ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχολογική υποστήριξη διά τηλεφώνου

ψυχολογική-υποστήριξη-διά-τηλεφώνου-434372

Αγωνιούν οι συνταξιούχοι αλλά και νέοι άνθρωποι που ακυρώνουν ραντεβού με τους ειδικούς

Αρνητικό αντίκτυπο έχει στην ψυχολογία του κόσμου η κατάσταση αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, στρέφοντας το βλέμμα δεκάδων Βολιωτών στην κατεύθυνση του ψυχολόγου, ενώ την ίδια στιγμή ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού, ελλείψει χρημάτων. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο επιδεινώθηκε το τελευταίο διάστημα για τους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, που τους ωθούν στην αναζήτηση δωρεάν ψυχολογικής υποστήριξης από τους ειδικούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συνταξιούχοι αλλά και άνθρωποι ηλικίας από 30 έως 45 ετών, βιώνουν την αγωνία για το αύριο, αλλά και το φόβο του τι μέλλει γενέσθαι.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ψυχολόγος Μαρία Τόπα, υπογραμμίζει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά την ίδια στιγμή, η δραματική οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν, δεν τους επιτρέπει να επισκεφθούν ψυχολόγο και κατά συνέπεια ζητούν συμβουλές διά τηλεφώνου.

«Το αίτημα των δωρεάν υπηρεσιών το ακούμε τακτικά στην περίοδο της κρίσης αλλά και το τελευταίο διάστημα. Ως επαγγελματίες ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του κόσμου, προκειμένου να βοηθήσουμε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα» επισημαίνει η υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι φόβος και απογοήτευση, με τους συνταξιούχους να επωμίζονται το βάρος της συντήρησης των παιδιών τους, αλλά και το βαθύτερο προβληματισμό γύρω από το μέλλον τους. «Το κυριότερο άγχος των συνταξιούχων είναι πως θα στηρίξουν τα παιδιά τους, στο μέλλον των οποίων έχουν επενδύσει τις οικονομίες και τα όνειρά τους, στηρίζοντας τις σπουδές τους, παίρνοντας στη συνέχεια δάνειο, για να τους ανοίξουν γραφείο» υπογραμμίζει η ίδια ψυχολόγος.

Ανάλογα συναισθήματα βιώνουν την ίδια στιγμή οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία στην πιο παραγωγική τους ηλικία.

Το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί ο φόβος «πως θα πληρώσουν τη ΔΕΗ, τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα, αν θα έχουν να φάνε» όπως αναφέρει η ίδια ψυχολόγος, τονίζοντας παράλληλα ότι το συναίσθημα του φόβου ενισχύεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα καταστροφικά σενάρια που διατυπώνονται από ορισμένους.

Απόρροια του ίδιου συναισθήματος είναι οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού, διότι «όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, η κινδυνολογία, κάνει ακόμη πιο επιφυλακτική τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, λόγω των οικονομικών εξελίξεων» τονίζει η ίδια.

Η συμβουλή της κ. Τόπα είναι ψυχραιμία και όχι πανικός, προκειμένου να μη διαταράσσεται η καθημερινότητα του κόσμου, με την παράλληλη επισήμανση ότι πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητα η ελπίδα και η αισιοδοξία, που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν πιο ισορροπημένα το αύριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου