ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για διακοπές νερού λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΔΕΗ

κίνδυνος-για-διακοπές-νερού-λόγω-των-α-435988

Καμπανάκι από τη ΔΕΥΑΜΒ για το ενδεχόμενο η πόλη εκτός από ρεύμα να μείνει και από νερό

Χωρίς ρεύμα αλλά και χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει ο Βόλος. Οι επικείμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΜΒ. Η επιχείρηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες, από τους οποίους ζητά να περιορίσουν τη χρήση του λιγοστού πολύτιμου νερού, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε διακοπές στην υδροδότηση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κίνδυνο να μείνουν χωρίς νερό τα νοικοκυριά εν μέσω θέρους, φαίνεται ότι δημιουργεί η απεργιακή κινητοποίηση από χθες τα μεσάνυκτα, των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΜΒ, δουλεύουν όπως είναι φυσικό με ρεύμα και πιθανή διακοπή της ηλεκτροδότησης, θα «παγώσει» τη λειτουργία τους.

Ενα τέτοιο σενάριο, θα έχει επιπτώσεις στο ημερήσιο ισοζύγιο της υδροδότησης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.

Ηδη τα αποθέματα είναι οριακά για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, λόγω της μείωσης σε ποσοστό έως και 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των πηγαίων νερών. Ο άνομβρος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να μην εμπλουτιστούν οι φυσικές πηγές και εν μέσω καλοκαιριού η πόλη, να κινδυνεύει να διψάσει.

«Κερασάκι στην τούρτα», θα αποτελέσει ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος στα αντλιοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παράγεται νερό από γεωτρήσεις και το ισοζύγιο υδροδότησης θα είναι αρνητικό. Οι δεξαμενές αναμένεται να στεγνώσουν για μία ακόμη φορά -τελευταία φορά έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με την υπερκατανάλωση τις δύο ημέρες του καύσωνα- με τη Γενική Διεύθυνση της ΔΕΥΑΜΒ, να εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές, για τον περιορισμό της χρήσης του νερού. «Παρακαλούνται οι καταναλωτές να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση νερού περιορίζοντας στο ελάχιστο την κατανάλωση», το μήνυμα που απευθύνει η ΔΕΥΑΜΒ προς τους πολίτες για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με την υδροδότηση.

«Πάρτι» τα χλωριόντα

Την ίδια ώρα, «πάρτι» κάνουν τα χλωριόντα στο νερό που πίνει ο Βόλος. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, η μείωση της παραγωγής νερού από τις πηγές και η αύξηση της συμμετοχής νερού γεωτρήσεων, στο πόσιμο νερό, έχουν εκτινάξει στα ύψη την περιεκτικότητα σε χλωριόντα.

Τα χλωριόντα στο ημερήσιο μείγμα νερού του Πολεοδομικού Συγκροτήματος ξεπέρασαν την ενδεικτική τιμή των 250mg/l και σε ορισμένες περιοχές άγγιξαν τα 300 mg/l, όπως για παράδειγμα στις περιοχές στο Δημαρχείο Βόλου, στη ΜΕΤΚΑ αλλά και στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, δεν προτείνεται κατευθυντήρια τιμή για τα χλωριούχα στο πόσιμο νερό, που να βασίζεται σε κριτήρια υγείας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την Οδηγία 98/83/ΕΚ και την εθνική νομοθεσία, ορίζεται μόνο ενδεικτική παράμετρος των χλωριούχων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου