ΤΟΠΙΚΑ

Στη Ν. Ιωνία η γιορτή της Παναγίας

στη-ν-ιωνία-η-γιορτή-της-παναγίας-851206

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια θα εορτασθεί και φέτος η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελίστριας στην Νέα Ιωνία και με κύριο χαρακτηριστικό της πανηγύρεως τον Επιτάφιο της Θεοτόκου και την καθιερωμένη Λιτάνευσή του, που συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες λαού από τις δύο πόλεις και την γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής, αύριο Κυριακή 14 Αυγούστου στις 7 μ.μ., θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στο τέλος του Εσπερινού θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στο ανθοστόλιστο κουβούκλιου του ιερού Επιταφίου της Παναγίας και στην συνέχεια στο προαύλιο του Ιερού Ναού θα τελεστεί αρτοκλασία μετά θείου κηρύγματος.
            Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λιτάνευση του ιερού Επιταφίου της Παναγίας, με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής και στρατιωτικών αγημάτων, του κλήρου και του λαού, η οποία θα διέλθει από τους κεντρικούς δρόμους της Νέας Ιωνίας, Βολίδη, Δορυλαίου, Βενιζέλου, Δημοκρατίας.
            Μετά το πέρας του Εσπερινού θα επακολουθήσει ολονύκτιος Αγρυπνία που θα αρχίσει στις 11 μ.μ. και θα απολύσει στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα. Η αγρυπνία τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για εκκλησιασμό, όσων αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.
            Ανήμερα της εορτής, Δευτέρα 15 Αυγούστου, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Χιλιάδες λαού αναμένεται να προσκυνήσουν και φέτος τον επιτάφιο της Παναγίας, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, με την ευκαιρία των λατρευτικών αυτών εκδηλώσεων που τελούνται σύμφωνα με το Τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ακριβώς όπως τελούνται στον τάφο της Παναγίας, στη Γεσθημανή.
 
Στη Μακρινίτσα
 
            Το καθιερωμένο πανηγύρι της Παναγίας διοργανώνει στο πλαίσιο του Δεκαπενταύγουστου το Τοπικό Συμβούλιο Μακρινίτσας, στην κεντρική πλατεία, στο μπαλκόνι του Πηλίου, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του οικισμού.
Φέτος, η διοργάνωση ξεκίνησε με την χθεσινή εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.  Το πανηγύρι της Μακρινίτσας συνεχίζεται σήμερα  Σάββατο 13 Αυγούστου και την Δευτέρα 15 Αυγούστου, με την ορχήστρα του Δημήτρη Πετρή. Πρόκειται για εξαμελή ορχήστρα με κλαρίνο, μπουζούκι, κιθάρα, αρμόνιο και δυο φωνές. Βεβαίως, δεν θα λείψουν τα πηλιορείτικα τραγούδια με ζουρνάδες και νταούλια.
 
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου