ΤΟΠΙΚΑ

Τέρμα τα νάιλον στα καταστήματα

τέρμα-τα-νάιλον-στα-καταστήματα-434563

Περιθώριο έξι μηνών δίνει ο Δήμος Βόλου στους καταστηματάρχες προκειμένου να προσαρμοστούν με τις προϋποθέσεις, τις προδιαγραφές και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Κανονιστικής Απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Δήμο Βόλου, καθώς όπως είπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσαν χθες ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για θέματα Πολεοδομίας, κ.κ. Π. Σκοτινιώτης και Ν. Μόσχος αντίστοιχα, η απόφαση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012. Πήραμε αυτή την απόφαση, είπε ο Δήμαρχος Βόλου, προκειμένου να δοθεί ο εύλογος χρόνος σε όλους τους επαγγελματίες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, έτσι ώστε από το νέο χρόνο η νέα κανονιστική να μην είναι κενό γράμμα, αλλά να εφαρμοστεί στην πράξη και αφού προηγουμένως γίνει και η αναγκαία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει συντάξει η αρμόδια Ομάδα Εργασίας του Δήμου προτείνονται εκτός των άλλων:

– Να φύγουν όλα τα νάιλον όχι μόνον από την παραλία, αλλά και από τις γειτονιές. Είναι μία φτηνή κατασκευή, είπε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης.

– Διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού τους παραδοσιακούς οικισμούς. Γι΄ αυτό στις περιοχές αυτές, είπε ο κ. Μόσχος, οι ρυθμίσεις είναι πιο αυστηρές.

– Για να είναι εφικτός ο έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία θα γίνεται εφεξής διαγράμμιση του χώρου οριοθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων.

– Πιστή εφαρμογή της Κανονιστικής Απόφασης του πρώην Δήμου Βόλου που ισχύει για τα καταστήματα της παραλίας από το 2008. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κανονιστική απόφαση απαγορεύεται κάθε πακτωμένη ή μόνιμη κατασκευή. Επιτρέπονται ειδικές κινητές κατασκευές από ξύλο και γυαλί. 

 

 
Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ
 
 
Α. Το Κέντρο της πόλης του Βόλου
1. Το τμήμα αυτό περικλείεται από τις οδούς Παπαδιαμάντη – Ξενοφώντος – 28ης Οκτωβρίου – Μεταμορφώσεως – Αν. Γαζή – Φιλελλήνων.
Στα πεζοδρόμια των οδών της περιοχής αυτής απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα
Εξαιρείται η οδός Αργοναυτών.
 
2. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η ανάπτυξη μίας σειράς τραπεζοκαθισμάτων στο βόρειο πεζοδρόμιο της οδού Γαλλίας, μεταξύ Ελευθ. Βενιζέλου και Αντωνοπούλου (πεζοδρόμιο Πλατείας Ελευθερίας). Απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους διαδρόμους της πλατείας.  
 
3.   Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους (εκτός Αγ. Νικολάου από Ερμού έως 28ης Οκτωβρίου) άνω των 7,50 μ.,  ως εξής:
α) Τα τραπεζοκαθίσματα θα αναπτύσσονται στο χώρο που εκτείνεται, σε εύρος δύο (2) μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού. Η ακριβής διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων θα καθορίζεται από την αρμόδια για την χορήγηση της άδειας υπηρεσία για να διασφαλίζεται πρωτίστως η ομαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. 
β) Στις παρακάτω περιπτώσεις η λύση θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση και θα εξετάζεται από την Δημοτική Αστυνομία και την αρμόδια υπηρεσία:
[1] Καταστήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν του άξονα: η επιφάνεια κατάληψης θα περιορίζεται αμφίπλευρα έτσι ώστε να μένει ελεύθερος διάδρομος πλάτους τουλάχιστον 3,00 μέτρων για την κίνηση πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
[2] Καταστήματα που βρίσκονται σε πεζόδρομους πλάτους μικρότερου των 7,50 μέτρων και ως 3,50 μ. στους οποίους δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των όρων της παραπάνω παραγράφου (α).
γ) Στην περίπτωση πεζοδρόμων πλάτους μικρότερου των 3,50 μέτρων επιτρέπεται η ανάπτυξη μιας σειράς τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση ότι το εναπομένον ελεύθερο πλάτος για την κίνηση των πεζών θα είναι τουλάχιστον 1,50 μέτρα.  
 
 
4. Στον πεζόδρομο Ερμού απαγορεύονται τα τραπεζοκαθίσματα.
Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται:
α) Για το τμήμα της οδού Ερμού, που περιλαμβάνεται μεταξύ του νότιου και βόρειου κλάδου της οδού Αγ. Νικολάου, επιτρέπεται μόνο μία (1) σειρά τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή με την οικοδομική γραμμή της νότιας πλευράς της οδού Ερμού.
β)  Η ανάπτυξη μιας ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων προς την πλευρά του περιβόλου του ναού στο τμήμα από Αγίου Νικολάου (νότιος κλάδος) έως Γκλαβάνη.
γ) Στο τμήμα από Γκλαβάνη έως Ογλ να επιτρέπεται η τοποθέτηση στις προσόψεις των καταστημάτων εκατέρωθεν μία ή δύο σειρών τραπεζοκαθισμάτων ή σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής όπως κρίνει αρμοδίως η υπηρεσία. Ο διάδρομος προσπέλασης των πολιτών να είναι σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 3,00 μέτρων.
δ) Στο τμήμα από Αθ. Διάκου έως Ξενοφώντος
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο συγκεκριμένο τμήμα της Ερμού με τις προϋποθέσεις της παραγράφου γ.
 
5. Παράλληλοι πεζόδρομοι της οδού Ερμού
Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους παράλληλους της Ερμού πεζόδρομους (Δ. Κονταράτου – Τ. Οικονομάκη κ.λ.π.) σε μία σειρά έμπροσθεν του καταστήματος ή με τοποθέτηση μίας ή δύο σειρών στο μέσον του πεζόδρομου-όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες- μετά από οριοθέτηση της αρμόδιας υπηρεσίας.
 
Β. Οδός Αργοναυτών
α)         Στο πεζοδρόμιο της οδού Αργοναυτών και προς την οικοδομική γραμμή, επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση εξασφάλισης διαδρόμου πλάτους τουλάχιστον 2,50 μέτρων σε επαφή με το κατάστημα, για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Επίσης επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο τμήμα της οδού Μπόρελ μεταξύ Ιάσονος και Αργοναυτών και της οδού Φιλελλήνων από Ιάσονος μέχρι της οδού Δημητριάδος τηρουμένων των προαναφερόμενων όρων ανάπτυξής τους.
β) Κατ’ εξαίρεση στον πεζοδρόμιο προ του «Αχιλλείου», η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων θα επιτρέπεται πέραν των 4,50 μέτρων από την οικοδομική γραμμή, ενώ δεν θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν τέντες, ώστε να παραμείνει ορατή η διατηρητέα όψη του κτηρίου.
γ)         Τα στέγαστρα των καταστημάτων (πλην του «Αχιλλείου») θα κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ξύλινο σκελετό καλής ποιότητας, μονοκλινούς επίπεδης οροφής, περασμένα με λάδι (χωρίς βερνίκι ή χρώμα). Η επικάλυψη των στεγάστρων θα γίνονται με τέντα επίσης επίπεδη μονοκλινής από πανί μονόχρωμο και στις δύο επιφάνειες άνευ σχεδίων, χρώματος ανοικτού λευκού ή μπεζ αποκλειστικά. Το ελάχιστο καθαρό ύψος των στεγάστρων θα είναι 2,2 μ. ενώ το πλάτος τους θα καλύπτει το χώρο από την πρόσοψη των καταστημάτων μέχρι την άκρη του πεζοδρομίου. Στις θέσεις των δένδρων αφήνεται υποχρεωτικά ελεύθερος χώρος πέριξ αυτών κατ’ ελάχιστο 2 μέτρα. Η απόσταση αυτή υπολογίζεται από την επιφάνεια του κορμού του κάθε δένδρου.
δ) Επιτρέπεται μεταξύ των καταστημάτων τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών αποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους ως 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8 Χ 8 ύψους 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80 μ.
ε) Οι χώροι των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων οριοθετούνται με την τοποθέτηση των σταθερών διαχωριστικών ύψους 60 εκ. ώστε να διασφαλίζονται οι χώροι διέλευσης των πεζών τόσο στους διαδρόμους των 2,5 μέτρων όπως και επίσης των κάθετων πεζόδρομων της παραλίας καθώς και στις εισόδους των οικοδομών.
στ) Επιτρέπονται κινητά θερμαντικά συστήματα, μέγιστων διαστάσεων βάσης εκάστου 0,50*0,50μ. εφόσον πληρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Απαγορεύονται οι σταθερές εγκαταστάσεις ψύξης – θέρμανσης καθώς και οι κινητές με διαστάσεις βάσεις μεγαλύτερες από 0,50 μ.*0,50 μ.
ζ) Οι ανωτέρω κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους θεωρούνται Δημοτικό έργο κατασκευασμένο με δαπάνες των ιδιωτών.
η)   Στην παραλία του Βόλου απαγορεύεται η ανάπτυξη πλαστικών τραπεζοκαθισμάτων.           
Οι κατασκευές αυτές θα επιτρέπονται μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΑΕ και της Δ/σης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, αφού εξεταστεί ο σχετικός φάκελος που θα υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση καταστρατήγησης των όρων και των προϋποθέσεων που τίθεται με την παρούσα, θα ανακαλείται η άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου. Επίσης ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα πρέπει να άρει εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση της ανάκλησης, κάθε κατασκευή ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα το κάνει δια των υπηρεσιών του ο Δήμος, καταλογίζοντας σε αυτόν όλες τις σχετικές δαπάνες και έξοδα.
Οι ανωτέρω προδιαγραφές θα ισχύουν ωσότου προκύψει ένα υπόδειγμα κατασκευής που θα ακολουθούν όλοι υποχρεωτικά, μετά από σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
η) Στους κάθετους της οδού Αργοναυτών πεζοδρόμους (Γκλαβάνη, Κουμουνδούρου, Ογλ, Γαμβέτα, Σπυρίδη και Αντωνοπούλου) και μέχρι την οδό Ιάσονος, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον του πεζοδρόμου στους χώρους που διαμορφώνονται μεταξύ των κατασκευασμένων μονίμων παρτεριών.
Οι χώροι που παραχωρούνται για τραπεζοκαθίσματα να οριοθετούνται κατά περίπτωση για να παραμείνει ελεύθερος διάδρομος 3,00 μέτρων για τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων.
Οι υποβαλλόμενες μελέτες να προσαρμόζονται σύμφωνα με τα υπόλοιπα καταστήματα στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο.  (Σημείωση:   Στο αυριανό   φύλλο θα δημοσιευτούν οι προτάσεις   της Κανονιστικής Απόφασης    για τις   υπόλοιπες   περιοχές του Βόλου, όπως και τις υπόλοιπες  Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου).   
 
 
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου