ΤΟΠΙΚΑ

Στήνεται εργοτάξιο στον Κραυσίδωνα

στήνεται-εργοτάξιο-στον-κραυσίδωνα-434834

Το έργο – ομπρέλα του πολεοδομικού συγκροτήματος στο χείμαρρο Κραυσίδωνα ξεκινά να κατασκευάζει σύντομα η ανάδοχος εταιρία. Η σύμβαση υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας χθες το μεσημέρι στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Η δαπάνη των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του Κραυσίδωνα προσδιορίζεται σε 953.214 ευρώ μετά την υψηλή έκπτωση 57% που έδωσε η κοινοπραξία «Δρομέας Τεχνική και Γρηγόρης Δερβένης» με έδρα τη Λάρισα. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 2,2 εκατ. ευρώ περίπου.

Το έργο, υπενθύμισε ο Κ. Αγοραστός, ξεκίνησε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ στις 14/9/2010. Η καθυστέρηση από την έγκριση των κονδυλίων μέχρι την έναρξη των εργασιών είναι διαδικαστική και χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των έργων, ζήτημα στο οποίο προανήγγειλε ότι σύντομα θα αναφερθεί αναλυτικά.

«Το πολεοδομικό συγκρότημα έζησε τραυματική εμπειρία από τις μεγάλες πλημμύρες του 2006. Τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και ο Βόλος και η Ιωλκός χρειάζεται να θωρακιστούν», δήλωσε ο Περιφερειάρχης υπογράφοντας τη σύμβαση και μίλησε για έργο ουσίας και προοπτικής για το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

«Αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλάνισε την περιοχή για πολλά χρόνια αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας», σημείωσε.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, είναι η αξιοπιστία του φορέα που θα εκτελέσει το έργο, ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι εργασίες ανολοκλήρωτες, ιδίως εξαιτίας έλλειψης χρηματοδότησης.

Η οικονομική κρίση έχει «λυγίσει» πάντως στην πλειοψηφία τους τις κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες αδυνατούν να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές, καθυστερώντας την υπογραφή συμβάσεων και κατά συνέπεια την έναρξη πλήθους έργων.

Στην προκειμένη περίπτωση η ανάδοχος εταιρία ανταποκρίθηκε άμεσα στις υποχρεώσεις της και ευελπιστεί να μη συναντήσει προσκόμματα με τη ροή χρηματοδότησης, ώστε να ολοκληρώσει τις εργασίες συντομότερα από τους 18 μήνες που προβλέπεται από τη σύμβαση ως χρόνος περαίωσης. Στο έργο θα απασχοληθούν περίπου 25 εργαζόμενοι, ενώ θα κινηθούν προμηθευτές.

Ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπογραφεί η επόμενη σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Ξηριά με αρχικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ και έκπτωση 30%, το οποίο επίσης αποτελεί παρακαταθήκη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας.

Η σύμβαση που υπεγράφη χθες αφορά στα επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα του χειμάρρου Κραυσίδωνα. Προβλέπεται η κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών και τεχνικών έργων που προέκυψαν από την εκπόνηση της μελέτης για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, από τις πλημμυρικές απορροές του χειμάρρου Κραυσίδωνα, ο οποίος διέρχεται μέσα από τα διοικητικά όρια των Δήμων Βόλου και Ιωλκού.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου