ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή για τα 20 χρόνια αδελφοποίησης Πορταριάς και Τourtour

γιορτή-για-τα-20-χρόνια-αδελφοποίησης-πο-426221

Από το 1997 χρονολογείται η αδελφοποίηση των δυο χωριών, της Πορταριάς και του Τourtour (Ν. Var, Προβηγκία της Γαλλίας). Δεκαμελής αποστολή από το χωριό Τourtour, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο κ. Jean Lainẽ, έρχεται για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια ύπαρξης αυτής της αδελφοποίησης.

Ο κ. Jean Lainẽ, που εργαζόταν στην Ελλάδα, υπέγραψε με τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Πορταριάς, κ. Βασίλη Κοντορίζο, το σύμφωνο της αδελφοποίησης ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Από τότε μέχρι και σήμερα, συνεχίζονται οι ανταλλαγές διαφόρων αντιπροσωπειών εναλλάξ από κάθε χωριό. Με τους καποδιστριακούς δήμους, η αδελφοποίηση επεκτάθηκε και στην Άλλη Μεριά, στο Κατηχώρι, στις Σταγιάτες, δηλαδή σε όλο τον πρώην δήμο Πορταριάς. Όλα αυτά τα χρόνια, υποδεχτήκαμε φίλους από την Προβηγκία, που μετέφεραν τον πολιτισμό της περιοχής τους στη δική μας περιοχή – στους τομείς της παράδοσης, του χορού, της μουσικής, της γαστρονομίας κ.λ.π. Αλλά και στους δύσκολους καιρούς που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, τούτη η αδελφοποίηση εξακολουθεί να συμβάλλει ενεργά, με σημαντική οικονομική βοήθεια, σε οικογένειες της περιοχής μας.

Το 2017 σηματοδοτεί την 20χρονη φιλία ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Έλληνες και Γάλλοι θα γιορτάσουν μαζί τη φιλία που τους ενώνει τις τελευταίες δυο 10ετίες. Οι φίλοι μας θα έρθουν στην περιοχή μας στις 23 Ιουνίου και θα μείνουν μέχρι τις 29 Ιουνίου. Στο διάστημα αυτό θα φιλοξενηθούν από οικογένειες.

Θα τους υποδεχτούν ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Ζαγοράς και ο Δήμος Αγιάς. Θα επισκεφτούν το δήμο Σοφάδων, προσκεκλημένοι του κ. δημάρχου με τη βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών νομού Μαγνησίας. Τέλος, την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ., θα γιορτάσουν στην Πορταριά στην πλατεία Αδελφοσύνης (στο θεατράκι) που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την 20η επέτειο της αδελφοποίησης Πορταριάς – Τourtour.

Η επιτροπή αδελφοποίησης Πορταριάς – Τourtour καλεί όλους να συμμετέχουν στην όμορφη, απλή εκδήλωση που θα λάβει χώρα εκεί, μπροστά στο Campanile, έμβλημα της Προβηγκίας και δώρο των φίλων μας Γάλλων για τα 10 χρόνια αυτής της αδελφοποίησης.

Τη γιορτή θα πλαισιώσει το χορευτικό νέων «Ορμίνιο» που θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της περιοχής μας. Οι προσκεκλημένοι θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν φαγητά της Προβηγκίας. καθώς και τοπικά που θα μαγειρευτούν από τα μέλη της αδελφοποίησης το πρωί της ίδιας μέρας στην Πορταριά, γιορτάζοντας έτσι την ενότητα και τη φιλία Ελλήνων και Γάλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου