ΤΟΠΙΚΑ

Εγκρίθηκαν οι όροι ανοιχτού διαγωνισμού ~ Σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων

εγκρίθηκαν-οι-όροι-ανοιχτού-διαγωνισ-435381

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής Βόλου

Ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα διενεργήσει ο δήμος Βόλου για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου που συνεδρίασε χθες διά ζώσης ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, το σύστημα διάθεσης ποδηλάτων του Δήμου Βόλου θα επιτρέπει την αυτόματη διάθεση ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίδει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα δημόσιας χρήσης, συμβατικά, ηλεκτρικά και για ΑΜΕΑ, για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντας, είτε σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, είτε σε κάποια από τις ζώνες στάθμευσης.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποδηλάτων θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες ένα σύγχρονο εργαλείο που θα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και του θορύβου εντός πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει το ποδήλατο να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα.

Το προσφερόμενο σύστημα θα αποτελείται από 92 συμβατικά ποδήλατα δημόσιας χρήσης για κίνηση σε αστικό ιστό, 42 ηλεκτρικά ποδήλατα δημόσιας χρήσης, 3 ηλεκτρικά ποδήλατα για ΑμεΑ, 20 μπαταρίες ηλεκτρικών ποδηλάτων, 120 ηλεκτρονικές θέσεις ασφάλισης των παραπάνω ποδηλάτων δημόσιας χρήσης, λογισμικό διαχείρισης του όλου συστήματος και ηλεκτρονικές κάρτες ταυτοποίησης χρηστών.

Θα δίνει στους χρήστες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων.

Το σύστημα θα παρέχει:

  • Ανθεκτική και αδιάβροχη κατασκευή των σταθμών.
  • Ασφάλεια κλειδώματος των ποδηλάτων.
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών.
  • Εύκολη εγκατάσταση και μετεγκατάσταση χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές εργασίες.
  • Πληροφόρηση µέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο για την διαθεσιμότητα ποδηλάτων σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς στάθμευσης.
  • Πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συνεργείων συντήρησης για βλάβες του συστήματος.
  • Πληροφόρηση στο κέντρο ελέγχου για την θέση των ποδηλάτων κατά την κίνηση τους.
  • Πληροφόρηση του κέντρου ελέγχου για όλα τα στοιχεία λειτουργίας.

Η παράδοση του συστήματος θα αφορά το σύνολο των εργασιών για την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία των σταθμών σε σημεία που θα υποδειχθούν από το Δήμο Βόλου.

Λειτουργία του συστήματος

Πρόσβαση σε ένα ποδήλατο θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος είτε με την χρήση ειδικής κάρτας που θα μπορεί να προμηθευτεί από συγκεκριμένα σημεία εξυπηρέτησης είτε με τη χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα χρησιμοποιείται για λόγους πιστοποίησης των χρηστών, τουλάχιστον κατά τα πρώτα 3 έτη λειτουργίας του συστήματος όπου δεν θα υπάρχει χρέωση των χρηστών για την χρήση των ποδηλάτων. Για την απόκτηση της κάρτας τους, οι πολίτες θα μεταβαίνουν σε εξουσιοδοτημένα σημεία, όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία τους και θα καταγράφονται ως χρήστες παραλαμβάνοντας την κάρτα τους, η οποία θα έχει μόνιμη ισχύ.

Μετά την παρέλευση των 3 ετών, ο Δήμος θα επιλέξει την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει και το σύστημα θα διαμορφώσει τυχόν χρεώσεις ανάλογα. Στην περίπτωση χρέωσης της χρήσης των ποδηλάτων, οι χρήστες θα μπορούν να προσθέτουν χρήματα στην κάρτα τους έτσι ώστε να τα καταναλώνουν στη συνέχεια σε ώρες χρήσης του συστήματος. Η κάρτα θα πρέπει να μπορεί να «γεμίσει» οποιαδήποτε στιγμή µε άυλο χρόνο χρήσης, ο οποίος θα καταναλώνεται ανάλογα µε την χρήση, σύμφωνα με τον τρόπο χρέωσης του συστήματος. Η προσθήκη χρημάτων στην κάρτα θα μπορεί να γίνει, είτε στα εξουσιοδοτημένα σημεία είτε και ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του συστήματος.

Επίσης, η έκδοση της κάρτας θα γίνεται και ηλεκτρονικά. Με την επιτυχή εγγραφή του στο σύστημα και την έκδοση της κάρτας του, ο συνδρομητής θα επισκέπτεται έναν σταθμό διάθεσης για να παραλάβει το ποδήλατο, όποτε το επιθυμεί.

Διάθεση με χρήση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα

Οι χρήστες του συστήματος που επιθυμούν να παραλάβουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή από την ειδική σήμανση στο ποδήλατο που βρίσκεται σε μια από τις ζώνες στάθμευσης.

Μόλις ανοίξουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, το λογισμικό θα τους ζητήσει να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους καθώς και να συνδέσουν την ειδική κάρτα για λόγους ταυτοποίησης των στοιχείων τους.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία (που πραγματοποιείται μόνο μια φορά), είναι έτοιμοι για να παραλάβουν ένα ποδήλατο.

Σε περίπτωση που οι χρήστες επιθυμούν να παραλάβουν ένα ποδήλατο από τους σταθμούς διάθεσης ποδηλάτων, και δεν διαθέτουν την ειδική κάρτα, μπορούν με χρήση της πιστωτικής τους κάρτας να εγγράψουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και να προμηθευτούν χωρίς χρέωση χρόνο χρήσης μέσω της ειδικής ιστοσελίδας του συστήματος ποδηλάτων του Δήμου Βόλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου