ΤΟΠΙΚΑ

Τέρμα στην περίοδο χάριτος ~ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

τέρμα-στην-περίοδο-χάριτος-για-τα-ανασ-435634

Σε «ομηρία» η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις

«Πονοκέφαλος» έρχεται για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. καθώς από προχθές τέθηκε σε εφαρμογή από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ν. 4261/14, που προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος του ασφαλίστρου έως την ημερομηνία λήξης του, χωρίς πλέον να έχουν την περίοδο χάριτος των 30 ημερών, αλλιώς θα θεωρούνται ανασφάλιστοι και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο. Στο μεταξύ σε «ομηρία» φαίνεται ότι βρίσκεται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην Ελλάδα εξαιτίας των αλλαγών που εφαρμόζονται ήδη με εντολή της Εποπτικής Αρχής που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι οποίες πρέπει να γίνουν κατανοητές τόσο από τους διαμεσολαβούντες, όσο και από τους πελάτες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες το απόγευμα στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο DomotelXenia από κοινού από το insuranceForum.gr και τον Σύνδεσμο Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας με θέμα : «Τα εφόδια του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή για την επόμενη 5ετία. Οι θεσμικές και φορολογικές αλλαγές».

«Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται σε «ομηρία» επεσήμανε ο οικονομολόγος – σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Νίκος Κλήμης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τον τελευταίο χρόνο έχει τέτοιες υποχρεώσεις αναλάβει από τις νέες πράξεις της Εποπτικής Αρχής που είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και μαζί με το πολύ άσχημο οικονομικό κλίμα και το μειωμένο εισόδημα των πελατών αδυνατεί πραγματικά να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ταυτόχρονα, αλλάζει ο Νόμος περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου, που σημαίνει ότι δεν παραδίδεται συμβόλαιο αν δεν εισπραχθεί πρώτα. Αλλάζει γενικά το τοπίο στο οποίο δραστηριοποιείται η ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Δεν έχει γίνει κατανοητό από τους διαμεσολαβούντες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον «αέρα». Η λύση είναι μία, συγχωνεύσεις και συνενώσεις δυνάμεων» .

Για τον νέο νόμο που καταργεί το ανανεωτήριο κάθε συμβολαίου, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Νομού Μαγνησίας κ. Δημήτρης Τούμπας τονίζοντας ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο Νόμο της Τράπεζας Ελλάδος. Ο πελάτης πρέπει να έρχεται πριν την ημερομηνία λήξης να παίρνει το νέο συμβόλαιο. Αν έρθει αργότερα, το διάστημα αυτό θα είναι ανασφάλιστος και το νέο του συμβόλαιο θα έχει ημερομηνία έναρξης την ημέρα που θα το πληρώσει. Είναι σημαντική αλλαγή. Πλέον, τα συμβόλαια δεν αποτελούν απόδειξη είσπραξης. Είμαστε υποχρεωμένοι ως διαμεσολαβητές να δίνουμε και απόδειξη στον πελάτη για το ποσό το οποίο εισπράττουμε, έτσι ώστε να είναι νόμιμο το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί ο πελάτης στο νέο μοντέλο ασφάλισης. Τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια «γάγγραινα» λόγω της οικονομικής στενότητας».

Τι προβλέπει ο νέος Νόμος

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πλέον θα μπορούν να αντιτάξουν τη λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, έναντι του ζημιωθέντος τρίτου μετά την πάροδο 16 ημερών από την επομένη της ημερομηνίας που ορίζεται με το ασφαλιστήριο ότι λήγει η ισχύς της, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή ενημέρωση του λήπτη της ασφάλισης ή/και του ασφαλισμένου.

Τέλος ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος του ασφαλίστρου μέχρι τη λήξη του, χωρίς πλέον να έχει την δυνατότητα αποπληρωμής του έως και 30 ημερών μετά. Κυρώσεις για τους κατόχους οχημάτων, όπως αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου