ΤΟΠΙΚΑ

«Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες»

να-καταργηθεί-ο-φπα-στις-δικαστικές-υ-436616

Ο υψηλός συντελεστής του 24% αποτελεί εμπόδιο για τον ευάλωτο πολίτη στην πρόσβασή του στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον νομικό κόσμο

Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες ζητεί ο δικηγορικός κόσμος του Βόλου από τη νέα κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού. Οι δικηγόροι συντάσσονται με την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που ζητεί την υλοποίηση σειράς φορολογικών μέτρων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος λέει ότι η κατάργηση ή μετάπτωση του συντελεστή του ΦΠΑ αφορά σε ένα θέμα που άπτεται της πρόσβασης του ευάλωτου πολίτη στη Δικαιοσύνη, το οποίο οι δικηγόροι το είχαν θέσει και σε όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές προ των εκλογών.

«Για το θέμα αυτό έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν. Η κυβέρνηση πρέπει να το εξετάσει. Σε μία περίοδο που υπάρχουν τόσο μειωμένοι μισθοί και συντάξεις σε πολύ μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ συνιστά εμπόδιο. Επί της ουσίας βλάπτει τους πολίτες και εν τέλει αποτελεί ζήτημα που σχετίζεται με την επιβαλλόμενη διευκόλυνση των πολιτών στη Δικαιοσύνη», εξήγησε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ είναι 24%. Επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2010 και έκτοτε παραμένει στον ανώτερο υψηλό συντελεστή από 19 και 23% που ήταν αρχικά.

Ο υψηλός ΦΠΑ έχει σαν αποτέλεσμα το κόστος της δικαιοσύνης να είναι απαγορευτικό. Ενδεικτικά τα διπλότυπα για μία δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου είναι 117 ευρώ και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο βόλου είναι 214 ευρώ, ενώ η παράταση δικηγόρου στις αστικές δίκες επί της ουσίας είναι υποχρεωτική.

Ο κ. Στρατηγόπουλος επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να διευρυνθεί και το πεδίο των περιπτώσεων απαλλαγής ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ.

Τα αιτήματα της ολομέλειας

Οπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού ζητεί καταρχάς, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα σε μείωση των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών και σε μείωση της προκαταβολής φόρου, στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου των μισθωτών υπηρεσιών, στην κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως στη μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή, στην επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Μέτρα αναγκαία» όπως αναφέρει η επιτροπή «για την αξιοπρεπή επιβίωση ενός κλάδου, που έχει επιβαρυνθεί με δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την κατάργηση, άλλως τη μετάπτωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερη κλίμακα, παρέχεται η σχετική ευχέρεια και από το νέο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ και αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδύναμων, στη Δικαιοσύνη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου