ΤΟΠΙΚΑ

ΕΔΕ για τα προνοιακά επιδόματα διέταξε χθες ο Δήμαρχος Βόλου

εδε-για-τα-προνοιακά-επιδόματα-διέταξ-43379

Αναζητείται η τύχη των χρημάτων στις κατά τ’ άλλα μηχανοργανωμένες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου

Εντολή διενέργειας ένορκης διοικητικής εξέτασης στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου, έδωσε χθες ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, για τα υπόλοιπα των προνοιακών επιδομάτων 2011 – 2012 και 2013 που φέρονται να… αγνοούνται σε άλλους κωδικούς του Δήμου, πρέπει όμως να επιστραφούν στο Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται μάλιστα για χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου φαίνεται συνεχώς να ανεβαίνει. Χθες, υπήρχαν πληροφορίες, ότι το συνολικό ποσό των αδιάθετων από τα προνοιακά επιδόματα δεν αφορά στις 590.000 ευρώ αλλά στις 650.000 ευρώ!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η υπόθεση με τα αδιάθετα χρήματα από τα προνοιακά επιδόματα που φαίνεται να… λοξοδρόμησαν σε άλλους κωδικούς του Δήμου Βόλου, αντί να συμψηφιστούν σε επόμενες δόσεις ή να επιστραφούν ως όφειλαν στο Υπουργείο Εργασίας, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ξεκίνησε ως… αναζήτηση ποσού ύψους 450.000 ευρώ, καταγγέλθηκε ως σκάνδαλο ύψους 590.000 ευρώ από το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου και χθες το ποσό «σκαρφάλωσε» στις 650.000 ευρώ! «Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει το ποσό που συνεχώς ανεβαίνει», δήλωσε χθες ο κ. Μπέος, ο οποίος διέταξε διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα, διαθέτει κάθε χρόνο στους δικαιούχους, το Υπουργείο Εργασίας. Ο Δήμος Βόλου είναι απλώς ο διανομέας των χρημάτων αυτών. Μπαίνουν σε ξεχωριστούς κωδικούς και αποδίδονται στους δικαιούχους. Πολλές φορές όμως το ποσό που διατίθεται μέσω των συγκεκριμένων κωδικών στο Δήμο, είναι μεγαλύτερο από αυτό που διανέμεται στους δικαιούχους. Το αδιάθετο ποσό λοιπόν, επιστρέφεται στο Υπουργείο ή συμψηφίζεται με τα προνοιακά επιδόματα του επόμενου χρόνου.

Αυτό φαίνεται να μην έγινε κατά την τριετία 2011 – 2013 και τα υπόλοιπα των προνοιακών επιδομάτων, να έμπαιναν σε άλλους κωδικούς του Δήμου.

Ηδη από την Υπηρεσία Πρόνοιας, με εντολή του αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας, Αν. Μπατζιάκα, αναζητούνται τα ακριβή ποσά που διατέθηκαν ως προνοιακά επιδόματα τα έτη 2011, 2012, 2013. Τα ποσά αυτά διασταυρώνονται με τα εντάλματα πληρωμών σε ειδικό λογαριασμό του Δήμου, όπου κατατίθενται τα επιδόματα από το Υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Μπατζιάκας έχει ζητήσει εγγράφως εδώ και ημέρες από το Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας, Στ. Νιτσάκο, πλήρη ενημέρωση για το ταμειακό υπόλοιπο και για τους κωδικούς στους οποίους μπήκαν τα χρήματα που έπρεπε να επιστραφούν στο Υπουργείο Εργασίας. «Είναι χρήματα του Δημοσίου και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους λόγους αντί να επιστραφούν όπως έπρεπε στο Υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο κ. Μπατζιάκας, ο οποίος δεν απέκλεισε το ποσό να είναι μεγαλύτερο και από τις 650.000 ευρώ.

Αναζήτηση

Κι ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Ξηρακιάς, έκανε λόγο στην τελευταία του δήλωση για ασυνεννοησία μεταξύ των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Ταμείου, είναι απορίας άξιο πώς ακόμη αναζητούνται χρήματα και χρειάζεται να διενεργηθεί ΕΔΕ για τον εντοπισμό τους, όταν οι υπηρεσίες του Δήμου είναι πλήρως μηχανοργανωμένες.

«Κανονικά ο Δήμος θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού να γνωρίζει τι γίνεται στα ταμεία του», σχολίασε ο κ. Μπατζιάκας.

Αλλωστε, μολονότι ο κ. Νιτσάκος αρνήθηκε να παράσχει οικονομικά στοιχεία στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τα ποσά που δαπανώνται κάθε χρόνο για τα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου, μία απλή επίσκεψη στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις, είναι διαφωτιστική. Χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, διατίθενται για συντηρήσεις, τεχνική υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων και παραμετροποίηση μηχανογραφικών συστημάτων.

Αναφέρουμε για παράδειγμα τη διάθεση ποσού 10.000 ευρώ με απόφαση της 31ης Μαρτίου 2011 και εντολή Δημάρχου για δαπάνη συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης του πληροφοριακού συστήματος των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου. Επιπλέον 24.600 ευρώ διατέθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου 2011 επίσης με εντολή Δημάρχου για την παραμετροποίηση των μηχανογραφικών συστημάτων, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους άλλες 8.900 ευρώ δόθηκαν για συντήρηση και υποστήριξη του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών της δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου.

Φαίνεται όμως, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα από τη στιγμή που παρά τη μηχανοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών, αγνοείται η τύχη ποσού ύψους 650.000 ευρώ που βαρύνει τα ταμεία του Δήμου Βόλου και πρέπει να επιστραφεί στο Υπουργείο Εργασίας.

Σχετικά άρθρα:

Στροφή Ηλ. Ξηρακιά για τα προνοιακά ύψους 590.000 ευρώ που καλείται να επιστρέψει ο Δήμος

Προνοιακά επιδόματα… λοξοδρόμησαν ~ Κακοδιαχείριση ύψους 590.000 ευρώ κατήγγειλε ο δήμαρχος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου