ΤΟΠΙΚΑ

Απολογείται η εταιρία δολοφόνων

απολογείται-η-εταιρία-δολοφόνων-429490

Νέα προθεσμία να απολογηθούν το μεσημέρι της Πέμπτης έλαβαν οι «ληστές με τα μαύρα». Οι τέσσερις της σκληρής εγκληματικής οργάνωσης που βασάνιζαν ηλικιωμένα άτομα για χρήματα και χρυσαφικά και προκάλεσαν τον ασφυκτικό θάνατο της 55χρονης Ευδοκίας Αναγνωστοπούλου στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού, προσήχθησαν χθες στα δικαστήρια Βόλου.
 
Την εγκληματική οργάνωση κατάφερε έπειτα από παρατεταμένες και επίμονες έρευνες να εξαρθρώσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Το περασμένο Σάββατο, ο τρίμηνος κύκλος των βίαιων επιθέσεων των ληστών σε μονοκατοικίες ηλικιωμένων γυναικών στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία έκλεισε με τη σύλληψη τριών υπηκόων Αλβανίας και μιας 37χρονης ημεδαπής.
 
Εκτός του 24χρονου, ο οποίος διέμενε με την οικογένειά του στο Βόλο, ο οποίος παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στις έξι από τις οκτώ ένοπλες ληστείες, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για σοβαρά αδικήματα αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.
 
Εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με την Ελληνίδα.
 
Πρόκειται για μία από τις σοβαρότερες και δυσκολότερες υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών που κατάφερε να εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
 
Οι τρεις υπήκοοι Αλβανίας, καθώς και της 37χρονης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας, είχαν συστήσει δομημένη ομάδα, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους και διέπρατταν ένοπλες ληστείες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου έως 16 Ιουλίου 2011.
 
Χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος των ηλικιωμένων θυμάτων τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τους χτυπούσαν, τους φίμωναν και τους έδεναν τα χέρια και τα πόδια με αυτοκόλλητες ταινίες. Σε μία περίπτωση η βίαιη αυτή συμπεριφορά τους, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο της 55χρονης.
 
Επέλεγαν παλιάς κατασκευής μονοκατοικίες και παρακολουθούσαν τα υποψήφια θύματά τους πριν τη ληστεία, ώστε να δουν την κίνηση ατόμων μέσα στο σπίτι τους και να βεβαιώσουν ότι επρόκειτο για ηλικιωμένους που διέμεναν μόνοι τους.
 
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ηγετικό ρόλο είχε ο 25χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέλεγε τον τόπο και τον χρόνο δράσης τους. Οι άλλοι δύο αλλοδαποί συμμετείχαν ενεργά στη διάπραξη ληστειών, είτε ως συναυτουργοί είτε ως συνεργοί. Η 37χρονη γυναίκα επιπλέον είχε αναλάβει την ευθύνη πώλησης των αφαιρεθέντων χρυσαφικών και άλλων τιμαλφών σε ενεχυροδανειστές.
 
Δύο εντάλματα σύλληψης εκκρεμούν σε βάρος του 25χρονου αλλοδαπού για απόπειρα ανθρωποκτονίας και επικίνδυνη σωματική βλάβη αντίστοιχα, ενώ ο 39χρονος αλλοδαπός έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 44 μηνών για παράνομη προώθηση λαθρομεταναστών κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή από κοινού και αποφυλακίστηκε την 1-12-2010 με περιοριστικό όρο τη μη διαμονή του στην Ελληνική επικράτεια για μια τριετία.
 
Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα των κατά συρροή ληστειών, της ληστείας που τελέσθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα με αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος προσώπου, της πλαστογραφίας, της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας και της αντίστασης.
 
Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες ληστείες ή άλλα αδικήματα στην περιοχή του Βόλου, τη Θεσσαλία, αλλά και εκτός Θεσσαλίας.
 
Οι εξελίξεις των ερευνών θα είναι ραγδαίες και σημαντικές προανήγγειλαν ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, μιλώντας για πιθανή εμπλοκή και άλλων προσώπων στη συμμορία.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου