ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβότερη η ανανέωση άδειας για κυνήγι

ακριβότερη-η-ανανέωση-άδειας-για-κυνή-851206

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γ.
Παπακωνσταντίνου και στάλθηκε στα κατά τόπους Δασαρχεία η νέα Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι περιόδου 2011-2012. Αν και στο σύνολό της έτυχε θερμής υποδοχής από τους κυνηγετικούς συλλόγους, ωστόσο πολλές είναι οι φωνές για την αύξηση των τελών ανανέωσης αδειών με τον κυνηγετικό σύλλογο Βόλου να διατηρεί τις τιμές σταθερές με μια μικρή μόνο αύξηση στη γενική άδεια.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
 
Σύμφωνα με τη νέα Ρυθμιστική η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου

για το κυνηγετικό έτος 2011 – 2012 καθορίζεται από 20 Αυγούστου μέχρι και 29 Φεβρουαρίου και κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται τη θήρα του αγριοκούνελου μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

 
Συγκεκριμένα για φέτος απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ και περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού, από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και 20 Ιανουαρίου σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.
 
Σε ό,τι αφορά το κυνήγι του αγριόχοιρου, επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι 4 ατόμων ανά ομάδα και έξοδο. Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτη­ριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
 
Επίσης επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς και του πετροκούναβου από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Ιανουαρίου με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21 Ιανουαρίου μέχρι 29 Φεβρουαρίου χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χα­ρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
 
Παράλληλα απαγορεύεται το κυνήγι για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην Ρυθμιστική απόφαση, ενώ επιτρέπεται το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας από 1 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με δικαίωμα θήρευσης μέχρι 4 ατόμων ανά ομάδα και έξοδο.
 
Γενικές ρυθμίσεις
Απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέ­τρων από τις ακτές, σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορι­σμοί θήρας, στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασι­κές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκα­γιών και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
 
Επίσης απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησης τους.
 
Αυξήσεις στα τέλη ανανέωσης αδειών
Με τη νέα Ρυθμιστική καθορίστηκαν και τα νέα τέλη των αδειών θήρας τα οποία ανάλογα με την κατηγορία της άδειας είναι αυξημένα από 4 έως 15 ευρώ και συγκεκριμένα 4 ευρώ είναι η αύξηση για την τοπική άδεια, 6 ευρώ για την περιφερειακή και 15 για την γενική αφού οι «ταξιδιάρηδες» κυνηγοί θεωρούνται ως φαίνεται υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας και θα πληρώσουν σχεδόν τριπλάσια αύξηση από τους υπόλοιπους.
 
Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία συγκεκριμένα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιώργο Τσιώρο οι τιμές των αδειών καθορίζονται ως εξής:
100 ευρώ για την τοπική άδεια (στα όρια του Νομού Μαγνησίας)
120 ευρώ για την περιφερειακή άδεια (στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας)
150 ευρώ για την γενική άδεια (σε όλη την Ελλάδα)
 
Οι τιμές όπως ενημερώνει ο πρόεδρος δεν έχουν αυξηθεί από πέρυσι εκτός από την γενική άδεια που πέρυσι ήταν στα 142 ευρώ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου