ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση για τα αδέσποτα

αντιπαράθεση-για-τα-αδέσποτα-436803

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε δαπάνη σχεδόν 20.000 ευρώ για τη σίτιση των αδέσποτων στο καταφύγιο του Δήμου Βόλου. Με φόντο τον νέο «πόλεμο» που δείχνει να έχει ανοίξει μεταξύ Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και δήμου, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη φιλόζωων στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Νατάσσα Μορφογιάννη, δέχθηκε πυρά και από τις αντιπολιτεύσεις.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργ. Πατσιαντάς ζήτησε ενημέρωση για το πώς καλύπτονται οι ανάγκες του καταφυγίου, από τη στιγμή που δεν έχει ακόμη αναλάβει κτηνίατρος, με την κ. Μορφογιάννη να απαντά ότι «βοηθάει ο κ. Παγουρτζής» και ότι η σύμβαση με τον κτηνίατρο βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, ανέφερε ότι στην πόλη κυκλοφορούν παντού αγέλες αδέσποτων κι ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να έχει απέναντί του τις φιλοζωικές. Ο ίδιος έθεσε ζήτημα να τηρείται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ δήμου και φιλοζωικών.

«Το πρόβλημα με τα αδέσποτα υπάρχει στην πόλη. Για τολμήστε όμως να τα αγγίξετε. Έρχεται κατευθείαν η αστυνομία. Εμείς έχουμε καθίσει δύο φορές με τις φιλοζωικές στο τραπέζι. Άλλα έχουμε συμφωνήσει και βγαίνοντας από την αίθουσα άλλα κάνουν», είπε η κ. Μορφογιάννη, ενώ προανήγγειλε εξελίξεις μέσω… εισαγγελίας.

«Δεν μπορούμε να μαθαίνουμε από τον εισαγγελέα τι γίνεται στην πόλη», είπε ο κ. Πατσιαντάς ζητώντας ενημέρωση, ενώ ο κ. Μιτζικός επέμεινε ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα συνεχίζει να υφίσταται. «Δεν σας έχω ακούσει τόσα χρόνια να θίγετε το θέμα με τους ανθρώπους που είναι σε άθλια κατάσταση και πέφτουν σαν τις Σουλιώτισσες. Ούτε πώς εξασφαλίζουμε κάθε φορά τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο», σχολίασε η αντιδήμαρχος, προκαλώντας νέες αντιδράσεις.

«Εμείς χρόνια ολόκληρα μιλάμε για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Πατσιαντάς.

«Πάει γυρεύοντας η αντιδήμαρχος και πρέπει να τ’ ακούσει», αντέδρασε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος και συνέχισε: «η τοποθέτηση της αντιδημάρχου ήταν απαράδεκτη. Τα αδέσποτα ήταν δική σας προεκλογική δέσμευση, αλλά το πρόβλημα δεν επιλύθηκε. Κι εμείς ως παράταξη όταν μιλάμε για πολιτική που οδηγεί τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, περί άλλων τυρβάζετε. Βάζετε πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ανδρέας Ζέρβας, εγκαλούσε συνεχώς τα μέλη της επιτροπής ότι βρίσκονται εκτός θέματος.

Τελικώς ψηφίστηκε η διάθεση των κονδυλίων για τη σίτιση των αδέσποτων.

Μη τήρηση του μνημονίου

Στο μεταξύ, με νέα της ανακοίνωση, η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου εγκαλεί τον Δήμο Βόλου ότι δεν τηρεί το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε πριν από ένα χρόνο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ο Δήμος Βόλου θα προβεί σε νέες εργασίες εντός του δημοτικού κυνοκομείου ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων. Εντός της περίφραξης του δημοτικού κυνοκομείου θα φιλοξενούνται αδέσποτα, αφού θα στειρώνονται και θα περιθάλπονται πριν την απελευθέρωσή τους. Θα υπάρχει αμοιβαία συνεργασία μεταξύ δήμου και φιλοζωικών».

Η ΦΙΟΒ απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον δήμο:

«-Γιατί δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα τα οποία ήταν επέκταση και διαμόρφωση του κυνοκομείου Γλαφυρών, ώστε να διαβιούν καλά τα ζώα;

-Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση των ενδιαφερομένων φιλοζωικών σωματείων και φιλόζωων πολιτών τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τη φροντίδα και την ιατρική περίθαλψη των ζώων του κυνοκομείου από τις 31/5/2017 και μετά, λόγω του ότι η σύμβαση του κτηνιάτρου έληξε την παραπάνω ημερομηνία και τα ζώα είναι ακάλυπτα από ιατρική περίθαλψη;

-Ποιος θα αναλάβει την επίβλεψη του κυνοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ώστε να υπάρχει καθημερινή φροντίδα στα ζώα μετά από τη λήξη της σύμβασης 7/6/2017;

-Γιατί επιτίθεστε στους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντική εργασία στα αδέσποτα της πόλης μας ώστε έμμεσα να εξυπηρετείται και ο δήμος;

-Γιατί από τη στιγμή που διατρανώνετε ότι θα μας πετάξετε από το πεδίο του Άρεως δεν μας παραχωρείτε ένα δημοτικό χώρο ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τα αδέσποτα της πόλης και συνάμα τον δήμο, παρά μας αντιμετωπίζετε σαν εχθρούς σας κάνοντας αρνητική κριτική στο έργο μας, το οποίο πραγματοποιείτε αφιλοκερδώς και με μόνο κίνητρο την αγάπη μας για τα ζώα;».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου