτηση αναίρεσης της ΔΕΥΑΜΒ κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, στην αντιδικία της με την ΕΡΓΗΛ, αποδεχόμενη ότι η προθεσμία των δύο μηνών για την έγκριση της τελικής επιμέτρησης είναι αποκλειστική και, συνεπώς, αν η προθεσμία αυτή παρέλθει, η τελική επιμέτρηση θεωρείται αυτοδικαίως εγκριθείσα.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Βόλου ανακοίνωσε ότι αρχίζει νέος κύκλος δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ και της ΕΡΓΗΛ, αφού κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ με την οποία ζητά από την ΕΡΓΗΛ την έντοκη επιστροφή του εργολαβικού ανταλλάγματος που καταβλήθηκε αχρεωστήτως, με βάση το Πρακτικό της Επιτροπής που συγκρότησε το Δ.Σ. της Επιχείρησης και την αναλυτική καταγραφή των σοβαρών ποσοτικών αποκλίσεων μεταξύ του εκτελεσθέντος και του πληρωθέντος έργου.

Οπως αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στην τελευταία του συνεδρίαση, το Πρακτικό της Επιτροπής, όπως και η αγωγή, θα προσκομιστούν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να αποτελέσουν υλικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Διοίκηση της Επιχείρησης εναντίον της ΕΡΓΗΛ, του τεχνικού συμβούλου του έργου και κάθε υπευθύνου, με βάση το Πρωτόκολλο Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου που συντάχθηκε το 2013.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, αναφέρει τα εξής:

«Παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελεί πεποίθησή μας, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, ότι η ΔΕΥΑΜΒ τελικά θα δικαιωθεί στην αντιπαράθεση με την ΕΡΓΗΛ και ότι εντέλει η ανάδοχος εταιρεία δεν θα λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα ούτε ένα ευρώ περισσότερο από την αξία του έργου που πράγματι εκτέλεσε. Ο τρόπος που η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ χειρίστηκε την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, την οποία κληρονόμησε από το παρελθόν και η οποία όταν την παραλάβαμε φαινόταν εντελώς χαμένη, αποτελεί παράδειγμα υπεύθυνης και σθεναρής υπεράσπισης των συμφερόντων της Επιχείρησης και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος. Η ΕΡΓΗΛ, που είχε πιστέψει ότι βρήκε στη ΔΕΥΑΜΒ «φλέβα χρυσού», ήδη θα διαπιστώνει ότι δεν εκτίμησε σωστά την αποφασιστικότητα της σημερινής Διοίκησης της Επιχείρησης.

Στη μέχρι τώρα δικαστική διένεξη, που αφορούσε την ερμηνεία συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Εργων, η ΔΕΥΑΜΒ είχε ουσιαστικά απέναντί της το σύνολο των πανίσχυρων εργολαβικών συμφερόντων, τα οποία έχουν άμεσο και ζωτικό ενδιαφέρον από μια ερμηνεία που θα επιτρέπει να αξιοποιείται σε όφελός τους η οποιαδήποτε ολιγωρία ή σκοπιμότητα κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Εξαντλήθηκε κάθε δικονομική δυνατότητα και η υπόθεση έφτασε μέχρι την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Προφανώς και δεν θα κρίνουμε την απόφαση της Ολομέλειας και την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων που δόθηκε, και μάλιστα παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να μην επισημάνουμε πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας κρίνουν αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων, και μάλιστα σε δημοσιονομικά ευαίσθητες υποθέσεις. Αλλά ανεξάρτητα και πέρα από την οποιαδήποτε ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, δεν είναι προφανές ότι με τις συνέπειες που προκύπτουν για τη ΔΕΥΑΜΒ από την αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, για την υπεράσπιση της οποίας μάλιστα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα Συνέδριο Δικονομολόγων στην Τσαγκαράδα με τη συμμετοχή πολλών Αρεοπαγιτών;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται ιδιαίτερα σε εποχή μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, ήδη με ρητή διάταξη νόμου, η οποία όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ, τροποποίησε τη σχετική διάταξη με στόχο να περιορίσει τις δυσανάλογα επώδυνες για το Δημόσιο συνέπειες της αυτοδίκαιης έγκρισης.

Πλέον μπαίνουμε σε νέα φάση, με τη ΔΕΥΑΜΒ να διαθέτει ισχυρά «όπλα». Τώρα πια η υπόθεση θα κριθεί με βάση όχι την ερμηνεία κάποιων διατάξεων, αλλά το πραγματικό έργο που εκτελέστηκε από την ΕΡΓΗΛ. Και τούτο, γιατί ως Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ενεργώντας με τρόπο που δύσκολα θα συναντήσει κανείς σε άλλο δημόσιο έργο, καταφέραμε, σε συνεργασία και με την υπηρεσία, να φέρουμε στην επιφάνεια το έργο που πραγματικά εκτελέστηκε κάτω από τη γη, με συνέπεια να είναι πλέον η ΔΕΥΑΜΒ εκείνη που εγείρει αξιώσεις, και μάλιστα απολύτως τεκμηριωμένες, κατά της ΕΡΓΗΛ.

Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η ΔΕΥΑΜΒ τελικά θα δικαιωθεί, αλλά και ότι δεν θα μείνει η παραμικρή σκιά από τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης, Οι δικηγόροι μας, Χρήστος Στρατηγόπουλος και Δημήτρης Μακρυγιάννης, που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν εντολή να προβούν σε κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ούτε την παρούσα ούτε την επόμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Με δεδομένη την πάγια θέση μας ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, η υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ είναι υπόθεση που αφορά ολόκληρη την πόλη και την τοπική κοινωνία. Με βάση και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου, πιστεύουμε ότι και η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα κινηθεί με αυτό το πνεύμα. Η δική μας στήριξη στα επόμενα κρίσιμα βήματα είναι αυτονόητη».

Δήλωση Αχιλλέα Μπέου

Για «μάχη σώμα με σώμα» μέχρι τέλους με την ΕΡΓΗΛ, έκανε λόγο σε δήλωσή του χθες στην TRT ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ και δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

Εκτίμησε ότι υπάρχουν ευθύνες και η Εισαγγελία Βόλου διερευνά τον καταλογισμό τους, οπότε «οφείλουμε να σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη και το τεκμήριο της αθωότητας».

«Είναι μία απόφαση που λίγο – πολύ όλοι την περιμέναμε», ανέφερε, «διότι αυτοί που χειρίστηκαν νομικά την υπόθεση, κράτησαν λάθος υπερασπιστική γραμμή σύμφωνα με τους νομικούς που έχουν αναλάβει το φάκελο. Ηταν μία απόφαση που ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει ο κ. Σκοτινιώτης και τα στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ» και συνέχισε:

Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης, να το διαβάσουμε, να το αξιολογήσουν οι νομικοί που θα διαχειριστούν από δω και πέρα πλέον τη μάχη που θα είναι «σώμα με σώμα» και μέχρι τέλους, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να έρθουμε σε κόντρα με την ΕΡΓΗΛ, να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΜΒ και των πολιτών και από εκεί και πέρα να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα για να βγάλουμε τα «άπλυτα» της ΕΡΓΗΛ στη φόρα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου