ΤΟΠΙΚΑ

Χάος με το Κτηματολόγιο στη Μαγνησία

χάος-με-το-κτηματολόγιο-στη-μαγνησία-434417

Καμπανάκι κινδύνου να χαθούν περιουσίες στον Βόλο και το Πήλιο, με αφορμή δυσλειτουργίες στη διαδικασία κτηματογράφησης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, κρούει η τοπογράφος μηχανικός, συνεργάτης του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Γραμματή Μπακλατσή και ζητεί να δοθεί άμεσα παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ, με τον ανάδοχο να υποστηρίζει ότι κατέθεσε με αποδεικτικό τους φακέλους με το ενημερωτικό υλικό τον Μάρτιο για να λάβουν γνώση έγκαιρα οι πολίτες και τους πολίτες να λαμβάνουν τους φακέλους το τελευταίο εικοσαήμερο σε συνδυασμό με άλλες γραφειοκρατικές ολιγωρίες έχουν βάλει «μπουρλότο» στη διαδικασία.

«Αν θέλουμε να καταγράψουμε σωστά την περιουσία του κόσμου και όχι να την «αρπάξουμε» θα πρέπει να δώσει άμεσα το Κτηματολόγιο παράταση, όχι μόνο αυτή της μιας βδομάδας που δίνει με χαρτάκι εμπρόθεσμης προσέλευσης, αλλά σωστής και ολοκληρωμένης τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν άμεσα βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος Βόλου, Δικηγορικός Σύλλογος και ΤΕΕ για να βοηθηθεί ο κόσμος να δηλώσει και να ελέγξει την περιουσία του», επισημαίνει η κ. Μπακλατσή.

Συνεχίζοντας σταχυολογεί ανά περιοχή στη Μαγνησία ποια προβλήματα υπάρχουν για δεκάδες ιδιοκτήτες και επισημαίνει:

Βρισκόμαστε σήμερα στην ανάρτηση των στοιχείων που αφορούν στις δηλώσεις ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιοχές που βρίσκονται στον Δήμο Βόλου (πλην της πόλης του Βόλου), δηλαδή Νέα Ιωνία, Πορταριά, Αγιο Βλάσιο, Αγιο Λαυρέντιο, Αγριά, Αλλη Μεριά, Ανω Λεχώνια, Διμήνι, Δράκεια, Ιωλκό (πρώην κοινότητες Αγίου Ονούφριου, Ανακασιάς και Ανω Βόλου), Κάτω Λεχώνια, Κατηχώρι, Μακρινίτσα και Σταγιάτες.

Η ανάρτηση άρχισε στις 10 Μαΐου 2021 και λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με χρονικό περιθώριο 4 μήνες.

Τα προβλήματα όμως είναι πολλά. Ειδικότερα:

Εκτός της Νέας Ιωνίας, οι υπόλοιπες περιοχές είναι αγροτικές και με μεγάλες εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές από τη Διεύθυνση Δασών και πολλά αγροκτήματα δεν τα δέχθηκε το κτηματολόγιο γιατί τα θεωρεί δασικά.

Μέχρι στιγμής δηλώθηκε περίπου το 65% των δικαιωμάτων που έχουν υπολογισθεί από το Κτηματολόγιο και υπολείπεται μεγάλος αριθμός αδήλωτων ακινήτων.

Η ανάρτηση γίνεται κατά κύριο λόγο ηλεκτρονικά και πρέπει οι πολίτες να μπουν με τους κωδικούς taxis για να πληροφορηθούν για τα αποτελέσματα της καταγραφή των ακινήτων. Τους κωδικούς τους έχει ο λογιστής και οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών δεν γνωρίζουν από υπολογιστές.

Οι περισσότεροι πολίτες για λόγους οικονομίας δεν κατέθεσαν τοπογραφικό και δεν ξέρουν πώς αποτυπώθηκε τελικά το ακίνητο από την κτηματογράφηση και έτσι θα εκτοπιστούν από την ιδιοκτησία τους.

Δειγματοληπτικά από έλεγχο στα αναρτημένα στοιχεία πολλών ακινήτων προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του δηλωθέντος από τον τίτλο ιδιοκτησίας εμβαδό κι από αυτό που κατέγραψε ο μελετητής και άρα θα χρειαστεί σε πολλές περιπτώσεις στο μέλλον να διορθώσουν με δικά τους έξοδα οι πολίτες τα εμβαδά τους για να μπορέσουν να τα μεταβιβάσουν.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα με χρησικτησία, που είναι σε μεγάλο αριθμό στο Πήλιο γιατί μεταβιβάζονταν διά λόγου από τους γονείς, θα πρέπει να στείλουν έγγραφη ενημέρωση στο Υπουργείο Οικονομικών για να συναινέσει το κράτος ότι δεν είναι «καταπατητής».

Το ελληνικό δημόσιο δήλωσε χιλιάδες ιδιοκτησίες, διότι εμφανίζονται ως δασικές στον δασικό χάρτη.

Οι Ελληνες του εξωτερικού, καθώς και χιλιάδες Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί και Αγγλοι κλπ που έχουν εξοχικά στο Πήλιο, δεν γνωρίζουν καν ότι έγινε ανάρτηση, αφού οι περισσότεροι έχουν κοντά δύο χρόνια να επισκεφτούν τη χώρα λόγω κορονοιού.

Με τρεις μήνες καθυστέρηση

οι φάκελοι από τα ΕΛΤΑ

Η κυβέρνηση ψήφισε παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας, χωρίς κανένα πρόστιμο, έως τον Δεκέμβριο του 2022. Οι ιδιοκτήτες όμως χάνουν το δικαίωμα μετά τη λήξη της ανάρτησης να φέρουν επιπλέον στοιχεία επιπλέον σε περίπτωση που το ακίνητό τους διεκδικείται από το δημόσιο ή τρίτους ή εκτοπίζονται σε κάποιο τμήμα της ιδιοκτησίας.

Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι και οι καθυστερήσεις στη διανομή αλληλογραφίας από τα ΕΛΤΑ. Ετσι, ενώ ο ανάδοχος υποστηρίζει ότι κατέθεσε με αποδεικτικό τους φακέλους με το ενημερωτικό υλικό τον Μάρτιο για να λάβουν γνώση έγκαιρα οι πολίτες, κυρίως όσοι έχουν πρόβλημα, είτε γιατί δεν εντοπίστηκε το ακίνητο, είτε γιατί είναι δασικό, οι πολίτες λαμβάνουν τους φακέλους το τελευταίο εικοσαήμερο.

Ακόμα και τώρα τρεις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προλάβουν πολλοί ιδιοκτήτες να κάνουν ενστάσεις και να χαθούν περιουσίες ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να οδηγηθούν σε δικαστήρια και επιπλέον έξοδα. Αυτό όφειλε το κτηματολόγιο να το πληροφορηθεί και να συντονιστούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες, καταλήγει η τοπογράφος- μηχανικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου