ΤΟΠΙΚΑ

Σε… τραπεζική αργία οι διασταυρώσεις στοιχείων με τραπεζικούς λογαριασμούς

σε-τραπεζική-αργία-οι-διασταυρώσεις-427436

Στον αέρα έχουν μείνει οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ το τελευταίο δεκαήμερο. Η τραπεζική αργία δεν επιτρέπει τη διασταύρωση οικονομικών στοιχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού τα υποκαταστήματα Τραπεζών περιορίζονται σε βασικές λειτουργίες.

Οπως αναφέρθηκε από στέλεχος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όσο οι τράπεζες παραμένουν σε καθεστώς αργίας, δεν δίνουν στοιχεία και έτσι δεν γίνεται να ελεγχθούν σε βάθος οι υπό εξέταση υποθέσεις που απαιτούν την προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία ζητάει η Επιτροπή του άρθρου 70Α.

Το γεγονός έχει σαν συνέπεια να καθυστερούν δεκάδες έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη, γιατί διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ της φορολογίας εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης ή ζητήθηκαν με εισαγγελικές παραγγελίες.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν φορολογικά ούτε οι υποθέσεις με συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, αφού και πάλι η συνεργασία των Τραπεζών δεν είναι δυνατή με το παρόν καθεστώς, το οποίο λήγει σήμερα, Δευτέρα 13 Ιουλίου.

Το ΣΔΟΕ περιορίζεται στην εξέταση φορολογικών υποθέσεων διαφορετικού περιεχομένου ή εν δυνάμει τελωνειακές παραβάσεις.

Ωστόσο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μέχρι και το τέλος Ιουνίου αποκάλυψε σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το ΣΔΟΕ για τα αποτελέσματα των ελέγχων στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, επιχείρηση κατασκευής εμπορίου επίπλων διαπιστώθηκε, μέσω της επεξεργασίας τραπεζικών λογαριασμών, ότι απέκρυψε φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 1.197.144,74 €. Επίσης, από ανακριβή υποβολή ΦΠΑ δεν αποδόθηκε ποσό 227. 514,50€.

Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι ελεύθερων επαγγελματιών απέκρυψαν φορολογητέα ύλη συνολικής αξίας 100.132,87 €, η οποία στοιχειοθετήθηκε από επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών σε σύγκριση με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Το ΣΔΟΕ απασχόλησε ακόμη μία επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων, η οποία εξέδωσε τριακόσια δύο (302) εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 2.153.758,30 €, για ανύπαρκτες συναλλαγές, με σκοπό την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, συνολικού ποσού 150.763,08€.

Μεταξύ των φοροφυγάδων περιλαμβάνεται αγρότης Ειδικού Καθεστώτος, ο οποίος έλαβε σαράντα τρία (43) εικονικά φορολογικά στοιχεία, για ανύπαρκτες συναλλαγές, συνολικής αξίας 417.333,69 €, αλλά και 26 επιχειρήσεις με διάφορα αντικείμενα δραστηριοποίησης, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι έλαβαν τετρακοσίων ογδόντα πέντε (485) εικονικά φορολογικά στοιχεία για παράνομη έκπτωση Φ.Π.Α., συνολικής αξίας 489.757,08 €.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου