ΤΟΠΙΚΑ

Επιμελητήριο: Ναι μεν, αλλά… για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

επιμελητήριο-ναι-μεν-αλλά-για-τον-εξ-432089

Απαντήσεις στα ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση χρέους των ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών επιχείρησε να δώσει το απόγευμα της Δευτέρας η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, με κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Ο κ. Κουρμούσης παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο, τόσο για τα «κόκκινα δάνεια», όσο και για οφειλές προς δημόσιο, ενώ δέχθηκε και ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κατέθεσε την πρόταση να αναλάβει ο φορέας τον ρόλο του διαμεσολαβητή-συντονιστή, με ένα πολύ μικρό κόστος, με τον κο Κουρμούση να αφήνει περιθώριο μόνο και εφόσον επεκταθεί το μητρώο, με την παρέλευση δύο μηνών από την εφαρμογή του Νόμου, ενώ δήλωσε άγνοια για το τι γίνεται με τις οφειλές των επιχειρηματιών που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Για Νόμο που –για ακόμη μία φορά- ωφελεί τους μεγάλους και όχι τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δίνουν τον αγώνα της επιχειρηματικής, ακόμη και της φυσικής τους επιβίωσης, μίλησε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάγονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό μόνο όσοι έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ και ταυτόχρονα μπορούν να αποδείξουν σε σχετική μελέτη την βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

«Επωφελούνται για άλλη μία φορά οι μεγάλοι κι όχι οι μικροί»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπασδάνης τόνισε: «Από αρχές Αυγούστουθα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Σε μία πρώτη ανάγνωση του Νόμου, παρατηρούμε ότι πολλά είναι τα πλεονεκτήματά του, καθώς με το νέο Νόμο, ρυθμίζονται χρέη προς Κράτος και ιδιώτες, σε μία διαδικασία εκτός δικαστηρίων, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως καινοτομία.

Ωστόσο, μελετώντας προσεκτικά όλες τις διατάξεις, έχουμε να κάνουμε σημαντικές παρατηρήσεις. Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι και πάλι επωφελούνται οι μεγάλοι και όχι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιχειρηματικής, ακόμη και της φυσικής τους επιβίωσης.

Γιατί δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποια μικρή τοπική επιχείρηση στη Μαγνησία ή οπουδήποτε που τα συνολικά της χρέη να ξεπερνούν κατά πολύ τις 20.000 ευρώ και ταυτόχρονα να υποχρεούται να αποδείξει με σχετική μελέτη ότι είναι βιώσιμη και παράλληλα να πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Παράλληλα, στις μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται υποχρεωτική η παρέμβαση εμπειρογνώμονα, ο οποίος και θα πρέπει να διαμορφώσει το business plan και βάσει αυτού να ελεγχθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τον κορμό της αγοράς, αυτή η διαδικασία με τον εμπειρογνώμονα δεν είναι υποχρεωτική, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ο επιχειρηματίας να εφησυχάσει στο δικό του σχέδιο, το οποίο μπορεί να έχει λιγότερη επιτυχία.

Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό λοιπόν, οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ελέγχουν τη διαδικασία, που κανείς όμως από το Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει την διαδικασία αυτή καθαυτή ή τα πάντα θα ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και με ποιο τρόπο;

Συμπερασματικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι για ακόμη μία φορά παρουσιάζεται ένας ελπιδοφόρος Νόμος που όμως βρίθει διευκρινίσεων, καθώς γεννά πολλά ερωτηματικά και απορίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου