ΤΟΠΙΚΑ

Επιταχύνονται οι επιτροπές στο ΚΕΠΑ ~ Πάσχοντες σε κατ΄οικον νοσηλεία

επιταχύνονται-οι-επιτροπές-στο-κεπα-π-432472

Στόχος να μην καθυστερεί η έγκριση επιδομάτων στους δικαιούχους

Ιεράρχηση των περιστατικών ανά πάθηση στο ΚΕΠΑ στο Βόλο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι λίστες αναμονής που φτάνουν μέχρι και τους πέντε μήνες για ψυχιατρικά και νευρολογικά περιστατικά λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα βάρος δίνεται στα περιστατικά που βρίσκονται σε κατ’ οίκον νοσηλεία και πρέπει να εξεταστούν έτσι ώστε να μη μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα για όσους λαμβάνουν το σχετικό επίδομα.

Οσοι από τους ενδιαφερόμενους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και είναι κλινήρεις αφού ενημερωθεί η γραμματεία του ΚΕΠΑ για το πρόβλημα δρομολογείται η εξέταση κατ’ οίκον όπου μεταβαίνει γιατρός και νοσηλεύτρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Την ίδια ώρα ασκείται όλο και μεγαλύτερη πίεση για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες σε χρόνο καθυστερήσεις με στόχο τουλάχιστον στο δίμηνο οι αιτήσεις που υποβάλλονται εξυπηρετούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Μέχρι σήμερα συνολικά στο χρόνο λειτουργίας του ΚΕΠΑ έχουν εξεταστεί περισσότερα από 15.000 περιστατικά στη Μαγνησία από τα οποία τα 5.500 περίπου αφορούσαν επανελέγχους. Πρόκειται για άπορους, ανέργους και χρόνια πάσχοντες που μέσα από το ΚΕΠΑ ψάχνουν να εξυπηρετηθούν σε ζητήματα όπως η απονομή σύνταξης αναπηρίας, επίδομα πρόνοιας, φοροελαφρύνσεις αλλά ακόμη και επιτροπή για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Κάθε επιτροπή εξετάζει μέχρι και 25-28 περιστατικά την ημέρα, ενώ από τα συγκριτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κεντρική Διεύθυνση του ΚΕΠΑ στην Αθήνα, το ΚΕΠΑ Βόλου ανταπεξέρχεται σε σημαντικό βαθμό, και πιο οργανωμένα από άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες σε επίπεδο τουλάχιστον Θεσσαλίας.

Οι αποφάσεις από τις επιτροπές εκδίδονται το αργότερο σε ένα 10ήμερο, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας δίνεται το δικαίωμα ένστασης στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή και σε τρίτο βαθμό στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Από τις επιτροπές των γιατρών εξετάζονται όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΝΑΤ. Οταν κάποιος ασφαλισμένος επιθυμεί να εξεταστεί, συμπληρώνει μία αίτηση στο αντίστοιχο ΚΕΠΑ, προσκομίζει τις εξετάσεις που πρέπει να είναι πρόσφατες και γνωματεύσεις, οι οποίες συνοδεύονται από το ΑΜΚΑ του γιατρού και του εργαστηρίου. Επειτα υποβάλλονται σε προέλεγχο, ο γιατρός τις παραλαμβάνει και τα δικαιολογητικά όλα σκανάρονται και στέλνονται στην Αθήνα. Εκεί επεξεργάζονται από το Κέντρο Διεύθυνσης Αναπηρίας και ο ασφαλισμένος, μπαίνει στη λίστα για την Επιτροπή, για να εξεταστεί από τους γιατρούς της ειδικότητάς του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου