ΤΟΠΙΚΑ

Μάχες στις δικαστικές αίθουσες για αποποιήσεις κληρονομιάς

μάχες-στις-δικαστικές-αίθουσες-για-απ-432698

Αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο για την αναγνώριση του εμπρόθεσμου – Στις 967 μέχρι σήμερα οι αιτήσεις αποποίησης στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Τρέχουν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου και υποβάλλουν αγωγές για να αναγνωριστεί το έγκυρο της αίτησης αποποίησης κληρονομιάς ή να τους δοθεί νέα τετράμηνη παράταση. Συγγενείς θανόντων, που ανήκουν στη β’ και γ’ τάξη του γενεαλογικού δέντρου, υποβάλλονται σε απίστευτη ταλαιπωρία με χρέη δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να τους κυνηγούν, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη.

Δεν ενημερώθηκαν από κανέναν πότε έγινε η πρώτη αποποίηση για να γνωρίζουν και πότε ξεκινά η προθεσμία των τεσσάρων μηνών για την αίτηση αποποίησης. Είχαν αποστασιοποιημένες σχέσεις με την οικογένεια ή είχαν αλλάξει τόπο κατοικίας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ενημερώθηκαν ακόμη και ετεροχρονισμένα για την απώλεια του εκλιπόντος και ωστόσο είναι υπόχρεοι.

Αγώνας δρόμου για την απόδειξη του αυτονόητου στις αίθουσες του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου κατατέθηκαν 967 αποποιήσεις κληρονομιάς, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι αποποιήσεις ήταν 1.016, ενώ αξιοσημείωτο ποσοστό των κληρονόμων δεν είχε την πολυτέλεια να κινηθεί εμπρόθεσμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ειδοποιήθηκαν για τις αποποιήσεις αρκετά καθυστερημένα, όχι από συγγενικά τους πρόσωπα, από στόμα σε στόμα, αλλά από οχλήσεις των κατά τόπους Εφοριών, άλλοτε με προφορικές ειδοποιήσεις, άλλοτε, που είναι και το χειρότερο, με νομικές ενέργειες.

Ο εφιάλτης των χρεωμένων κληρονομιάς κυνηγά πλέον πολύ κόσμο, ενήλικες και ανήλικους, αδέρφια και ξαδέρφια εκλιπόντων, παιδιά, ανίψια και εγγόνια. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιπτώσεις με αλλαγή τόπου κατοικίας ή σε οικογένειες που μεταξύ των συγγενών υπάρχει κακοπιστία.

Ο δικηγόρος Νικόλαος Μακρής λέει ότι υπάρχει τρόπος για να αποδείξεις το εμπρόθεσμο. «Με αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου μπορεί να αναγνωριστεί το έγκυρο ή να δοθεί νέα προθεσμία».

Ο ίδιος εξηγεί ότι «χρειάζονται μάρτυρες, αποδεικτικά στοιχεία, όπως προσκόμιση εγγράφων που να αποδεικνύουν τον χρόνο ενημέρωσης της πρώτης αποποίησης της κληρονομιάς. Ο κληρονόμος θα πρέπει να κινητοποιείται αμέσως μόλις ενημερωθεί για την πρώτη αποποίηση. Ιδιαίτερα αν υπάρχει όχληση από την Εφορία να μην αφήσει να χαθεί καθόλου χρόνος».

Οι αποποιήσεις

Η αποποίηση χρεωμένης κληρονομιάς θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα. Στον Βόλο και τη Μαγνησία υπάρχουν φορολογούμενοι, που κοιμήθηκαν ήσυχοι και ξύπνησαν με φέσια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Κληρονόμοι που βρίσκονται στα δικαστήρια για να αντικρούσουν τις ενέργειες των κατά τόπους Εφοριών.

Οι αποποιήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου έφθασαν το 2018 στις 1.723 από 1.588 που ήταν το 2017. Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι κληρονόμοι απευθύνονται στο Ειρηνοδικείο για να υποβάλουν δηλώσεις αποποίησης. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε οικονομικό μαρασμό.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από νομικούς κύκλους σήμερα πολλές από τις αποποιήσεις γίνονται και για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιά, τα τεκμήρια.

Πανελλαδικά οι αιτήσεις αποποίησης είναι πάνω από 100.000. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2017 οι αιτήσεις εκτοξεύτηκαν στις 130.000 αριθμός τριπλάσιος συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία του 2016 και αυξημένος κατά 333% συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία του 2013.

Η αποποίηση της κληρονομιάς

Η αποποίηση της κληρονομίας επιλέγεται αν τα χρέη του κληρονομούμενου και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι τόσες πολλές που δεν συμφέρει η αποδοχή.

Αποποίηση κληρονομιάς είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος. Η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (στην περιφέρεια του οποίου δηλαδή είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του), εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και του λόγου της κληρονομιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.

Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.

Η αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο τέκνο

Η διαδικασία αποποίησης κληρονομιάς με χρέη πρέπει να γίνει, εμπρόθεσμα, από τους γονείς για τα ανήλικα τέκνα τους, με ειδική άδεια προς τούτο με την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Κατατίθενται επίσης εντός του χρονικού διαστήματος των τεσσάρων μηνών με εξαίρεση αν ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή (δηλαδή έμαθε ότι έγινε κληρονόμος) όταν διέμενε στο εξωτερικό

Σε όλες τις περιπτώσεις ενήλικων και ανήλικων κληρονόμων αν παρέλθει η προθεσμία των τεσσάρων μηνών τότε θεωρείται ότι η κληρονομιά έγινε αποδεκτή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου