ΤΟΠΙΚΑ

Στους δρόμους οι φοιτητές για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

στους-δρόμους-οι-φοιτητές-για-τις-αλλα-432012

Κάτω από έντονες διαμαρτυρίες 100 και πλέον φοιτητών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών που πρόσκειται στο ΚΚΕ αλλά και την έντονη παρουσία των ΜΑΤ διεξήχθη χθες η δεύτερη μέρα εργασιών της 67ης Συνόδου των Πρυτάνεων σε ξενοδοχείο της Αγριάς, η οποία και επικεντρώθηκε στα οικονομικά των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι πρυτάνεις για ακόμα μία μέρα καταδίκασαν τον νέο νόμο-πλαίσιο, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα».

Οι φοιτητές είχαν προγραμματισμένη πορεία και συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου, ωστόσο λίγο πριν τις 11.30 ξεκίνησαν με δύο λεωφορεία για την Αγριά όπου και διεξάγεται η Σύνοδος και πραγματοποίησαν πορεία από την αρχή της παραλίας έως και το ξενοδοχείο που διεξάγονται οι εργασίες.

Περίπου 100 φοιτητές έστησαν πανό στο οποίο αναγραφόταν «Όχι στο Νόμο Πλαίσιο» και μοίραζαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στα διερχόμενα Ι.Χ. και τους περαστικούς, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Η διαμαρτυρία των φοιτητών έγινε κάτω από την έντονη παρουσία των ΜΑΤ, τρεις διμοιρίες ήταν στο ξενοδοχείο, μία πίσω ακριβώς από το σημείο στο οποίο διαδήλωναν οι φοιτητές, μία μέσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου και μία στην είσοδο, ωστόσο δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Αντιπροσωπεία φοιτητών μπήκε στο χώρο που διεξάγεται η Σύνοδος και παρέδωσε ψήφισμα, ενώ μέχρι και αργά το απόγευμα που παρέμεναν ακόμα στο ξενοδοχείο σημειώθηκαν φραστικά επεισόδια με άντρες των ΜΑΤ οι οποίοι και δεν τους επέτρεπαν να μπούνε ξανά στο χώρο του ξενοδοχείου.

Τα οικονομικά στο επίκεντρο

Ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής δεύτερης και τελευταίας ημέρας της 67ης Συνόδου και προς την κατεύθυνση αυτή κατατέθηκαν εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες αφορούσαν κυρίως στην πράσινη ενέργεια.

«Θα πρέπει οι πρυτάνεις να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουμε τα Πανεπιστήμια και αυτό θα γίνει μέσα από την καινοτομία και την έρευνα. Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι θα κάνουμε για να παράξουμε πράσινη ενέργεια που δεν θα ρυπαίνει» επεσήμανε ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί ακόμα και η σύνδεση με τους εκδοτικούς οίκους.

«Χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα»

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ με την έκδοση ψηφισμάτων, τα οποία αναμενόταν να ασκούν δριμεία κριτική στο νόμο-πλαίσιο, όπως άλλωστε άσκησαν τις προηγούμενες μέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε με προσφυγή στα συνταγματικά δικαστήρια ώστε να αποδειχθεί πως ο νόμος είναι και παράνομος και αντισυνταγματικός

Πάντως στις δηλώσεις τους οι πρυτάνεις καταδίκασαν τον νέο νόμο-πλαίσιο, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα» και έθεσαν θέμα συνταγματικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι ζήτησαν την αναστολή λειτουργίας των Ιδρυμάτων.

Δυσμενώς για άλλη μια μέρα σχολιάστηκε και η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας από την Σύνοδο, με τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλο να κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ότι «φυγομαχεί».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου