ΤΟΠΙΚΑ

ΑΔΕΔΥ: Η Κυβέρνηση υπονομεύει τις εργασιακές σχέσεις

αδεδυ-η-κυβέρνηση-υπονομεύει-τις-εργα-431518

Οι επικείμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση στο τραπέζι ενόψει ΔΕΘ – Ζητούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω ανατιμήσεων

Οι επικείμενες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και το νέο πλαίσιο στα εργασιακά αποτελούν τα δύο μεγάλα μέτωπα για την ΑΔΕΔΥ ενόψει της ΔΕΘ, όπως τόνισε το κλιμάκιο, που περιόδευσε στον Βόλο, με επικεφαλής το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Σταύρο Κουτσιμπέλη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα αύριο Σάββατο στο άγαλμα Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία δημοσίων υπαλλήλων της Μαγνησίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Κουτσιμπέλης, έχοντας δίπλα του το προεδρείο του ΝΤ Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υποστήριξε ότι ουσιαστικά ευνοούνται οι επιχειρηματίες που διατηρούν εποχικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τουρισμό, που ούτως ή άλλως οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρως ελαστικά ωράρια και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τον νέο νόμο υπονομεύει τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τους συνδικαλιστικούς αγώνες, θέτοντας προϋποθέσεις και όρους στη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

«Ουσιαστικά έχει ψηφιστεί ένας αντεργατικός και ανελαστικός νόμος. Πρέπει να πείσουμε τα κόμματα ότι μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα ανάπτυξη και τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσιμπέλης.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής έθεσε επίσης το ζήτημα των ανατιμήσεων προβλέποντας ότι το «τσουνάμι» ακρίβειας θα πλήξει συλλήβδην τα νοικοκυριά και αναρωτήθηκε πώς θα επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες ένας εργαζόμενος όταν ο βασικός μισθός παραμένει στα 580 ευρώ.

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα, όπως η αύξηση του εισοδήματος, οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, η επαναφορά του 13ου μισθού, η κατάργηση των έκτακτων εισφορών», παρατήρησε.

Ο ίδιος επίσης εκτίμησε ότι μετά το 2022, οπότε θα τεθεί επί τάπητος το Σύμφωνο Σταθερότητας, θα ακολουθήσουν νέα μνημόνια και περικοπές, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

«Η κυβέρνηση φροντίζει ήδη να δημιουργήσει έναν εργασιακό νόμο «κομμένο και ραμμένο» στις νέες προοπτικές, συρρικνώνοντας το εργατικό κόστος και περιορίζοντας τις διεκδικήσεις, τροποποιώντας και ουσιαστικά καταργώντας τον νόμο 1264, που ήταν εμβληματικός για το συνδικαλιστικό κίνημα», εκτίμησε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στον δημόσιο τομέα, ο Στ. Κουτσιμπέλης έκανε λόγο για ψευτοδιλήμματα και εξέφρασε την άποψη πως είναι πολύ σκληρό να στερείται ένας εργαζόμενος τον μισθό του όταν αρνείται να εμβολιαστεί, όταν την ίδια ώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει το 50% όταν κατηγορείται για κατάχρηση δημοσίου χρήματος».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν τα βασικά ζητήματα της ΑΔΕΔΥ ενόψει της ΔΕΘ, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν την ανάγκη να συμμετέχουν στον αγώνα που ξεκινά και αναφέρθηκε στην αγωνία που υπάρχει για την επόμενη ημέρα και για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Τέλος, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Απόστολος Μούσιος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων στα εργασιακά, ψηφίζοντας μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδια, που στη συνέχεια γίνονται νόμοι του κράτους, για ζητήματα μεγάλης σημασίας, όπως το εργασιακό και η επικουρική ασφάλιση, με στόχο να δυσκολέψει τις κινητοποιήσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Ο βασικός πυλώνας της δημόσιας διοίκησης είναι το ανθρώπινο δυναμικό, που υπάρχει, αλλά δεν αξιοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Ο αγώνας δεν σταματά. Η αρχή θα γίνει από τη συγκέντρωση αύριο Σάββατο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου