ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυκτιούν τα τουριστικά καταλύματα

ασφυκτιούν-τα-τουριστικά-καταλύματα-431079

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων το νέο νομοσχέδιο που δίνει το «πράσινο φως» σε όποιον επιθυμεί να αξιοποιήσει τουριστικά το ακίνητο που διαθέτει, χωρίς να υπόκειται στις διαδικασίες αλλά και στις υποχρεώσεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους επαγγελματίες. Η νέα απλουστευμένη διαδικασία, που απελευθερώνει τη βραχυχρόνια αστική μίσθωση και ευνοεί την «οικονομία του διαμοιρασμού», ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τους επαγγελματίες και χαρακτηρίζεται ως «η νέα «πληγή του τουρισμού», σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Κοινό αίτημα των επαγγελματιών του κλάδου είναι η απόσυρση του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής μας να προσυπογράφουν το κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε και προωθήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Κλειτσογιάννης, μέλος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Ν. Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι «είναι αδικία να επιβαρυνόμαστε με δυσβάσταχτες υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία και την ίδια στιγμή ο νόμος να ευνοεί όσους επιθυμούν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους χωρίς να απαιτείται άδεια. Οι επαγγελματίες του κλάδου τηρούν μια σειρά από διαδικασίες που συνεπάγονται έξοδα και φόρους, και είναι άδικο κάποιος άλλος χωρίς να πληρώνει φόρους, να έχει τα ίδια δικαιώματα και να καρπώνεται το όφελος της ενοικίασης». Ο ίδιος κάνει παράλληλα λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό» και «εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων», ενώ επαναλαμβάνει ότι «είναι άδικο να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα, χωρίς να έχουν ωστόσο τις ίδιες υποχρεώσεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται οι θέσεις που διατυπώνει ο Θανάσης Σπύρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων – Πηλίου, ο οποίος επισημαίνει ότι «είναι πολύ άνιση η αντιμετώπιση για τους μικρούς επιχειρηματίες, που με κόπο και μόχθο μπορέσαμε να τους βάλουμε σε μια σωστή λειτουργία, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση σε κλειδιά, την πιστοποίηση των επιχειρήσεων, τη νομιμοποίηση από πλευράς υγιεινής με διάφορα πιστοποιητικά που απαιτούνται». Ο νέος νόμος ευνοεί επί της ουσίας τον «αθέμιτο ανταγωνισμό», όπως σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει ότι «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του τουρισμού, που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τον ανεβάσουμε και να καθιερώσουμε την περιοχή μας ως προορισμό».

Κοινή θέση των επαγγελματιών του κλάδου είναι ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων», ενώ εκφράζονται φόβοι για «την καταστροφή που η βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση θα φέρει στον κλάδο και την απαξίωση που θα προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν της χώρας».

Στο κοινό ψήφισμα επισημαίνεται ότι: «Αντί η κυβέρνηση να αποσύρει το ημιελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο τον χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται».

Ζητούν απόσυρση του νόμου

Οι ιδιοκτήτες βιώνουν πλέον το δυσάρεστο συναίσθημα ότι «τελούν υπό διωγμό» και διατυπώνουν εγγράφως την έντονη διαμαρτυρία τους για «τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου, την εξόντωση των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής και τη διακριτική μεταχείριση που υφίστανται απέναντι στα νέα “τουριστικά καταλύματα” που δημιουργεί το άρθρο 84 του νέου νόμου».

Στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν, ζητούν από την κυβέρνηση «την άμεση απόσυρση του νόμου και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης, την εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, την έναρξη στην εφορία για όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη, και την απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου