ΤΟΠΙΚΑ

Αντιγόνη Καραθάνου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Δεν θα αφήσουμε ασθενή να πεθάνει»

αντιγόνη-καραθάνου-στον-ταχυδρομο-δ-435461

Τονίζει η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Βόλου – Τι προβλέπει η διαδικασία για τους αρνητές διασωλήνωσης

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο Βόλου δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά άρνησης διασωλήνωσης ασθενών με κορονοϊό, όπως σε άλλες δομές του ΕΣΥ στη χώρα.

Υπάρχουν βέβαια εκείνοι που νοσούν και αρνούνται να μεταβούν στο νοσοκομείο για περίθαλψη βάζοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, όταν όμως κριθεί απαραίτητο να νοσηλευτούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών.

Αυτό διαβεβαιώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ στο Αχιλλοπούλειο Αντιγόνη Καραθάνου, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά τη σημασία που έχει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στη θωράκιση του οργανισμού.

«Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Ακόμη και να προκύψει νόσηση από κορονοϊό ο ασθενής παλεύει τον ιό με καλύτερες προϋποθέσεις», επισήμανε η κ. Καραθάνου, αποκαλύπτοντας ότι το τελευταίο διάστημα στη ΜΕΘ κορονοϊού του νοσοκομείου νοσηλεύτηκαν δύο εμβολιασμένοι οι οποίοι με την κατάλληλη θεραπεία κατάφεραν να «νικήσουν» τον ύπουλο εχθρό, δίχως σοβαρές συνέπειες.

Ο προβληματισμός έγκειται στους ανεμβολίαστους και δυστυχώς το ποσοστό είναι σημαντικό. «Πρέπει να πειστούν όσοι έχουν επιφυλάξεις ότι το εμβόλιο προστατεύει από τις μεταλλάξεις και τη βαριά νόσηση», παρατηρεί ως προς αυτό η διευθύντρια της ΜΕΘ.

Οι γιατροί πάντως στο νοσοκομείο Βόλου βλέποντας να αυξάνεται το «κύμα» αρνητών διασωληνώσεων είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ζητήσουν τη συνδρομή των δικαστικών αρχών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

«Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε να πεθάνει ασθενής στη ΜΕΘ ακόμη και αν αρνηθεί να διασωληνωθεί. Έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη και είμαστε υποχρεωμένοι να τον τηρούμε. Σκοπός είναι να αντιμετωπίζουμε άμεσα και με ψυχραιμία ακόμη και τα πλέον δύσκολα περιστατικά και να προχωράμε στη δουλειά μας. Σε περίπτωση άρνησης η αντιμετώπιση», όπως εξηγεί σχετικά με τη διαδικασία η κ. Καραθάνου, «περιλαμβάνει εισαγγελική παρέμβαση εφόσον έχουν ενημερωθεί τόσο οι ασθενείς όσο και η οικογένεια για μια ιατρική πράξη. Με εντολή εισαγγελέα οι γιατροί μπορούν να προχωρούν σε διασωλήνωση χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει δικηγόρος. Συνήθως η εντολή από εισαγγελέα μπορεί να εκδοθεί και την ίδια ημέρα, αναλόγως και του πόσο σοβαρά είναι ο κάθε ασθενής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου