ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμα για τη νέα χρονιά τα κυλικεία ~ Στις θέσεις τους όλοι οι επαγγελματίες

ετοιμα-για-τη-νέα-χρονιά-τα-κυλικεία-σ-428842

Στηρίζοντας κάποιος το κυλικείο, στηρίζει το σχολείο του, το μήνυμα που εκπέμπουν

Παρόντες στις θέσεις τους με το πρώτο κουδούνι θα είναι και όλοι οι επαγγελματίες στα σχολικά κυλικεία στον Βόλο και τη Μαγνησία. Μάλιστα, η ομαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας είναι κάτι περισσότερο από ζητούμενο, αφού έχουν να εργαστούν σε κανονικές συνθήκες από τον Μάρτιο του 2020.

Η ενοικιάστρια σχολικού κυλικείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας, Δώρα Καναβιτσά, αναφέρει ότι θα τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης της πανδημίας, όπως ακριβώς και την περασμένη χρονιά.

Επισημαίνεται ότι σε κανένα κυλικείο, είτε της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε της Δευτεροβάθμιας δεν υπήρξε κρούσμα κορονοϊού, γεγονός που οφείλεται στη συνέπεια και την ακρίβεια, που τηρήθηκαν τα μέτρα πρόληψης, με πιστή εφαρμογή.

Η κ. Καναβιτσά τονίζει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν, προκειμένου τα παιδιά τους προμηθεύονται είδη από τα σχολικά κυλικεία, αντίθετα πρέπει να τα προτρέπουν να προτιμούν τα προϊόντα που πουλούν τα κυλικεία, καθώς ο κίνδυνος βρίσκεται έξω από τα σχολεία εκεί που δεν είναι γνωστό αν τηρούνται τα μέτρα και ενδεχομένως να μην υπάρχει ο σχολαστικός έλεγχος, όπως στα σχολεία.

Οι επαγγελματίες κάνουν απολυμάνσεις κάθε τρίμηνο, τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για τα έντομα, ενώ φορούν τις προστατευτικές τους μάσκες και τα γάντια, τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και έχουν σε περίοπτη θέση αντισηπτικά διαλύματα.

Εχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης πολύ υψηλό. Αν και δεν έχουν υποχρέωση από τον νόμο, αφού δεν συγκαταλέγονται στις κατηγορίες υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο έλαβε τα μέτρα του πολύ υψηλό ποσοστό.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φθάνει στο 70%, ενώ και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, που το σκέφτονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, υπάρχει πρόβλεψη και θα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο, όπως ακριβώς προβλέπεται και για τους εκπαιδευτικούς. Θα υπόκεινται σε rapid tests δύο φορές την εβδομάδα και θα επιβαρύνονται με το προβλεπόμενο κόστος, προκειμένου να μην προκύπτει πρόβλημα και η σχολική χρονιά να κυλά απρόσκοπτα.

Οι επαγγελματίες είναι κάτι περισσότερο από σίγουροι ότι από την πλευρά τους δεν θα προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα, αφού τα μέτρα που εφάρμοσαν πέρυσι είχαν αποτέλεσμα.

«Ελπίζουμε πραγματικά αυτή τη φορά να πάνε όλα καλά και να μην ξανακλείσουν τα σχολεία ποτέ. Εννοείται ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία. Δεν θα αντέξουμε νέο lock down. Ο χρόνος που λειτουργούσαμε πέρυσι ήταν περιορισμένος», σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά.

Στηρίζοντας το σχολικό κυλικείο στηρίζει κάποιος το ίδιο του το σχολείο. Η κ. Καναβιτσά επισημαίνει ότι όλα τα ενοίκια επιστρέφουν στα σχολεία, καλύπτοντας τις ανάγκες που έχουν.

Επιπλέον, ο κατάλογος των κυλικείων περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς επιτρέπει το υπουργείο. Οι προμήθειες γίνονται καθημερινά. Τα προϊόντα είναι ποιοτικά και φρέσκα.

Επισημαίνεται ότι τα κυλικεία ελέγχονται συνεχώς για τα προϊόντα τους από όλες τις Υπηρεσίες, όπως το Υγειονομικό και η Διεύθυνση Εμπορίου.

Ο κατάλογος των τιμών έχει διατίμηση και οι τιμές είναι ελεγχόμενες. «Εχει να αλλάξει εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια», σημειώνει η ίδια χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες είναι έτοιμοι για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. «Ολοι έχουμε κάνει απολυμάνσεις. Θα συμβάλλουμε κι εμείς όσο τον δυνατόν περισσότερο γίνεται και περνά από το χέρι μας στην ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και είναι στο χέρι μας να το επιτύχουμε», καταλήγει.

Επισημαίνεται ότι στον Βόλο και τη Μαγνησία λειτουργούν συνολικά 70 κυλικεία στο σύνολο των σχολείων του νομού και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Κατά κύριο λόγο η λειτουργία τους γίνεται από τους ίδιους τους επαγγελματίες, που είναι αυτοαπασχολούμενοι, και σε έναν μικρό βαθμό και με τη βοήθεια εργαζόμενων.

Η κ. Καναβιτσά λέει: «Είμαστε κι εμείς γονείς και γνωρίζουμε. Φροντίζουμε τα παιδιά σαν να είναι δικά μας. Ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι ανάγκες είναι πολύ περισσότερες, αλλά και στα σχολικά συγκροτήματα, στα οποία λειτουργούν επιπλέον και νηπιαγωγεία, είμαστε πάντοτε δίπλα τους σε ό,τι χρειάζονται, ώστε να μην έχουν δυσκολίες και να εξυπηρετούνται άμεσα»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου