ΤΟΠΙΚΑ

Απάτη με μηνύματα

απάτη-με-μηνύματα-43052

Επιτήδειοι χρεώνουν λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών

Στο στόχαστρο επιτηδείων βρίσκονται αυτή τη φορά τα κινητά τηλέφωνα. Το κόλπο είναι απλό, οι επιτήδειοι στέλνουν στα υποψήφια θύματα μηνύματα του τύπου: «Ειρήνη μου, τι κάνεις; Χαθήκαμε… εγώ πού να στα λέω… Χώρισα πριν 4 μήνες, είμαι στις μοναξιές μου και ψάχνομαι. Πάμε για ένα καφέ να τα πούμε από κοντά. Τζένη».

Η απάτη με τα μηνύματα παρατηρήθηκε και σε πολίτες της Μαγνησίας. Μάλιστα αυτό που κίνησε τις υποψίες των θυμάτων ήταν το γεγονός ότι άτομα από την ίδια οικογένεια έλαβαν ακριβώς το ίδιο μήνυμα με διαφορετικό αριθμό αποστολέα! Αυτό το φαινομενικά αθώο μήνυμα κυκλοφορεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εκατοντάδες κινητά, προκαλώντας τεράστια οικονομικά προβλήματα στα θύματα που θα απαντήσουν.

Ακόμη και η απλή απάντηση «Λάθος», θα έχει ως αποτέλεσμα τα θύματα να λάβουν έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό. Αν πάλι η ανταπόκρισή σας στην «πρόκληση» είναι θετική, το «μπουγιουρντί» θα είναι αντίστοιχο της θέρμης με την οποία απαντήσατε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι περιπτώσεις ανθρώπων που κλήθηκαν να πληρώσουν αρκετά «φουσκωμένους» λογαριασμούς ακόμη και 5.000 ευρώ , ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός των εξαπατημένων είναι πολύ μεγαλύτερος. Πώς λειτουργεί το κόλπο.

Οι επιτήδειοι αλιεύουν τα υποψήφια θύματά τους με δυο τρόπους. Είτε στέλνουν sms σε τυχαίους αριθμούς και όποιος πέσει στην παγίδα, είτε βρίσκουν τους αριθμούς των τηλεφώνων από διάφορα κουίζ, τεστ και άλλα «λογισμικά» στο Διαδίκτυο, στα οποία κάποιος καταχωρεί οικειοθελώς τον αριθμό του.

Η χρέωση κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ ανά sms, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ο κάτοχος χρεώνεται με ακόμη 2 ευρώ και για το μήνυμα που άθελά του έλαβε. Στον μηνιαίο λογαριασμό τελικά η χρέωση από την απάτη κυμαίνεται από 30 έως και 300 ευρώ. Ουσιαστικά με μια απάντηση ο παραλήπτης «αποδέχεται» τη συμμετοχή του σε κεκαλυμμένα «παιχνίδια».

Αθηνά Τσιργή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου