ΤΟΠΙΚΑ

Έρχονται λουκέτα στο Βόλο ~ Δραματικό καμπανάκι από το ΣΕΒ

έρχονται-λουκέτα-στο-βόλο-δραματικό-κ-436202

Μεγάλες επιχειρήσεις στέρεψαν από πρώτες ύλες και υλικά λόγω της οικονομικής ασφυξίας

«Τα λουκέτα είναι μπροστά μας». Δραματικό καμπανάκι από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Θεσσαλίας Απόστολο Παπαδούλη για τις τοπικές επιχειρήσεις. Το capital control έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ενώ από την προηγούμενη Πέμπτη άρχισαν πλέον να κλυδωνίζονται σημαντικά και να κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία τους και η παραγωγική διαδικασία λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της τραπεζικής αργίας, στιβαρές τοπικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εργοστάσια όπως η ΒΙΣ, η ΒΕΜΕΚΕΠ και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και επιχειρήσεις μεταποίησης, ήδη έχουν αναστείλει την παραγωγική τους ουσιαστικά διαδικασία, δίνοντας άδεια στο προσωπικό καθώς δεν υπάρχουν πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας για τα προϊόντα τους. Σε ορισμένες επιχειρήσεις τα φορτηγά λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και αναστολής παραγγελιών δεν μπορούν να εκτελέσουν μεταφορικό έργο, ενώ οι παραγγελίες για τις πρώτες ύλες, έχουν ακυρωθεί αφού δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία καταβολής χρημάτων. Στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα αιτήματα που φτάνουν καθημερινά είναι χιλιάδες και προς το παρόν εξυπηρετούνται μόνο ζητήματα που αφορούν σε φάρμακα, με αποτέλεσμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τροφοδοσίας, του εμπορίου, της μεταποίησης, να κινδυνεύουν άμεσα, ακόμη και τις επόμενες μέρες με black out.

Ο ΣΕΒ Θεσσαλίας – Κεντρικής και Στερεάς Ελλάδας, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Απόστολος Παπαδούλης, σήμερα αναμένεται να προχωρήσει στην καταγραφή των ειδικών προβλημάτων που έχει η κάθε επιχείρηση ξεχωριστά προκειμένου να υπάρξει σαφή εικόνα για να ζητηθεί μετά από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες πριν πεθάνει και η τελευταία ελπίδα για διάσωση της επιχειρηματικότητας, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ανησυχία και προβληματισμός

Στο μεταξύ έντονη ανησυχία επικρατεί στα συνδικάτα καθώς προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα όλη αυτή η αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα έχει επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλο, προς το παρόν εκτός από άδειες που έχουν δοθεί σε προσωπικό κυρίως μικρομεσαίων μονάδων, δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα, στις μεγάλες επιχειρήσεις οι πληρωμές έγιναν κανονικά με το προσωπικό ωστόσο να υπόκειται στους περιορισμούς των αναλήψεων όπως όλοι οι πολίτες μέσω των ΑΤΜ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου